Ostani doma
Potraga

Finale rasprodaje u BAŠKOJ VODI

Što sa zaštićenom zgradom vojnog lječilišta? Stručnjaci bi je sačuvali, država prodala, a načelnik rušio

Gotovo dva desetljeća državni objekti na najatraktivnijoj poziciji u Baškoj Vodi prepušteni zubu vremena. Zaštićenu zgradu vojnog lječilišta stručnjaci bi sačuvali, država prodala, za načelnika je rješenje i rušenje.

Gotovo dva desetljeća državni objekti na najatraktivnijoj poziciji u Baškoj Vodi prepušteni su zubu vremena. Zaštićenu zgradu vojnog lječilišta stručnjaci bi sačuvali, država prodala, za načelnika je rješenje i rušenje.

„Ovaj objekt je najatraktivniji u nizu gradnji, specifični mediteranski modernizam, kad god pokažete u svijetu on plijeni pozornost“, rekao je Maroje Mrduljaš profesor s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Našu bi, pak, pozornost trebao plijeniti današnji izgled zgrade. 

"Imam goste koji dolaze ovdje 30 do 40 godina, gledaju svake godine isto i da te svake godine pitaju, a još se ništa ovdje nije napravilo. Šta da im ja kažem, osim da dođu i dogodine na ovu lipotu", rekla je Marica Beroš iz Krvavice.

Iako nije ni prva ni zadnja ljepota koja smo doveli do propadanja, za profesora Maroja Mrduljaša vrijedna je truda. "Ali ima tri i četiri kuće da ih moramo štiti svim mogućim sredstvima i Krvavica je jedna od tih strana i nećemo se umoriti dok je ne sruše ili se mi prije srušimo", rekao je Mrduljaš.

Slika naše nebrige

Prekrasna ruina izgrađena početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, ubrzano propada. Razbijeni prozori, ukradene sanitarije, polupana keramika, iščupani kabeli. Da se zaključiti, ovaj je objekt objektivna slika naše nebrige.

"A ja ne znam kako bi nazva. Objekt koji je, ljudi koji dolaze i dođu kod nas u općinu pitaju nas je li to bilo devastirano u ratu je li bilo nekih borbenih djelovanja", rekao je zamjenik načelnika Općine Baška Voda Filip Vidulin.

Neobičan betonski svemirski brod smješten je usred guste borove šume, omeđen morem s jedne strane i planinama s druge.

„Nigdje na svijetu ne postoji tako skladno oblikovana kružna kuća koja lebdi u zraku koja je u tako prekrasnom odnosu prema okolišu , to je šuma, Biokovo, more“, rekao je Mrduljaš.

Šezdesetih i sedamdesetih godina grade se hoteli, obala prolazi kroz korjenitu urbanizaciju, a masovni turizam stiže na Jadran. Zgradu u Krvavici projektirao je splitski arhitekt Rikard Marasović.

„Ona je kao uređaj za liječenje i ta konfiguracija zgrade s tim terasama da najlogičnije omogući djeci da budu izložena zraku moru i šumi, skladna forma i namjene maestralno riješeno i takvih presedana nema, da se na taj direktan način prekrasna forma i plemenita funkcija“, rekao je Mrduljaš.

Lječilište za djecu

Dvokrako stubište vodi prema kružnom lebdećem volumenu na stupovima. U njemu su bile smještene sobe za djecu.  Krov je služio kao terasa. U prizemlju je višenamjenski prostor za odmor i igru.

Do početka rata bila je lječilište u kojem su se oporavljala djeca vojnih osiguranika, ondašnje Jugoslavenske armije. Kao vojni objekt bio je otvoren privilegiranima i sve do prije 15-ak godina nepoznat stručnoj i široj javnosti.

"Sve je bilo lijepo, jedina greška što je na rampi bio vojnik. Nama baš nije drago što je vojnik s puškom, ali sve je bilo čisto", rekla je Marica.

Do sredine devedesetih tu su bili smješteni prognanici a zatim pripadnici HV-a. "Hrvatska država takva kakva je nije ništa učinila", rekla je Marica.

Kratka kronologija duge devastacije bilježi da je završni čin vandalizacije krenuo kada je država ovaj objekt dalo na upravljanje Clubu Adriatic.

„Koji je u 100 posto vlasništvu države, taj objekt je napušten i ostavljen bez nadzora i bez ijednog zaposlenika“, naglasio je Vidulin.

„Država je vlasnik, ali vi znate kad je država vlasnik da praktično nema vlasnika“, rekao je načelnik Općine Baška Voda Joško Roščić.

Club Adriatic bilo je državno poduzeće koje je upravljalo vojnim objektima. Još su prije 15 godina tvrdili da su 2002. godine 'preuzeli devastirani objekt' te da zbog ulaganja u druge nisu mogli ulagati u Krvavicu. Kao i vandali koji su je nagrdili, ni menadžeri iz Cluba Adriatic, koje je država angažirala da nekretninu čuvaju, nisu učinili ništa da sačuvaju jedinstveni objekt.

„A naš načelnik općine on bi ovo najradije srušio da je sve to beton. Jel’ vi mislite da je ovo beton?“, rekla je Mirjana Beroš.

„Ništa nije sveto pismo, svaku stvar ako imamo bolje rješenje možemo i srušiti. Umiru ljudi, rađaju se novi ljudi, neki objekti se ruše, neki se rade novi, hvala bogu. Sve ima svoj vijek trajanja“, rekao je Roščić.

Načelnik Općine Baška Voda i danas je ljut, kao i prije sedam godina, jer su konzervatori zaštitili objekt u Krvavici i uvrstili je u registar nacionalne kulturne baštine.

„Šta ćemo s takvim vrijednim spomenikom, gledati ga onakvoga kakav je?“, izjavio je Roščić.

„Političke elite ne razumiju da to što je zgrada na njihovom teritoriju ne znači da pripada njima. Mi smo pred čitavim svijetom odgovorni da se brinemo za našu baštinu, to pripada cijelom svijetu, a sada lokalna zajednica ušao u sokak koji je ćorsokak“, rekao je Mrduljaš.

Zainteresirana zaklada Getty

Načelnik općine tada je bio ogorčen odlukom konzervatora i govorio je kako građevina obezvrjeđuje prostor. „Nažalost netko je ne pitajući lokalnu samoupravu zaštitilo arhitektonsko rješenje onako kako je“, rekao je Roščić.

„Ako imate ruševinu s puno upitnika, koja je zaštićena kao spomenik kulture, što priječi da se preoblikuje, ne razumijem zašto naše vlasti ne razmišljaju proaktivnije, nego pravocrtno. Imaš parcelu, objekt, prodaj, ako ne možeš nema veze“, rekao je Mrduljaš.

Za Krvavicu se nedavno zainteresirala slavna zaklada Getty koja financira projekt obnove i održavanja svjetskih remek djela moderne arhitekture.

„Oni ne plaćaju obnovu, plaćaju projekt obnove i upravljanja, oko 200.000 američkih dolara, ali ako imate projekt, plan upravljanja, izglednije je da će se početi razvijati dalje“, objasnio je Mrduljaš. 

No država se pod svaku cijenu želi ove zgrade riješiti. Ministar Goran Marić najavio je da će ovaj objekt do početka sezone biti ponuđen kupcima.  Strategiju svog visokopozicioniranog stranačkog kolege načelnik Roščić podržava.

„Ne hvalim ja Gorana Marića, čovjek je ukapirao da je najveći trošak za državu ako nešto nije u funkciji“, rekao je Roščić.

Ministarstvo raspisuje natječaj

Problem je što potencijalni kupci, nekadašnje lječilište ne žele ostaviti u ovakvom obliku. Navodno im nije isplativ. "Ali svi investitori koji su dolazili u općinu Baška Voda pitali su što se može napraviti s objektom, u onakvom stanju on je neispaltiv, premali je broj ležajeva, a prevelika površina da bi netko u to ulagao", rekao je Roščić.

Pa se na atraktivnom mjestu vidi samo parcela, a građevina se smatra bezvrijednom smetnjom koju bi, vjerojatno trebalo ukloniti.

„Tu se ponovno šokirate koliko smo nesvjesni vlastite prošlosti“, rekao je Mrduljaš.

Nesvjesni prošlosti, u skoroj budućnosti Ministarstvo državne imovine raspisat će natječaj za ovaj objekt. Uz zapušteno Dječje selo koje je u neposrednoj blizini, bit će to posljednja dva turistička objekta koje  država nudi na prodaju.

To je Dječje selo u javnosti najpoznatije po apsurdu da je za napušteni objekt država, odnosno županije cijelo vrijeme držala zaposlenog ravnatelja za čiju je plaću posljednjih 12 godina izdvajala 140.000 kuna na godinu.

„Dječje selo , nastalo 50-ih godina, funkcioniralo do 1997. bilo je županijskog vlasništvo, bivši vlasnik je uredno HŠ isplatio 70.000 kvadrata kad je Marić pozvao župana da se dogovore“, rekao je Roščić.

Marićevo ministarstvo tvrdi da je za oko 70 000 kvadrata bivšeg Dječjeg sela procijenjena vrijednost te da su napokon razriješeni imovinsko-pravni odnosi. Do ljeta će, kažu u ministarstvu , to bivše Dječje selo ići na natječaj, a cijena će biti iznad sto milijuna kuna.

"To je zdravstveno rehabilitacijski centar namijenjen turizmu, mislim da to na prostoru općine Baška Voda doista treba", rekao je Roščić.

Prodaja?

Načelnik Roščić svojevrsni je rekorder. Na vlasti je u Baškoj Vodi već sedam mandata, gotovo 26 godina. Njegova se i obiteljska politička dinastija širi. Njegova kći Dragica Vranješ prije tri godine ušla je u Sabor kao zamjenica Milana Kujundžića. Uz ministra Marića  sjedila kada je potpisan ugovor o prodaji Hotela Hrvatska, također u Baškoj Vodi. Taj je zapušteni objekt kupio ove veljače za nešto manje od 50 milijuna kuna Petar Ćorluka, poduzetnik iz Gruda najpoznatiji po proizvodnji higijenskih papira.  Zadovoljan je time načelnik Općine Baška Voda.

„Država je tu zaradila, onog momenta kad svi objekti budu u funkciji, svi su namijenjeni da budu s četiri i više zvjezdica Baška Voda će imati preko dva milijuna noćenja, to je preko dva posto hrvatskog turizma“, rekao je Roščić.

Prodaja Dječjeg sela i lječilišta Krvavica bit će veliko finale velike rasprodaje i velikog shoppinga turističkih objekata u Baškoj Vodi.

„Ona još nije statički ugrožena. Čini se da će još neko vrijeme moći izdržati atmosferske uvjete i sve ostalo usprkos tome što je ona potpuno otvorena što su polupana sva stakla što su izložena moru, soli, kiši i svemu ostalomu. Razina propadanja bi bila puno veća, hoteli Haludovo ili marina Lučica su u puno lošijem stanju i prešli granicu obnovljivosti, Krvavica još uvijek može brzo vratiti u izvrsno stanja i u funkciju i u namjenu“, rekao je Mrduljaš.

Nije jasno hoće li joj izgled ostati isti. Bude li uvjet rušenje dragulja arhitekture od kratkoročne zarade, šteta će biti puno veća.   

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!