Ostani doma
Potraga

prouzročio milijunsku štetu

Sud ga vratio na posao, ali tog radnog mjesta više nema: DORH 'češlja' mutne poslove direktora iz Bjelovara

Gubi sudske procese protiv radnika, tereti se za gospodarski kriminal, a Gradu Bjelovaru - prestao se javljati

Alen Kiđemet je 13 godina radio u tvrtki koja organizira najveći poljoprivredni sajam u regiji. Sve do 2016. kada mu direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac daje izvanredni otkaz.

"Problem je nastao kada je došla jedna anonimna prijava zbog nekih nepravilnih radnji u tvrtki nakon čega sam jedan dan samo pozvan u kancelariju i predočen mi je papir po kojem sam mogao shvatiti da se pokreće postupak da mi se otkaže ugovor o radu. Ja sam se odmah požalio vlasnicima, no u međuvremenu je bio napisan izvanredni otkaz tako da sam od tog trenutka na dalje morao poduzimati sve pravne radnje kako bih zaštitio sebe, odnosno svoje zaposlenje u tvrtki Bjelovarski sajam", rekao je bivši zaposlenik Bjelovarskog sajma Alen Kiđemet.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kiđemet je na sajmu radio posao šefa održavanja. Iako se čini da je nezakoniti otkaz dobio zbog anonimne prijave vlasnicima sajma, kada je primio dokument o otkazu, tek je tada shvatio stvarne razloge.

"U otkazu je navedeno da sam ja neovlašteno dao dozvolu jednom našem izlagaču za snimanje svojeg štanda dronom i da sam time ugrozio sigurnost svih prisutnih na sajmu", rekao je Kiđemet.  

Nakon toga nije mu preostalo ništa drugo već angažirati odvjetnicu i pokrenuti proces protiv poslodavca Bjelovarskog sajma.

"Sve po pravilima smo poduzeli. Prvo zaštita radničkih prava. Budući da je sajam tvrtka do 20 zaposlenih, prema zakonu o svemu odlučuje direktor. Mi smo poslali taj zahtjev, na taj zahtjev se on nije očitovao, nakon toga smo morali podići tužbu zbog ogluhe na koju se on opet nije očitovao i nakon dva tjedna sam dobio prvu presudu u svoju korist upravo zato što je ignorirao sud", rekao je Kiđemet.

Kiđemet je nakon godinu i pol dobio prvostupanjsku presudu, a potom i onu Županijskog suda u Zagrebu. U presudi je naloženo da ga moraju ratiti na posao i da mu se moraju isplatiti sve zaostale plaće s kamatom i sudski troškovi. To je Bjelovarski sajam koštalo gotovo pola milijuna kuna.

"Tada sam bio vrlo zadovoljan i mislio sam da je mojim problemima tu kraj. Da ću se vratiti na svoj posao, da ću obavljati svoj posao. Inače moram napomenuti da nisam imao nikakvih problema na poslu, da nije nikada bilo nikakvih prigovora, ni pismenih ni usmenih, na moj rad od strane poslodavca", rekao je Kiđemet.

No prevario se.

"Ove godine sam se javio na posao. Pozvan sam u kancelariju direktora i uz jednu kurtoaznu rečenicu dobio sam ponovno otkaz. Bio sam 10 minuta na poslu", rekao je Kiđemet.

Dok je proces trajao, Posavac je novom sistematizacijom ukinuo Kiđemetovo radno mjesto i tako izigrao odluku suda o Alenovu povratku na posao. Nije ovo prvi spor koji je Bjelovarski sajam izgubio protiv zaposlenika. I sve, kako tvrde naši sugovornici, zbog samovolje direktora Davorina Posavca. Naime Posavac je na ovoj dužnosti od rujna 2013. godine. Od tada do danas prouzročio je milijunsku štetu tvrtki svojim suludim i nezakonitim odlukama. Posebno je problematično što je tvrtka 60 posto u vlasništvu Bjelovarsko-bilogorske županije, a 40 posto udjela ima Grad Bjelovar.

"Kad sam postao gradonačelnik, dobio sam nekoliko dopisa, među ostalim i od gospodina Kiđameta kojega i osobno poznajem, vidio sam da tu nešto ne štima. O svim nelogičnostima sam pokušao kroz tijela Skupštine, gdje smo župan i ja zajedno. Pokušavao sam aludirati na neke nepravilnosti koje se događaju, potom smo to, jer se ništa nije događalo, iznijeli i na Gradskom vijeću", rekao je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

A događalo se mnogo toga. Plaćao je radnika koji nije dolazio raditi. Na to je nezakonito potrošio 100.000 kuna. Drugoj djelatnici na taj je način isplatio 40.000 kuna. Izgubio je spor s tvrtkom Contectum koja je opremala sajamske priredbe, a on je jednostrano raskinuo ugovor. To je tvrtku stajalo 110.000 kuna. Tvrtka Atila ga je zbog neplaćanja računa tužila i dobila 30.000 kuna. Iako u tvrtki ima 6 visokoobrazovanih ekonomista donio je odluku o angažiranju vanjskog računovodstva za oko 90.000 kuna. Prijavljivan je zbog mobinga od više svojih djelatnika. Tu je i kazneni postupak koji se protiv njega vodi zbog niza kaznenih djela iz područja zapošljavanja, a kojima je oštećena tvrtka, ali i državni proračun. Unatoč svemu navedenom i premda su o svemu obavješteni vlasnici, Posavac je i dalje - direktor.

"Gospodin Kiđemet je poslao dopis i meni i županu, sve prepiske, kompletnu dokumentaciju, presude. Ovo što sam ja vidio je nešto manje od pola milijuna kuna. No pitanje je što će se sada događati, koliki su još sudski troškovi. Ne znam detalje jer direktor se više ne javlja na moje telefonske pozive, zvao sam ga na sastanak, no nema odjeka. Znamo da je Bjelovar transparentni grad, no to za Bjelovarski sajam očito ne vrijedi", rekao je Hrebak.

Vrlo neobičan odnos direktora prema vlasnicima tvrtke. Nazvali smo prozvanog Posavca koji se javio i rekao nam da ga kontaktiramo sutra.

Idući dan se nije javio, a na poslane poruke nije odgovarao. Od Posavca ni traga ni glasa! Kontaktirali smo predstavnika većinskog vlasnika župana Damira Bajsa. Na pitanje kako je moguće da je Posavac i dalje direktor unatoč svoj šteti koju je nanio tvrtki i izgubljenim sporovima, dobili smo odgovor da on kao pravnik radi sve po zakonu. Odgovore od Bajsa nije dobio niti predstavnik drugog suvlasnika, gradonačelnik Hrebak.

"Mi smo dogovarali neke sastanke, on je rekao da će razgovarati s direktorom pa nikako da do toga razgovora dođe. Stalno vrijeme prolazi, a ništa se ne događa. Možda da uzmemo odvjetničko društvo pa da neka svoja prava kao suvlasnik sajma ispunjavamo preko odvjetnika. Očekujemo da će župan reagirati na sve ovo što se događa na sajmu u zadnje dvije godine", rekao je Hrebak.

Ključ rješenja je svakako u rukama župana Bajsa kao predstavnika većinskog vlasnika. U kaznenom procesu koji se vodi protiv Davorina Posavca i još nekoliko suoptuženika jer su fiktivno zaposlili bivšu tajnicu Bjelovarskog sajma kojoj su prethodno dali otkaz nakon 20 godina rada, ne spominje se župan Bajs ni dožupan Neven Alić. No sudeći prema ispisima elektroničke pošte koji nam je poslala bivša tajnica Sunčica Janušić, čini se da su obojica znali i odobrili nezakonito zapošljavanje. U jednoj poruci gospođa Janušić, koja kao braniteljica Bajsa poznaje još iz ratnih dana, tražila ga je pomoć zbog bezizlazne situacije u kojoj se našla zbog otkaza.

Napisala je poruku županovoj tajnici: ''Draga Ana, s obzirom na to da je očito kako me župan ne želi primiti, molim te da mu poručiš ovo: 'Želi li da Bjelovarsko-bilogorska županija ima još jednog branitelja koji je napravio suicid?'''

Istoga dana stigao je odgovor: ''Poštovana, nastavno na Vaše upite, mogu Vas izvijestiti da sutra, dakle 16. veljače 2016. godine u 8:00, možete doći na sastanak u kabinet župana.''

Upravo se to vrijeme spominje u optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Bjelovaru protiv Posavca, Janušić i još dvojice suoptuženika. Također stoji da su Sunčicu Janušić zaposlili u tvrtki jednog od suoptuženika, drugi suoptuženik je slao fiktivne fakture Bjelovarskom sajmu koje je Posavac odobrio, a onda Bjelovarski sajam to uplatio prvooptuženiku koji je Janušić isplatio plaće. Jednako tako, Janušić je stekla pravo na novac za nezaposlene putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Zbog svih ovih malverzacija o Sajmu se govorilo na više sjednica bjelovarskoga Gradskog vijeća.

"Događa se da gospodin Posavac na čudne načine gubi radne sporove, koji se izražavaju u stotinama i stotinama tisuća kuna. S druge strane samo je u 2018. potrošeno 320.000 kuna na odvjetničke usluge. Kad sam razgovarao sa županom, rekao sam mu da toliko ne potroše svi gradovi županije i Županija zajedno. Godinu ranije je to bilo šest puta manje. Dolaze do mene informacije da nema niti jednog službenog auta na sajmu. Ne znamo što se s njima dogodilo. Ja moram to vama reći, jer se ne slažem s načinom da ignoriraš one koji su te tamo postavili da upravljaš društvenom imovinom", rekao je Hrebak.

"Grad ima 40 posto, a direktor samo što vam nije rekao onako ružno – skini mi se! Pa mijenjajte pravilnike. Mislim da i grad i županija moraju mijenjati pravilnike da postoji odgovornost. Pa ako vi meni kao gradonačelnik morate podnositi izvješće dvaput godišnje, sada portir bude govorio: ne moram??", rekao je vijećnik Gradskog vijeća Bjelovara Nenad Nekvapil.

"Meni je stvarno dosta. Mi ništa ne značimo, ispadamo smiješni, dižemo ruke bez veze, a u biti ni o čemu ne odlučujemo. Ja stvarno ne znam što da radim. Dolazim tamo, čovjek je samouvjeren, radi kako hoće. Mislim, mi imamo 40 posto, a to je isto kao da imamo 1 posto", rekao je Hrebak.

Gradsko vijeće je prije još više od godine dana donijelo odluku da više neće sufinancirati sajam. Jednako tako na ovoj sjednici donijeli su zaključak da više neće sudjelovati ni u radu skupštine i ograđuju se od poslovanja sajma. Za poslovanje Sajma počele su se zanimati i državne institucije.

"Sada nas je i Državna revizija zatražila svu dokumentaciju vezanu za sajam. Dakle očito netko uočava da se tamo nešto događa", rekao je Hrebak.

Zašto se župan Bajs odbija riješiti neposlušnog i štetnog direktora možemo samo nagađati. Grad Bjelovar je od svega digao ruke i nada se da će sajam pročešljati i neke druge institucije poput USKOK-a. Alen Kiđamet s početka priče nastavlja svoju osobnu bitku.

"Opet ustaljena procedura. Najprije se piše zaštita radničkih prava, opet to ide njemu, on to opet ignorira. Nakon 15 dana podiže se nova tužba i sve ide ispočetka. U prvom ciklusu to je tvrtku koštalo pola milijuna kuna, a u drugom ovisi koliko će trajati. Vidjet ćemo", rekao je Kiđemet.

Alen nema izbora i mora dalje. Umjesto da većinski vlasnik, Bjelovarsko-bilogorska županija, prekine agoniju, spasi tvrtku i riješi se neposlušnog direktora, o svemu će, čini se, pravorijek ipak morati dati pravosudne institucije.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!