Ostani doma
Potraga

GLEDAJTE OD 19.20 sati

Hrvatski ubojica i silovatelj nakon 43 godine je na slobodi i sada je beskućnik! 'Potraga' istražuje gdje će ovih dana spavati

Branko Markovac nakon 43 godine provedene iza zatvorskih zidova danas je slobodan čovjek, ali bez mjesta na kojem može biti smješten i bez obveze da se ikome javlja

Tri ubojstva, dva pokušaja ubojstva, silovanje, razbojstvo, piromanija. Izrečena smrtna kazna strijeljanjem, čije je izvršenje uspio izbjeći. Branko Markovac nakon 43 godine provedene iza zatvorskih zidova danas je slobodan čovjek, ali bez mjesta na kojem može biti smješten i bez obveze da se ikome javlja. 

S njime je priču napravila iskusna reporterka RTL-ovog istraživačkog magazina Potraga, Silvana Menđušić. Već odgovor na prvo pitanje šokira kad čujete kako Branko Markovac odgovara koncentrirano, hladno i precizno. Bez prevelikih emocija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Koliko ljudi imate na duši?"
"Nijednog, na duši nemam nijednog"
"Ali ste ubili"
"Da. Prvoga. Nisam htio. Drugi zatvorenik na Golom otoku je preživio. Njega sam htio, ali nisam.  Treći je u Gradiški kojeg sam htio, a to sam i riješio. I ovaj za koga sam izašao prošle godine"

U novinskim feljtonima svrstavali su ga u deset najvećih hrvatskih monstruma. Više puta su ga vještačili. Sjeća se riječi koje je za njega još 1979. izrekao sudski vještak:

"Ako mi njega ne osudimo na smrt, ako ga ne eliminiramo iz društva, mi smo svjesno drugoga osudili na smrt."

Odgovore doznajte u Potrazi u 19.20 sati

Ministarstvo pravosuđa odgovorilo nam je da se zatvorenicima se po izvršenju kazne ne mogu odrediti nikakve obveze i slobodni su sami odlučivati gdje će živjeti. 

Postoje li mjesta na koja se smještaju bivši kažnjenici ili su prepušteni sami sebi? Gdje će ovih dana spavati čovjek koji je od 1969. do 2019. proveo 43 godine iza rešetaka? Odgovore doznajte u Potrazi večeras u 19:20.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!