Potraga

METROPOLA SMEĆA

Potraga istražila: Zašto uskoro drakonski poskupljuje odvoz otpada u Zagrebu?

Na vrećici za biootpad stoji natpis: 30 litara. U stvarnosti u nju stane puno manje. Zašto?

Na vrećici za biootpad stoji natpis 30 litara... Na onoj za plastiku 60 litara. No u stvarnosti, a testirali smo i mi i Holding - u njih stane znatno manje. Prema nekim računicama, samo pola deklariranog volumena. Kad se vrećice stave pokraj onih iste litraže ostalih proizvođača – već na prvi pogled jasno je da nešto u cijeloj priči smrdi...

Logično je onda zapitati se jesu li takve vrećice preplaćene i je li isporučeno ono što je trebalo biti. A pitanje je i kako tvrtki koja je naručila više od 50 milijuna vrećica netočno deklarirane litraže vjerovati da su naplatu miješanog otpada, prema toj istoj litri, dobro organizirali. No i Zagrebački Holding i proizvođač tvrde - sve je u redu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dok su kupovne vrećice od 60 litara različitih proizvođača gotovo iste, ova zagrebačka je bitno manja. Možda nije igračka, ali izgleda kao da se netko - igrao. Kod vrećica za biootpad razlika je još veća. 30 litara Zagrebačkog holdinga i 30 litara iz dućana – nisu ni slične.

"Zasad se ne naplaćuju, ali..."

Iz Čistoće objašnjavaju da je riječ o odstupanju od 5 posto i ističu da se odvoz biootpada i plastike ne naplaćuje. 

"Mi ne plaćamo to, ali mi dobivamo određenu zapremninu vrećica. Što kada potrošimo te vrećice? Znači, ako u te vrećice ne stane onoliko koliko bi trebalo u njih stati, ako ne stane, onda ćemo mi morati kupiti vrećice posebno. A to će se onda naplaćivati. Za sad se ne naplaćuje, ali što ako vi doma imate 20 vrećica i potrošite ih? Morate ih kupiti", rekao je Tomislav Lončar iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Vrećice nabavili od tvrtke u Hercegovini

Čistoća je vrećice kupila od tvrtke Weltplast iz Posušja u Hercegovini, mjesta 15 kilometara udaljenog od gradonačelnikovih rodnih Gruda.

Kako doznajemo iz dva izvora u Čistoći, oni su ogledne primjerke vrećica dobili još u listopadu 2018. I njima su se tada činile premale pa su ih testirali. Punili su ih stiroporom kako bi utvrdili da je volumen manje vrećice kada je zatvorena - 15,5 litara, a veće - 48 litara. Otvorene vrećice mogle su primiti 28,5 litara, odnosno 57 litara.

Svoja su saznanja prenijeli Upravi Holdinga, no njima je to bilo zadovoljavajuće. Možda oni svoje vrećice ne zatvaraju kad ih odlažu. Kako doznajemo, u natječaju nije bilo ni definirano da volumen mora odgovarati zatvorenim vrećicama.

Samo 54 milijuna vrećica vrijednih 62 milijuna kuna

Ipak, riječ je o samo 54 milijuna i 600 tisuća vrećica vrijednih 62 milijuna kuna.

"Na nama kao proizvođaču nije da preispitujemo zahtjeve kupaca, već da proizvodimo proizvode prema specifikacijama koje kupci u svojim zahtjevima definiraju", tvrde iz tvrtke.

Dodali su kako voda nije pravilan način za mjerenje volumena vrećica, no do njih valjda nije došao podatak da su volumen mjerili i u Čistoći i došli do sličnih zaključaka. Također, legitimno je zapitati se jesu li ovakve vrećice, manje od onih koje se s istom deklariranom litražom prodaju na tržištu - preplaćene.

Računi od veljače skaču u nebo

No nije to jedina stvar koja smrdi. Nova poskupljenja odvoza smeća na razini Hrvatske izazvala su puno nezadovoljstva. Ivan Šulek, predstavnik stanara jedne zgrade u Zagrebu, objašnjava nam kako će im računi od veljače skočiti u nebo.

"Račun je oko 47 kuna. Po novome, ako se prihvati da je stan stambena jedinica, bit će negdje oko 95 kn, to je cca 100 posto više", rekao je Ivan Šulek, predstavnik stanara.

Fiksni dio računa iznosit će 68 kuna i 57 lipa, a varijabilni će ovisiti o veličini spremnika i broju mjesečnih odvoza.

"Fiksni dio je 70 posto cijene, a varijabilni dio je 30. Mislim da bi bilo bolje da ovi koji su donosili kažu da je fiksni dio 50 posto, varijabilni 50 pa da ljudi smanjuju ovaj varijabilni dio i da onda računi budu manji. Ali to je sada pitanje da se vidi kako se to provodi u Zagrebu pa da se mijenja odluka", rekao je Šulek.

U Zelenoj akciji slažu se s tim. Kako varijabilni dio iznosi manji postotak računa, građani neće moći - čak ni kad bi pažljivo razvrstavali - bitno utjecati na iznos svog računa.

"Dodatno, u tom varijabilnom dijelu građani ne mogu sami birati veličinu kante s obzirom na svoje potrebe, određen je minimalni volumen od strane Grada i opet je to nepravedno jer netko tko odvaja puno otpada zapravo ne treba veliku kantu za miješani otpad, a morat će je uzeti, morat će plaćati otpad koji ne koristi. To je opet dodatna nepravda prema građanima", rekao je Marko Košak iz Zelene akcije.

Veći problem za one koji žive u zgradama

Grad je još prije 2 godine trebao pitati građane koliku veličinu spremnika trebaju - objašnjava zastupnik u Gradskoj skupštini Renato Petek.

"Spremnici su podijeljeni takvi kakvi jesu, određene su minimalne količine, odnosno veličine spremnika i tu građani ne mogu više utjecati na to. Jedino što mogu, oni koji žive u kućama, naprosto ne iznijeti kantu. Oni koji žive u zgradama imat će veći problem i vjerujem da će računi biti veći jer su spremnici dostupni, na javnim su površinama, to nije dobro rješenje. I oni će svaki put dopustiti, da to tako kažem, djelatnicima Čistoće da im isprazne spremnik i platit će punu cijenu veličine tog spremnika“, rekao je Renato Petek, zastupnik u Gradskoj skupštini.

Marko Košak je napravio izračun novih iznosa računa. "Primjerice, jedan manji stan od 35 kvadrata, koji je plaćao oko 30 kn s 12 odvoza mjesečno i spremnikom od 80 litara plaćat će 6 puta više, 180 kn. Stan od 50 kvadrata koji broji 8 odvoza mjesečno, za spremnik od 80 litara plaćat će trostruko više. Dakle ne 50 kn, nego 150 kn", rekao je Košak.

Uz visoki iznos računa, problematično je i ono što plaćamo fiksnim dijelom. Naravno, djelatnike Čistoće, opremu, kamione, spremnike i oporabu.

"Sada skupo plaćamo privatnicima obradu glomaznog otpada. To se također financira ovim poskupljenjem na mjesečnim računima. Skupo plaćamo obradu biootpada u bioplinarama, umjesto da unaprijedimo vlastita postrojenja za kompostiranje", rekao je Košak.

"Te privatne tvrtke su iskoristile taj sustav na način da su stvorile velika poslovna carstva. Taj fiksni dio bit će jednak za sve - bilo da je riječ o višečlanom ili samačkom kućanstvu", rekao je Košak.

Samačka kućanstva plaćat će isto kao i četveročlana obitelj

"32 posto samačkih kućanstva u Zagrebu plaćat će isto kao i možda četveročlana obitelj. Taj segment je potpuno nepravedan, ali i nemotivirajući. Građani neće moći upravljati previše i smanjivati svoj račun jer je u ovom dijelu fiksnog on naprosto definiran, a u ovom varijabilnom će moći samo kontrolirati broj pražnjenja", rekao je Petek.

Još jedna novost je kažnjavanje. 800 kn ako se u nekom spremniku zatekne nešto čemu tamo nije mjesto. Recimo, ova plastika u kanti za biootpad. No, tko bi sada dobio kaznu?

"Mora se identificirati tko je to napravio, a to je teško, ne možete zaustaviti i legitimirati. Zgrada će platiti za stanare ako ne nađemo krivce. To s kaznama neće riješiti problem, nikako", rekao je Šulek.

To je za Lončara kršenje prava potrošača.

"U jednom demokratskom društvu ne bi se smjelo dogoditi da ako moj susjed nešto pogriješi, da ja to trebam platiti. Ili ako bismo karikirali, susjed vozi auto, pogazi nekoga, a da ja idem u zatvor. Znači, to nikako se ne bi smjelo dogoditi", rekao je Lončar.

Čistoća ne zna kome i kada je ispraznila spremnike

Još se jedna stvar nije smjela dogoditi, ako se pita Državni inspektorat. Oni su, naime, inspekcijskim nadzorom utvrdili da Čistoća ne vodi evidenciju o preuzetoj količini otpada od pojedinog korisnika. Naredili su im da to učine do kraja veljače ili će u protivnom pokrenuti prekršajni postupak.

"U Čistoći, na početku prosinca, utvrdili su da nemaju evidenciju kojom se može dokazati kome su, kada, ispraznili koliko spremnika za miješani komunalni otpad. Oni trebaju zalijepiti te kodove i povezati ih sa šifrom korisnika u evidenciji kako bi mogli ispostavljati račune", rekao je Petek.

A kako nam je potvrdio naš izvor iz Čistoće - prije sedam dana završena je evidencija na 12.900 od ukupno 135.500 spremnika u Zagrebu. Znači, ni 10 posto, a već su na pola roka.

Je li jednaki fiksni dio za sve ustavan?

Uz prigovor Inspektorata, tu je i pitanje ustavnosti jednakog fiksnog dijela za sve, što je pokrenulo 15-ak gradova. Među njima i Prelog - pionir u razvrstavanju otpada u Hrvatskoj.

"Smatramo da se krši načelo pravičnosti. Smatramo da se krši Zakon o gospodarenju otpadom gdje se kaže da se treba naplaćivati prema količini otpada, tako da se nadamo da će se to srušiti", rekao je Siniša Radiković, direktor Gradskoga komunalnog poduzeća Pre-kom.

Tako će u gradu koji razvrstava više od 60 posto otpada - doći do paradoksa.

"Mi smatramo da je uredba za gospodarenje otpadom nepoštena jer kažnjava one koji stvaraju najmanje smeća. Vrlo je jednostavno to objasniti: jednočlano kućanstvo, njima će cijena kod nas rasti za 90 posto, a recimo meni kao četveročlanom kućanstvu će cijena pasti za 20 posto", rekao je Radiković.

Kazna za izvrsnost

Znači da će za svoju izvrsnost i ekološku osviještenost Preložani biti kažnjeni.

"Kad vi imate uredbu 1. 2. 2018. i sada kada vi investirate, kupite male spremnike, uložite milijun kuna, sada vam to netko ruši. Žalosno je, oni ne znaju što se događa na terenu i mislim da bi više trebali prihvaćati ono što komunalna poduzeća traže", rekao je Radiković.

Gradonačelnik "metropole smeća" u svojoj je maniri najavio da će smanjiti cijenu fiksnog dijela odvoza otpada iako je upravo njegova većina u Skupštini to izglasala. Cinici bi rekli da je čitao udžbenik populističke politike, možda da ga je i napisao. No mi nismo cinici, naravno.

"Od sutra, svaki tjedan odvoz plastike i papira, a do 1. travnja smanjenje fiksnog dijela najmanje za jedan frtalj", rekao je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

A s obzirom na to da Zagreb ne razvrstava ni "frtalj" smeća, a Hrvatska tek 30-ak posto -  po dobrom starom kampanjskom običaju - rokovi nas stežu oko vrata.

"Ne možemo ispuniti ni ciljeve koje nam je propisala EU. Tako da osim ovog poskupljenja koje je sada stiglo, očekuje nas, vrlo vjerojatno, drastično novo poskupljenje kada nam stignu penali iz EU. A tada bi poskupljenje moglo biti još veće", rekao je Košak.

Jedino ako smeće - netko ne pojede. Ipak, 60 posto razvrstavanja do 2022. puno je i za one velikog apetita.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!