Ostani doma
Potraga

potraga istražuje

Građevinski kaos u Dubrovniku! Ostavka pročelnice, gradonačelnik prijavio gradski ured...

Građevinski kaos u Dubrovniku! Ostavka pročelnice, gradonačelnik prijavio gradski ured...
Grgo Jelavić/PIXSELL

Više o nekretninskom kaosu pogledajte u priči Silvane Menđušić

Sredinom travnja, na vrhuncu koronakrize, bez ikakve obavijesti i postavljanja zaštite, počeo je iskop građevinske jame u Solinskoj ulici. Kad je teška mehanizacija utihnula, razmjeri zakonske jame pokazali su se još dubljima.

"Evo možete pogledati ovdje, ovo je planirani zahvat i na sve strane izlazi izvan svoje parcele u susjedne tuđe parcele. Ovo je naš objekt ovdje, pogledajte koliko je ušao u našu parcelu! Tko može planirati gradnju na tuđoj parceli?", kaže za Potragu stanarka kuće u Solinskoj ulici Katarina Ogresta

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stanarima ulice nije jasno kako je moguće urušiti ulicu, početi radove bez zaštite, oštetiti vodovodne cijevi, izvoditi široki iskop koji nije predviđen glavnim projektom i građevinskom dozvolom. Zvali su komunalne redare, sanitarnu inspekciju, obraćali se građevinskoj inspekciji. Bez rezultata. Katarina pokazuje oštećenja na kući koja su posljedica radova na novom objektu, zabrinuta je zbog sidrenja ispod temelja kuće.

"Mi nismo na nekakvoj livadi, ni u zemlji nedođiji, ni u 'prdečevu selu' gdje se može ovako nezakonito planirati i graditi", tvrdi Ogresta. 

"A u mene se trese sve, ja se bojim...", dodaje njen susjed Slobodan Novak

Stanarima kuće u susjedstvu prije šest godina u zemljišnim je knjigama upisana služnost. Definirana je između stanara i tvrtke koja gradi. U obuhvatu projekta koji se gradi nalazi se i jedini pristupni put toj zgradi. 

"Po inspekcijama je to sve u redu, oni imaju ispeglane sve dokumente i inspekcija nema ovlasti da bi išla u trag kako su to dobili", kaže vlasnik kuće u Solinskoj ulici Dejan Botući

Investitori pak kažu: Postoji pravomoćna dozvola, geodetski projekti i po tome se gradi.

"Stanovi koji nastanu su prilagođeni apartmanima za iznajmljivanje po cijeni kvadrata koje normalni građanin sebi ne može priuštiti ni uz kredite koje bi plaćao preko 30 godina", istaknuo je Đuro Capor (Možemo!).

Objašnjava to Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš koji godinama upozorava da su gradske vlasti u sprezi s mešetarima zemljištem gazile volju građana i stavove arhitektonske, turističke ili konzervatorske struke. U isto vrijeme dok su trajali prosvjedi stanara Solinske, dugogodišnja pročelnica gradskog ureda zaduženog za izdavanje dozvola Silva Vlašić daje ostavku. Nakon 12 godina razriješena je dužnosti na vlastiti zahtjev. U lokalnim medijima tvrdi da se više ne može nositi s teretom loših odredaba GUP-a koje uvjetuju megalomansku gradnju.

Zatražio od pročelnice da ode

"Smatram da je GUP loše napravljen, štetno napravljen kao pogodovanje nekretninskom lobiju, ne vodeći se o gradu, ali za to direktno pročelnica nije bila kriva", kaže gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković (HDZ).

Njezin šef, gradonačelnik, kaže da je zatražio od pročelnice da ode. 

"Ali način na koji je resorni ured tumačio GUP, izlazio ususret nekretninom lobiju, je nešto što ja nisam mogao podržati i onda sam zamolio pročelnicu da postoje dva načina: i ona je odabrala način da sama otiđe", jasno će Franković.

Na pitanje ima li dokaza da je pročelnica pogodovala nekom investitoru, gradonačelnik odgovara. 

"U ovom trenutku direktno ne, ali sam ja pokrenuo provjeru više građevinskih dozvola i zakonitosti...", kaže Franković. 

Franković je zbog izdavanja nekih spornih građevinskih dozvola prijavio Ministarstvu graditeljstva vlastiti ured. 

"Ako se pokaže da su nezakonito izdane, onda resorno ministarstvo poništava građevinske dozvole i onda je potrebno početi s rušenjem tih objekata", ističe Franković.

Franković je posebno bio angažiran na području Babina kuka gdje goleme vile grade bivši direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić i Iris Valentić, supruga sina bivšeg premijera Nikice Valentića u čijem je građevinskom kompleksu u Zagrebu pročelnica Silva Vlašić, zanimljivo, prije nekoliko godina kupila stan. 

Je li se i kome pogodovalo pri izdavanju građevinskih dozvola? Na kojim se sve gradilištima u Dubrovniku prosvjeduje? Tko i kako gradi – više o nekretninskom kaosu pogledajte u priči Silvane Menđušić...

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!