Potraga

kako je ovo moguće?

Nebriga države gomila troškove: 93 od 122 stana zjape prazna, a zaštitari ih čuvaju od provalnika

Problem će ostati još neko vrijeme. Prije će, čini se, odustati preostali stanari nego što će država riješiti ovo ruglo i sramotu

Zgrada Ministarstva znanosti i obrazovanja u zagrebačkom Borovju propada. Trebao je to biti mali znanstveni raj. 122 stana za smještaj znanstvenih novaka. Manji od dvadesetak za 200 i veći od oko 40 kvadrata za 300 kuna mjesečnog najma. Sve ne bi li se pomoglo mladim pametnim glavama da završe projekte i doktorate i ostanu u zemlji. 

„Idu svi pomalo i mi idemo. Ne znam jel nas ima dvadesetak još“, izjavio je stanovnik.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Evo ovdje vam ima 30 prijavljenih na vodomjeru hladne vode trenutno u ovoj zgradi. Znači sad ide van kolega ovaj tjedan, on ima dvoje djece, pa će biti 26“, izjavio je stanovnik.

A Ministarstvo znanosti i obrazovanja je odgovorilo: „93 stana su prazna.“

Oni koji su ostali, ne usude se stati pred kamere. Većina je na sudu. Ili je vlasnik zgrade – Ministarstvo znanosti i obrazovanja tužio njih ili su oni tužili ministarstvo. Naime, prvi znanstveni novaci uselili su prije 20 godina. Ni tad nisu napunili sve stanove. Zadnji natječaj za useljavanje novaka raspisan je prije osam godina. A zgrada se i prije toga počela urušavati.

„Mislim da će se zgrada i srušiti jer se one ruše same. Tako i govore ovi iz kvarta da će se srušiti”, izjavio je  stanovnik.

„Ne možemo ulaziti u detaljnije razloge zašto bivši ministri od 2011. nisu raspisivali natječaje jer ih ne znamo“, odgovorilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Budući da natječaja nije bilo godinama, većini su prava istekla odavno. 

Nekad legalni stanari postali ilegalci 

„Suglasili su se da mi svi koji smo bili od ministarstva, znači institutski ili fakultetski da mi tu ostanemo jer mi smo tu ušli legalnim putem, plaćamo najam, još nije bilo nikakvo rješenje, nemaju ljudi riješeno stambeno pitanje i oni su izrazili suglasnost da ostanemo“, izjavio je stanovnik. 

„Ukupno 9 stanara ima valjani ugovor. Za ukupno 7 stanova vode se postupci putem Odvjetništva kako bi preuzeli stan u posjed zbog isteka ugovora“, odgovorilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

I tako su nekad legalni stanari postali ilegalci koji i dalje, kažu nam, uredno plaćaju najam i režije. Za razliku od ogromnog broja stanara koji su kroz godine uredno provaljivali i useljavali se u prazne stanove.

„U 13 stanova su protupravno useljeni stanari“, odgovorilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

I njih je sve manje. Jer, osim policije, DORH-a i suda koji im pušu za vratom, ni njima se ovdje više baš i ne živi.

„Stvarno je ruglo zgrada, kao što vidite. I od čistoće, higijene, ostalih stvari, raspada se i iznutra i izvan, ono. Nas par legalnih, ovi što su ilegalni upitnog su karaktera tako da nije baš ugodna atmosfera za živjeti bila“, rekao je stanovnik.

Bilo je tu, kažu raznih dilera, narkomana, sinova generala koji su pucali i prijetili. I nitko nije poduzimao gotov ništa.

„Kamere su stavili kad su provalili u 12 stanova u tjedan dana. Policija radi očevid na jednom katu, a ovi provaljuju na drugom katu“, rekao je stanovnik zgrade.

Zbog učestalih provala, ministarstvo je angažiralo i zaštitare.

„A ovdje stanovi prazni, zaštitari koštaju milijun kuna godišnje da se čuvaju samo prazni stanovi. Ako meni provali netko u stan koji je pun to njih nije briga. Oni čuvaju prazne stanove da se ne bi netko opet uselio. Svakih dva sata oni obilaze, uđu unutra, otvore, zatvore“, rekao je stanovnik.

„Mi zaštitari im ne možemo ništa. Ne može ni ministarstvo, jedino preko suda“, izjavio je zaštitar zgrade.

O svemu brine ministarstvo koje uredno gomila troškove

Žale se znanstveni novaca, i bivši i ovi s važećim ugovorima, bolje prolaze ti koji su provalili u stanove nego oni koji su uselili legalno.

„Jer što je poanta da nas koji smo legalnim putem dobili stanove da nas tjeraju vani doslovno sutradan kad nam istekne ugovor. Tako da iz ministarstva baš nisu pokazivali razumijevanje za tu situaciju“, rekao je stanovnik.  

Prije četiri godine zgrada je ostala i bez upravitelja. O svemu brine ministarstvo koje uredno gomila troškove.

„Ukupni režijski troškovi za stanove iznose u prosjeku 16.000,00 kn na mjesec. Mjesečni prihod od najma stanova u prosincu je iznosio 5.000,00 kuna“, odgovorilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Budući da nema više ni natječaja ni novaka, potegnula se priča da ministarstvo znanosti ove zgrade koje ionako niti sanira niti iskorištava, prepusti na upravljanje ministarstvu državne imovine.

„Razgovori o preuzimanju zgrada za njihove potrebe, započeli su još tijekom 2013. godine s pravnim prednicima Ministarstva državne imovine (DUUDI, AUDI), a nastavljeni su s Ministarstvom državne imovine početkom 2017. godine“, odgovorilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

„Ne, ne, znači nismo mi zaprimili još nikakav zahtjev od ministarstva znanosti“, rekla je pomoćnica ministra državne imovine Ivana Pintar.

Dobra lokacija nedaleko centra grada i više je nego zanimljiva. Među preostalim stanarima već kruže razne priče o tome što se planira sa zgradama kad s njih riješe.

„Pa uglavnom sam čuo da za azilante to hoće, ali mislim da neće to uspjeti“, izjavio je stanovnik.

Službeno, zemljište pripada gradu Zagrebu, zgrada ministarstvu znanosti i obrazovanja. I to je problem koji će se putem morati rješavati. Ministarstvo državne imovine postoji tek tri godine, ali imaju plan i znaju što bi s tim stanovima kada bi ih jednom ipak preuzeli.

„Možda bi se i tu mogao naći nekakav model s gradom pa da se to da na uporabu gradu pa da grad tamo stavlja svoje nekakve socijalno ugrožene obitelji ili ne znam, nisam baš sigurna da će to biti u tako skoroj budućnosti jer ako vi imate bespravno useljene ljude to će sigurno potrajati dok se ne isele“, rekla je Ivana.

S ilegalnim stanarima bori se i ministarstvo državne imovine

Kad bi uspjeli iseliti stanare, uspjeli bi možda napuniti državni proračun.

„Znači ministarstvo državne imovine raspolaže s nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske po zakonu o upravljanju državnom imovinom. Ako se radi o praznim stanovima ministarstvo državne imovine raspisuje natječaje za prodaju“, objasnila je Ivana.

„Preduvjet za daljnje korake, bez obzira radilo se o daljnjem upravljanju navedenih stanova od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja ili Ministarstva državne imovine, jest rješavanje problematike ilegalnih stanara u istima“ , odgovorilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

S ilegalnim stanarima, odnosno bespravno useljenima bori se i ministarstvo državne imovine. Od oko 7 tisuća stanova u vlasništvu države, samo je dvije tisuće praznih. I planiraju ih prodati čim riješe svu potrebnu dokumentaciju.

„Tijekom 2017. i 2018. godine mi smo objavili natječaj za prodaju 163 stana, od toga je prodano 96 stanova i ostvaren je prihod od 33 milijuna kuna“, , rekla je Ivana.

Za preostalih pet tisuća stanova traži s rješenje. Ili otkup, ako stanari na to imaju pravo. Ili - deložacija.

„Inače protiv svih bespravnih korisnika kad to utvrdimo pokrećemo postupke za iseljenje međutim naravno to dugo traje, to presuda prvi stupanj, drugi stupanj, pa ide čak i do Strasbourga“, rekla je Ivana.

Na razne načine država stječe stanove. No zajedničko im je da su gotovo svi u očajnom stanju i takvi se stavljaju na tržište.

„A gledajte, to je jedna nebriga države kroz sve ove godine od osnutka republike Hrvatske za svoju imovinu, kao za stanove tako i za poslovne prostore. Na žalost mi ne možemo sad te stanove sad jer nam to jednostavno ne dozvoljava proračun uređivati pa onda prodavati znači prodaju se u takvom stanju u kakvom jesu“, rekla je Ivana.

No, zato im je i cijena manja. A želja da se čim prije prodaju velika. Jer na sve te stanove država na godinu troši više od tri milijuna plaćajući režije.

„Pa da, iz tog razloga se i provodi postupak prodaje, jer za te sve stanove mi moramo plaćati pričuvu i sve druge režije koje se plaćaju za stan to je nešto što državi stvarno nije isplativo“, rekla je Ivana.

Isto kao što ni ovaj propali projekt za znanstvene novake nije ni malo isplativ. Na stotine socijalno ugroženih iz dana u dan vapi za bilo kakvim smještajem. Ovdje gotovo sto stanova zjapi prazno i radi trošak proračunu. Ministrica se ne osjeća krivom.

„Kao što smo već napomenuli, problem postoji otprije, a ne dolaskom ministrice Divjak“, odgovorilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

A problem će ostati još neko vrijeme. Prije će, čini se, odustati preostali stanari nego što će država riješiti ovo ruglo i sramotu.

Izdvojeno

Reci što misliš!