Ostani doma
Potraga

potraga istražuje

Sve više hektara, a sve manje proizvoda! Tko su tzv. berači potpora i koliko su novca morali vratiti?

Sve više hektara, a sve manje proizvoda! Tko su tzv. berači potpora i koliko su novca morali vratiti?
Damir Špehar/PIXSELL

Zbog nepravilnosti deseci milijuna kuna nisu isplaćeni, a neki su novac morali i vraćati

Broj hektara na kojima rastu lješnjaci i orasi posljednjih se godina značajno povećao. Apsurdno, u isto vrijeme proizvodnja se drastično smanjila.

"U toj priči nešto ne drži vodu i uopće ne iznenađuje da je EU počela preispitivati tu politiku...", kaže za RTL Potragu Ivica Kisić s Agronomskog fakulteta. 

Vezana vijest

Marija Vučković

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Najveći problemi su u tome što je poticaj OK. Mali broj sadnica oraha i neki su u toj priči našli računicu i mislili da mogu popikati i ne dolaziti i da će nešto napraviti. To su sve zarasle površine i kao kontrolno tijelo njih sve trebaju micati....", dodaje Marin Fucijaš iz tvrtke  za nadzor ekološke proizvodnje.

"U više navrata nas je i EK upozorila i naši pokazatelji nam kažu da imamo poljoprivrednu praksu i da se podižu nasadi u ekološkoj poljoprivredi i da se ti nasadi ne drže u adekvatnim agrotehničkim mjerama...", kaže Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Vezana vijest

Poljoprivreda

Potpora za nasade ekološkog oraha i lijeske iznosila je 720 eura po hektaru. U tome su priliku vidjeli takozvani berači potpora. Zbog nepravilnosti deseci milijuna kuna nisu isplaćeni, a neki su novac morali i vraćati.

Kako se kontrolira tko doista pošteno radi, a tko lovi u mutnom, što sve ne valja u sustavu, što je pokazala revizija Europske komisije i zašto se sada drastično režu potpore – istražila je Sanja Čatipović...

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!