Ostani doma
Potraga

LOVCI NA ZAGREBAČKE ZVIJERI

Uzbudljiv dan! Potraga snimila kako su spašavali životinje, od mačaka i ćukova, do jazavaca i pitona

Ravnatelj Zoo-a Damir Skok ekipi je pokazivao gmaza zaplijenjenog u jednoj akciji, no piton je počeo puhati i Skok je zbog sigurnosti morao napustiti kavez

Kroz njihove ruke prošle su mnoge životinje - divlje, pitome, ozlijeđene, često čak i opasne i otrovne. No, dan koji je ekipa Potrage odlučila provesti s njima započelo je tek pokojom bodljom. 

Domagoj Leko broji 16, a Mario Bošnjak 18 godina staža u hvatanju divljih, odbjeglih, zalutalih i ranjenih životinja na području grada Zagreba. Prva današnja intervencija bila je spasiti ježa koji je zapeo u ogradi. No, stanovnici su ga oslobodili sami prije nego što je spasilački tim iz Dumovca stigao na adresu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mobitel je odmah zvonio za novu intervenciju. Mačka već dva dana ne može sići s krova zgrade. Trebali su u pomoć zvati i vatrogasce, a mačka se na kraju akcije oslobodila sama jer prepala se taman kad ju je trebala pokupiti ruka. Domagoj je sretan što su barem tako uspjeli pomoći životinji u nevolji.

"Otišla je preko krova skroz na drugu stranu na drugo krovište, tako da eto malo smo joj pomogli da se izvadi iz te rupe gdje je zapela".

"Burmanski piton od 5 i pol metara"

No, dan je praktički tek počeo. Duo hvatača već juri dalje. Sa sobom voze i malog ćuka kojega su pronašli večer prije. Napadale su ga vrane i spasili su ga u zadnji čas. Sad jure po drugu mladu pticu. Prilikom dolaska na teren saznali su - to je mladi golub. 

Oni su dio tima iz Dumovca, koji spada pod Zoološki vrt. U prostorijama posebno namijenjenim za smještaj spašenih životinja čekaju mnoge koje su Mario i Domagoj već spasili. Jazavci, čak i piton. Ravnatelj Zoo-a Damir Skok našoj je ekipi pokazivao gmaza zaplijenjenog u jednoj akciji, no piton je počeo puhati i Skok je zbog sigurnosti morao napustiti kavez.

"Burmanski piton od pet i pol metara bio je zatečen u stanu i onda mi dobijemo nalog policije i mi ga onda smjestimo ondje dok ta osoba ne ishodi potrebne dozvole", rekao je Skok.  

Pokazuje s kojim su se sve divljim životinjama dosad sretali i spašavali ih iz nevolja. Zmija bjelica zaglavila se u lampašu na groblju. Vijetnamsku svinju Twiggy spasili su od nemarnog vlasnika.

"Uspjeli smo joj naći dom, jedan OPG blizu Petrinje uzet će je. Želimo joj dug i sretan život. Tražili smo naravno udomitelja za kojeg smo znali da neće postati hrana", kaže Skok.  

Puma nije preživjela

Jedna predivna životinja ipak nije uspjela preživjeti.

"Veterinarska inspekcija je prije dvije i pol godine oduzela pumu koja je ilegalno bila držana kod nekih ljudi. Na žalost, priča je tragično završila, jer je ona već došla sa slomljenom nogom, ali zbog kompletno krive prehrane, nismo je mogli spasiti i vratiti jer je nepovratno njezin razvoj izgubljen", rekao je Skok. 

Ekipa Potrage vratila se u auto i krenula natrag na teren s tragačima. Otkrivaju kako su topli mjeseci prepuni intervencija. 

"A više-manje su to sve domaće životinje, pse, mačke, ptice sad 5, 6, 7 mjesec što ljudi puno pronađu, zovu i divlje životinje između ostalog, srne, jazavci, lisice, lasice, sve što uđe u grad pa ne zna izaći van", kaže hvatač Mario Bošnjak. 

"Pa je, bilo je i ugriza par puta, i borba s jelenima, pogotovo kad smo ih lovili iz predsjedničkih dvora koji su znali pobjeći", rekao je hvatač Domagoj Leko.  

"Bilo je ugriza, pamtim ih desetak, da. Koji je bio najgori? Od rotvajlera. Njega sam zapamtio najbolje", rekao je Mario.  

S vrapcem u ruci zaključili su dan

Do kraja dana spasili su još nekoliko životinja. S vrapcem u ruci zaključili su dan. 

No, u narednim tjednima čeka ih još mnogo posla. Zrelo grožđe na gozbu zove divlje svinje i druge divlje životinje koje će doći u susret s ljudima. A oni već znaju tko će doći u slučaju da životinji treba pomoći. Mobitel ekipe iz Dumovca ionako ne prestaje zvoniti.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!