Ostani doma
Potraga

PRIVATIZIRAO OPĆINU

Izbačen iz HDZ-a: Načelniku Čeminca građani plaćaju kredite u 'švicarcima', automobile i stanove!

Potraga donosi priču o osebujnom načelniku Čeminca kojeg istražuje i USKOK

Hrvoje Jumić živi u Čemincu, ima 23 godine. Ogorčen je rezultatima natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Ne pada mu lako kad vidi ergelu automobila pred kućom načelnika svoje općine koji vozi BMW vrijedan pola milijuna kuna. 

Vezana vijest

Poljoprivrednici u Čemincu ne mogu traktorima na svoje njive: 'To više nije za izdržati'

Načelnik Općine Čeminac Zlatko Pinjuh poznat je po skandaloznim odlukama, visokim nametima, i kažu mještani - pretvaranju jedinice lokalne samouprave u vlastitu grofoviju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Šteta bi bilo ne ponoviti da je Pinjuh vjerojatno jedini dužnosnik kojem općina subvencionira kredit u švicarcima. Prije godinu i pol Općinsko je vijeće u toj maloj baranjskoj općini donijelo odluku kojom općina sufinancira trećinu rate za kredite podignute u švicarskim francima. Iako od općine dobiva 6500 kuna, a od zdravstvene ustanove u kojoj radi kao liječnik oko 19.000 ne smatra da ne bi trebao primati subvenciju za kredit u švicarskim francima.

To je 12 mjeseci po 2700 kuna i 32.400 kuna na godinu. U sljedeće 23 godine to je oko 745.000 kuna. Ili sto tisuća eura. Pred kamerama Potrage debelo subvencionirani načelnik nije htio govoriti. No pismeno nam odgovara kako je korisnik te mjere kao i ostala četiri mještana.

Prije gotovo godinu dana Uskok je pokrenuo istragu protiv načelnika općine, njegovih sinova i predsjednika Općinskog vijeća Marija Kralja zbog sumnje da su zloupotrijebili svoj položaj i ovlasti. Bili su osumnjičeni zbog nezakonitosti sa subvencijama stambenih kredita na štetu općine. Općinsko vijeće u kojem članovi PInjuhove stranke koju je osnovao nakon što ga je prošle godine HDZ izbacio, zaključilo je u očitovanju USKOK-u  da prema njihovoj analizi - štetu općina Čeminac nije osjetila.

Više je puta u medijima istaknuto da općina subvencionira i kredite za stanove Pinjuhovim sinovima. Načelnik se i tada i sada branio istim argumentima.

"Moji su sinovi mještani Općine Čeminca i stanove su kupili na isti način kao i svi ostali mladi, temeljem Odluke Općinskog vijeća Općine Čeminca", piše Pinjuh.

No, stanovi sinova načelnika koje su subvencionirani općinskim novcem u osječkom naselju Sjenjak se, saznalo se, iznajmljuju.

Da stvar bude još zanimljivija: krediti su subvencionirani donedavno do polovice iznosa. U ožujku ove godine uvjeti se mijenjaju. Rok otplate je s početnih deset godina podignut na 15 godina, a iznos otplate na čak 75 posto. Maksimalno 1500 kuna. Jedan načelnik dvojica sinova, dva stana, više od pola milijuna proračunskog novca.

Općinsko vijeće odlučivalo je o dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup. I izglasalo da će čak 21 česticu državne zemlje dobiti sin njihovog šefa - Marko Pinjuh. Pinjuh mlađi dobio je od tatinog vijeća u zakup gotovo 22 hektara plodnih oranica, pašnjaka i livada. Inače u općini je zaposlen kao komunalni redar.

"Moj sin ima pravo koristiti sve Odluke Općine. Mislite li da bi trebalo donijeti odluku da se sinovi načelnika ne smiju javljati na natječaje", odgovara nam Pinjuh.

Tvrdi da sukoba interesa nema.

No Hrvoje Jumić misli da je jedni imao šanse kao mladi poljoprivredni, no nije dobio ni hektara. Taj je javni natječaj naknadno poništen. Razlozi su bili formalni, a Jumić dodaje da neće pustiti ovakav, kaže, kriminal.

Aplicirao je i na potpore, ali je bodove izgubio zbog čudnog razloga.

"Nismo uspjeli, prijavili smo se, ali radi razvijenosti nismo prošli, dva boda nam je falio radi razvijenosti općine smo izgubilo pet bodova", tvrdi. 

Kako je općina Čeminac koja po Zakonu spada u prvu skupinu područja od posebne državne skrbi - razvijen? Zbog bogatog proračuna! A kako se puni proračun težak oko 20 milijuna kuna godišnje? Većim nametima. 

Žetva je u punom jeku, ali žetva je i po novčanicima seljaka. Koliko god rodna godina bila, u općinsku blagajnu stižu pune vreće novca.

"Od kile ove proizvedene pšenice ja pola moram dati mom faraonu Pinjuhu", ogorčen je Petar Pranjić.

Ovaj poljoprivrednik podsjeća na visoke komunalne naknade.

U Čemincu se plaća jedna od najvećih komunalnih naknada u krajevima koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Usporedili smo: susjedna Darda i Bilje kvadrat naplaćuju 15 lipa, Petlovac 20, Popovac 22, Beli Manastir 50, a Čeminac 65 lipa po kvadratu. 

Usporedba komunalnih naknada za poslovni prostor izgleda ovako: U Vukovaru se plaća tri kune po kvadratu, Vinkovcima 4, u Čemincu čak 39 kuna po kvadratu. 

Poredani su dječji bicikli na gospodarstvu Petra Pranjića, ali ga je strah da za njegovu djecu i unuke ovdje kruha neće biti.

Općina Čeminac jedinstvena je i po sljedećem. Jedina u Hrvatskoj naplaćuje korištenje nerazvrstanih cesta za traktore, poljoprivrednu mehanizaciju i sva teretna vozila, sve ceste i poljske puteve. To je Visoki upravni sud prošle godine proglasio nevažećim, no nekoliko mjeseci nakon toga općina je donijela izmijenjenu Odluku i nastavila je naplaćivati. Pranjić misi da je loše kad lokalna samouprava postane problem u poslovanju.

No, načelnik odgovara da su naknade izbalansirane.

"Nitko se ne buni osim dežurnih siromaha i poduzetnika koji bi sve vjerojatno htjeli besplatno", piše u odgovoru.

U ovoj godini Čeminac u proračunu prihode od 22 milijuna kuna. Od poreza će skupiti 8,5 milijuna kuna. Od komunalnih doprinosa, pristojbi i upravnih mjera kani povući iz džepova mještana 9,2 milijuna kuna.

Kako to radi? Često od oka, kažu gospodarstvenici.

Ivan Bašić podigao je voćnjake. Uzgaja kruške i jabuke na 32 hektara. Nije Ivan dovršio ni tehnički pregled niti dobio uporabnu dozvolu za hladnjaču, stigla mu je čestitka teška 42.000 kuna za komunalnu naknadu.

"Kako je izračunato? Pitajte načelnika općine Čeminac, ne znam. mi smo dobili ovrhu, a nadam se da ću te novce vratiti nazad, a da će gospodin za svoje postupke odgovarati", kaže Bašić.

Vezana vijest

Zlatko Pinjuh

Dodaje da ima osjećaj da je u općini Čeminac, svatko tko nešto radi, stvara je lopov. Pinjuh planira graditi i sportsko-rekreacijski centar u Grabovcu. Samo za ovu godinu ukalkulirao je za to 7,5 milijuna kuna. Sportski objekti gradit će se na terenu koji su kraj igrališta NK Grabovac u kojem je Zlatko Pinjuh predsjednik, a njegov sin tajnik. S druge strane njihovo je obiteljsko imanje.

Mutni su načelnikovi poslovi i na ovim česticama. Prije 16 godina kupio je državnu zemlju za više od pola milijuna kuna. Deset godina ju nije smio prodati, no ugovor o kupoprodaji za tri puta veći iznos potpisuje već nakon tri godine. Kupac se na kraju nije uspio uknjižiti, a zemlja je vraćena državi. No ni lani ovih čestica nije bilo na popisu za zakup.

Pinjuh kaže da otkako je on na vlasti u Čemincu se bolje živi i da je na prošlim izborima dobio 70 posto glasova. Nada se istom rezultatu sljedeće godine.

Na kraju poručuje našoj reporterki Silvani Menđušić da se kandidira na izborima u Čemincu, ako misli da je njena politika bolja.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!