Ostani doma
Potraga

UGROŽENI PLANET

Rizik od novih pandemija: Potraga istražuje zašto znanstvenici tvrde da je koronavirus tek početak

Šezdeset do sedamdeset posto svih novih bolesti od 1990. poteklo je od divljih životinja

Rizik od pojave novih pandemija poput ove koja je paralizirala svijet veći je nego ikad prije. Stoji to u najnovijem izvješću Svjetskog fonda za prirodu, a slažu se s tim i u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, UN-u i hrvatskim znanstvenim krugovima. 

Vezana vijest

Ivan Đikić

Posljednjih godina posječeni su deseci milijuna hektara šuma, nepovratno izgubljena brojna staništa, povećana potražnja za divljim životinjama.  A upravo one na čovjeka prenose većinu novih zaraznih bolesti koje se svake godine pojavljuju. Kako nas uništavanje prirode čini sve ranjivijima i zašto znanstvenici tvrde da je koronavirus tek početak?

Šezdeset do sedamdeset posto svih novih bolesti od 1990. je poteklo od divljih životinja. U uvjetima današnjega globaliziranog svijeta, što je pokazao i Covid-19, takve bolesti mogu se proširiti nevjerojatnom brzinom i imati enormne posljedice. Istodobno, prema okolišu se odnosimo kao da nismo dio istog planeta, za što ćemo plaćati sve veću i veću cijenu.

Kako su se virusne bolesti širile kroz povijest, zašto znanstvenici upozoravaju da je koronavirus tek početak i što nas čeka u budućnosti, pogledajte u priči Ane Trcol.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!