Ostani doma
Potraga

DESET GODINA OD OSTAVKE

Potraga istražuje misterij Sanaderovog odlaska s vlasti i analizira što se od tada promijenilo

'Ja sam svoju dionicu odradio… Doviđenja i hvala vam svima na suradnji!'

"Donio sam odluku da odlazim iz politike", govori Ivo Sanader, bivši predsjednik Vlade Republike Hrvatske. 

"Za većinu koji su bili nazočni je to bio šok", govori Luka Bebić, bivši predsjednik Hrvatskog sabora. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nekoliko dana ranije premijer Ivo Sanader pozvat će u svoju vilu u Kozarčevoj najbliže suradnike.

"Osim mene, prisutni su bili Ivan Jarnjak, Šeks, Jadranka Kosor, Dado Milinović, Mario Zubović i Božo Biškupić", prisjeća se Bebić

Rekao im je da će dati ostavku.  

"Pouzdao sam se da će se kandidirati za predsjednika republike. Rekao sam dobro, a onda je on rekao da je rekao da neće ni to", govori Bebić.

Objavio im je da kani svoju suradnicu Jadranku Kosor instalirati na svoje mjesto.

"Nakon što su svi izjasnili svoje mišljenje, obratili su se meni, tražeći moje mišljenje na što sam rekao 'sve ste rekli vi… ja više nemam što reći', govori Bebić.

Vruća informacija nekoliko dana nije procurila.  

"Ne, nisam znao", govori Zlatko Mehun, bivši glasnogovornik u Vladi. 

Tog je jutra glasnogovorniku Vlade Zlatku Mehunu zazvonio telefon.

"Nisam znao o čemu se radi dok mi nije rekao da sazovem izvanrednu tiskovnu konferenciju točno u podne. Pitao sam što se događa,  a on je rekao da će reći sve. I onda mi je rekao: ja sam svoju dionicu istrčao", govori Mehun
  
"Sad je vrijeme za druge. Tako je to u životu", govori Sanader

Na konferenciji za novinare dopustio je samo četiri pitanja. Helena Puljiz inzistirala je na najvažnijem: zašto?  

"Nitko ga ne pita zašto. Okrenuo se i otišao", govori Helena Puljiz, novinarka. 

"Hvala vam na suradnji i doviđenja.", rekao je Sanader

I još uvijek ne znamo odgovor na to pitanje. 
  
"I vjerojatno ga nikada nećemo doznati", govori Puljiz.

Već sljedećeg dana kada predaje vlast u ruke Jadranki Kosor, kreću nagađanja o stvarnim razlozima odlaska.

"Tih dana je bilo intenzivnih pokušaja da se sa Slovencima pokuša riješiti granični spor. Pretpostavljao sam  da je to glavni razlog, jer je ranije rekao da će, ako Slovenija, ne povuče veto da će odstupiti.  Niti onda nitko nije smatrao da je to pravi razlog", govori Mehun

Nagađalo se o pritiscima  stranih državnika koji su mu navodno, zaprijetili kompromitacijom zbog korupcije, pričalo o ucjenama teritorijem, pa premijerovom strahu od velikih dugova države i recesije u koju smo vrlo brzo uletjeli i dugo se izvačili.

"Ne znamo zašto je otišao. Spekulira se da je previše zagrizao u crni fond, ili da je je zapravo uzrok, međunarodni odnosi na razini velikih sila. Kroz Ježićevo svjedočenje se da naslutiti da je to vezano uz plinski biznis. Ali to su sve špekulacije jer on sam neće reći razlog", govori Puljiz

"Neću nagađati. Najavio je treću knjigu, u temi zašto je dao ostavku i ta knjiga nije završena jer je završio u zatvoru, a pitanje je da li će je  u zatvoru dovršiti", govori Bebić.

Kada je zatvorio vrata u Banskim dvorima, otvorile su se poput crne rupe koruptivne afere teške milijune, a Sanader je ušao u sudnice.  Ivo Sanader vratio se u Remetinec u travnju nakon što je Vrhovni sud  donio pravomoćnu presudu u slučaju Planinska. 

"Ostajem pri tome da je riječ o politički motiviranom progonu protiv kojeg ću se nastavit boriti svim sredstvima", kaže Sanader.

Što je Sanader nama danas?  Na stranicma stranke nema traga o premijeru koji je šest godina vladao Hrvatskom, a od 2000. godine devet godina bio na čelu HDZ-a. 

"Sanaderovo nasljeđe živimo i danas jer je Sanader simptom jedne arhitekture države koja je građena kao zarobljena država koja donosi odluke u interes politike oliharije", govori Puljiz
 
Na kraju je stradao Sanader, a mi smo dobili društvo u kojoj nije prestala krađa, otimanje javnog dobra, i ostalo.

Luka Bebić jedna je od rijetkih HDZ-ovaca koji danas želi govoriti o Sanaderu

"Mislim da je to bila hajka, sinkronizirana, ali  nisam govorio je li kriv ili nije, način na koji se dovijalo nije zabilježeno u našoj novijoj povijesti", govori Bebić

U dugom nizu pravosudnih procesa koji se razvlače već gotovo desetljeće, jedno od posljednjih slučajeva pokazuje sav naš jad. Tako je nekad moćni poduzetnik Robert Ježić nedavno posjevdočio da je podmirivao troškove smještaja i boravka Sanaderove kćerke i njezina tadašnjeg partnera, glumca koji je glumio direktora tvrtke. 

"Dao sam 250.000 dolara", kaže Robert Ježić, svjedok optužbe. 

Zašto je davao četvrt milijuna eura s računa firme, Ježić kaže: tako je tražio Sanader

"Nisu mu se postavljala pitanja. Dakle, rečeno mi je što bih trebao napraviti", nastavlja Ježić.

Isti Ježić već godinama ne vraća milijune eura iako mu je to naložio sudac. 

"Gdje su novci?", rekao je Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu. 

Hrvatska je, otvara se u dugim procesima, zemlja u kojoj se bespogovorno slušaju nalozi političkih patrona, i država u kojoj  sustav ne funkcionira.  

"Sanader je ostavio prezaduženu zemlju, spražnjene blagajne državnih tvrtki. Stavio je državu koja nije uređena po mjeri građana nego oligarhije", govori Puljiz

Ćaća se ne vraća, ćaća čini se nije se iz Hrvatske nikad ni otišao. Neki do važnih ljudi iz Sanaderove ere, sad drže najviše fuknkcije u državi.

Moguće je povlačiti paralele između Sanadera i Plenkovića. No,  Sanader je čvršće kontrolirao i stranku i terene, HDZ je bio homogen i nije dopuštao krajnoj desnici da se razmaše. No, Plenković u odnosu prema klijentelizmu i korupcijiju redovima svojih suradnika ima sličan odnos. 

"Činjenica da ima četiri ministra koji ne mogu objasniti porijeklo svoje imovine, pokazuje da on to rješava na sanaderovski način i briga ga što misli javnost", kaže Puljiz

Godina je 2006. Sanader otvarao školu na Braču. Pred njega je u bijelom načelnik općine mladi Lovro Kuščević. 2019. godine načelnik je ministar i ne može objasniti porijeklo svoje imovine, a svoju je poziciju očito koristio da pogoduje sebi i obitelji prenamjenom zemljišta. Možda mu je Plenković šef, ali čini se mu je Sanader politički otac.  

"Odlazim iz politike, ali politika neće iz mene", rekao je Sanader

Jednako tako, njegova ga se stranka odrekla, ali njegovog načina ne.

"Imamo 30 godina države neispunjenih obećanja", kaže Puljiz.

Iza nas je 3650 dana. U ponedjeljak će biti točno 10 godina otkako je Sanader dao ostavku. 

"Težak dan, ne bih ga nikome poželio. Jer neka se pitanja i danas vuku", govori Mehun

Izmijenit će se na vlasti još tri predsjednika i četiri premijera. Od te srijede do ovog petka nismo se baš makli dalje od početka.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!