Potraga

BANDIĆ IZAZIVA KAOS

'Zagrebački Manhattan' digao građane na noge, a Beograđani im poručuju: 'Pazite se!'

Za projekt težak stotine milijuna eura - partner je izabran u svega 15 dana

"Jahanje je skup sport ako imate svoga konja, ali ako jašite privatnoga kao ja, onda nije", govori Lana Sremić, džokejica.

"To mi je bio san od kada sam bila malena i sada mi je jako drago kada si to mogu priuštiti", nastavlja Lana. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Lana je jedina džokejica u Hrvatskoj. Vježba na Zagrebačkom hipodromu.

"Fenomenalno preskače prepone i fenomenalno jaše dresuru. Čudo od djeteta", govori Miroslav Kinčl, kirurg i uzgajivač konja. 

"Omogućili smo joj da jaše bez naknade jer smo sretni da djeca dolaze, pogotovo ovako perspektivna. Moja je ideja bila da Hipodrom živne sa tisuće djece, samo grad nije bio zainteresiran za to, jer očigledno da su već imali program kako to sve rasformirati", govori Miroslav. 

"Ne mogu smisliti ideju da Hipodrom nestane, jer kako ću doći do nove lokacije? Maloljetna sam i nemam auto. Ovdje dolazim sa biciklom i ne znam kako ću doći do Brezovice ili bilo gdje drugdje", govori Lana. 

Miroslav Kinčl, kirurg koji se posljednjih 15-ak godina na svom ranču u Lipiku bavi uzgojem konja, kad stasaju drži ih na hipodromu. Njegove konje Lana jaši, a Dubravka trenira.

"Konji su danas relativno skupa stvar. Nekada je grad imao svoje konje, policija je imala svoje konje, svašta je bilo kada sam ja bila dijete. Sada su to privatni konji, a djeca uz vodstvo uče jahati te privatne konje. I mnoga djeca su prošla kroz naše konje, mnoge sam ja trenirala koji danas jašu po svijetu", govori Dubravka Prekrat, instruktorica galopskog jahanja. 

Zahvaljujući 170 privatnih konja na Hipodromu, ovaj sport je dostupan djeci poput nogometa ili košarke. Svatko tko pokaže interes može naći načina da trenira, tumači nam i Ivana, koja već 40 godina dolazi na Hipodrom, gotovo svaki dan.

"Trenutna prednost Hipodroma je da svatko sa đačkim pokazom i biciklom može doći do Hipodroma. Ljudi sa posebnim potrebama, u invalidskim kolicima s niskopodnim autobusom isto mogu doći na Hipodrom jer je tu u blizini autobusna stanica", govori Ivana Horvat, instruktorica jahanja. 

"Da bi se sport omasovio i da bi se uopće bavio trkačkim dijelom sporta potrebna je staza od minimum jedne milje, što je tisuću i šesto metara. Potrebna je velika količina konja i da je dostupno djeci", govori Dubravka Prekrat, instruktorica galopskog jahanja. 

"Kao što svi skijaši moraju imati skije, tenisači reket i lopticu, naš rekvizit je konj. Nije dobro reći rekvizit, konj je naš partner, uz njega se učimo, plačemo i veselimo", govori Ivana. 

A posljednjih dana brinu. Najavom gradonačelnika Zagreba Milana Bandića kako će na ovoj lokaciji graditi tzv. Zagrebački Manhattan, postalo je jasno da Hipodroma u tom slučaju ovdje više ne može biti.

"Došlo je pismo konjičkim klubovima i nama vlasnicima konja da do 1.12. mi moramo izmjestiti konje s objekta Hipodrom, zbog investicijskih radova.  Drugo objašnjenje nismo dobili", govori Ivana. 

Objašnjenje projekta koji je gradonačelnik predstavio javnosti u veljači ove godine očekivala je i struka. O ambicioznom planu Grada u gradu, tzv. Zagrebačkom Manhattna koji bi se trebao graditi na više od milijun četvornih metara prostora uz Savu, u dosadašnjim prijedlozima Gradskog urbanističkog plana nije bilo ni govora.

"Nakon prvih informacija da se na objedinjenom prostoru Velesajma i Hipodroma, koji do sad nije bio tako definiran u urbanističkim planovima, planira jedan veliki gradski projekt, jedan niz naših stručnih udruženja - DAZ, Komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, krajobraznih arhitekata, urbanista - svi smo reagirali na te velike promjene u prostorno planskoj dokumentaciji koje će se očito dogoditi i koje se sad planiraju unutar GUP-a", govori Tihomil Matković, Društvo arhitekata Zagreb. 

Apel profesionalaca da se u te promjene uključi javnosti, poštuju zakonske procedure i pravila struke gradonačelnik je odlučio ignorirati. 

"Pa to je jedan predivan projekt!", kazala je Sanja Jerković iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

Istom tonu na tu temu u Direktu kod Zorana Šprajca dvije gradske pročelnice tvrde, da u odnosu na javnu raspravu iz 2017. - promjena u GUP-u zapravo nema.

"Mijenjate namjenu zemljišta Hipodroma i to je za javnu raspravu?", bilo je pitanje Zorana Šprajca. 

"Ne, legitimno je slijedom svih primjedbi u javnoj raspravi je da se neke primjedbe prihvate a neke ne", glasio je odgovor Sanje Jerković

Jedino što su za razliku od ostalih 4000 tisuće primjedbi predanih uglavnom 2017.godine, prijedlozi o kojima je riječ predani nedavno. Nakon Bandićeva posjeta Dubaiju, tijekom kojeg su ga pratile upravo ove dvije pročelnice.

"Imao sam čast otići 60 kilometara u pustinju kod najbogatijeg čovjeka Dubaija koji je težak 6,5 milijardi tisuća dolara, ponovit ću, šest i pol milijardi tisuća dolara. Znate li vi koje su to pare?!", kazao je Bandić, 14. veljače 2019. 

Bandić se vratio očito impresioniran Muhamedom Alabarom vlasnikom tvrtke Eagle Hills, koju će grad odabrati kao investitora nakon javnog poziva u trajanju od samo 15 dana.

"Hipodrom se seli, kao i igralište Lokomotive, ruši se Velesajam, ravna sa zemljom i radimo Grad u gradu, Zagreb City, ili Manhattan kao što smo rekli",  govori Bandić, 20. ožujka 2019.

Sedam dana nakon ove izjave Zagrebački Holding, kao i dva gradska ureda predaju nove prijedloge za izmjenu GUP-a o kojima nitko u gradskoj skupštini ništa ne zna. Zastupnici u gradskoj skupštini od kojih se za dva dana očekuje da izglasaju GUP, prvi put su dobili dokumentaciju prije osam dana.

"GUP je jedan od najvažnijih dokumenata koje ćemo mi donijeti u ovom sazivu gradske skupštine stoga je potpuno neprimjereno da deset dana prije samog donošenja zadnjeg finalnog nacrta, mi vidimo po prvi puta ključne velike promjene pri prijedlogu GUP-a", govori Renato Petek, gradski vijećnik. 

Novi GUP je u izradi već četiri godine, a javna rasprava je provedena 2017.godine. Među četiri tisuće prijedloga i dopuna, o Zagrebačkom Manhattnu do prije tri mjeseca nije bilo niti riječi.

"Imamo četiri ureda koji dopunjuju svoje primjedbe i koji daju određene nove dokumente za koje još ne znamo što točno sadrže temeljem čega dolazi do ključnih promjena na području Velesajma, Hipodroma, i Milerovog brijega. Još četvrta stvar koju bi istaknuo je da se konačno nacionalni stadion seli, pojavljuje se na Blatu kao na lokaciji i spominje se da se za taj stadion ne  treba provoditi javni natječaj", kaže Petek.

Spomenuti Milerov brijeg, u vlasništvu je tvrtke Miler centar, jedan od vlasnika je odvjetnik Ante Nobilo, a registrirana je na istoj adresi kao i CIOS grupa Petra Pripuza. Nasilno i netransparentno provođenje projekta tvrtke Eagle Hills u Beogradu, dovelo je do masovnih prosvjeda. Iva Čukić članica je beogradske građanske incijative Ministarstvo prostora, koja je na poziv zagrebačkih kolega došla podijeliti njihova iskustva, na tribini nedavno održanoj na Arhitektonskom fakultetu

"Eagle Hills je 2014.godine nama predstavljen kao investitor koji će u projekt Beograd na vodi uložiti tri i pol milijarde eura bez da je bilo jasno na koji način će to uložiti - da li će to biti kredit, pozajmica ili nešto treće. Tek nekoliko godina kasnije kada je taj ugovor potpisan, pa tek nakon toga otkriven, detalji ugovora su pokazali da oni ulažu 150 milijuna, a država Srbija će od njih pozajmiti 280 milijuna eura i raspodela dobiti je 68 posto u korist kompanije Eagle Hills", kaže Iva Čukić, građanska inicijativa Ministarstvo prostora. 

Jednako tajnovito kao i Aleksandar Vučić, s Eagle Hillsom sporazum krije i Milan Bandić. Naime, na sastanku u Dubaiju potpisan je Memorandum o razumijevanju koji usprkos novinarskim upitima nije predočen hrvatskoj javnosti. Odgovor je izostao i od strane tvrtke Eagle Hills kojima smo također poslali upit, na koji smo dobili automatski odgovor koji jamči da nam mail stiže u roku 24 sata. Otad su prošla tri dana.  

"Našim istraživanjima smo utvrdili da je ta kompanija operirala u zemljama trećeg svijeta sa vrlo sličnim projektima na sličan način, gdje je u pozadini zapravo privatizacija zemljišta u korist investitora i nekolicine koja je bliska vlasti. Zemlje u kojima se to dešavalo su Kurdistan, Pakistan, Indija, čak i grčki aerodrom je kupljen od te iste kompanije, a niti u jednoj od tih zemalja ti projekti nisu realizovani", govori Čukić. 

"Mi možemo biti sretni da dobijemo tog investitora!", govorila je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo u RTL Direkt-u, 4. lipnja 2019. 

U pet godina koliko se gradi Beograd na vodi - od impresivne makete prestavljene javnosti izgrađeno je tek nekoliko objekata. Rok završetka gradnje predviđen u ugovoru naknadno otkrivenom javnosti proteže se na 30 godina, sa rokom za evaluaciju nakon 25. Zabrinuti načinom na koji se gura realizacija Zagrebačkog Manhattna, građanska inicijativa Ne dirajte mi hipodrom, u gradsku skupštinu je predala peticiju od 14 350 potpisa.

"Ima jako puno propusta, ali zapravo nam je najmanje jasno zašto bi mi pristali kao građani ovog grada da nam se uzima velika zelena površina i da se naša sredstva troše za nešto što su potrebe stranog kapitala a ne naših građana", govori Iva Marčetić, arhitektica iz Prava na Grad. 

Danas su se s ponovno oglasile i sve strukovne udruge arhitekata i urbanista jasno prosvjedujući protiv ovakvog donošenja GUP-a.

"Duboko se nadam i vjerujem da neće biti izglasano jer je to evidentno protivno Zakonu o prostornom uređenju da stvarno apeliram na sve članove zagrebačke skupštine. Pažjivo pročitajte zakon, glasajte po svojoj svijesti i savjesti ne samo tako kako vam netko kaže da glasate", kaže Željka Jurković, predsjednica Hrvatske komore arhitekata. 

Kada se postavilo pitanju gradonačelniku Milanu Bandiću zašto gura izmjene GUP-a bez javne rasprave odgovorio je da pošaljemo upit na koji ćemo dobiti odgovor. Nikakav odgovor nismo dobili ni od grada ni od investitora.

"Time što gradonačelnik šuti naša sumnja samo raste. To je nešto što smo navikli od njega kad se stvari rade u zadnji čas i na netransparentan način, kao što smo mi dobili karte jučer, a za deset dana moramo raspravljati o tome. Dakle, cijelu grafiku i detalje smo dobili deset dana uoči zasjedanja", kaže Petek.

"Što kažete na ideju da se gradsko zemljište daje privatnom investioru za privatnu investiciju od koje će taj privatnik imati koristi?", pitali smo. 

"Meni je to potpuno neprihvatljivo i to su meni toliko nevidljive stvari da ja to uopće ne mogu komentirati. Meni nije jasno da ćemo jedan zeleni pojas koji je u srcu grada maknuti. To je zadnje što imamo", govori Kinčl.

Prema Zakonu o sportu Hipodrom se ne smije seliti ukoliko za njega nije predviđena druga lokacija, pa je Bandić obećao izgraditi novi Hipodrom. Ne znamo hoće li ga platiti Eagle Hills ili grad Zagreb. Iz NK Lokomotive kažu, obavijest o svojem izmiještanju još čekaju.

U srijedu je gradska skupština na kojoj zastupnici glasaju o novom GUP-u. Prije sjednice u 8:30 iz građanske inicijative pozivaju građane na prosvjed, a gradske vijećnike na savjest.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!