Ostani doma
Potraga

Kratka povijest letenja

Činilo se da je samo nebo granica za ovu industriju. Kako je došlo do toga da je na koljenima?

Činilo se da je samo nebo granica za ovu industriju. Kako je došlo do toga da je na koljenima?

Samo pola godine nakon rekordnog dana, stigao je nagli rez. Najoštriji u povijesti

Tog prohladnog prosinačkog dana 1903. u Kitty Hawku u Sjevernoj Karolini skupila se tek šačica gledatelja. Nisu vjerovali da će sklepana drvena sprava koja je trebala biti letjelica uopće poletjeti. A nisu bili sigurni ni hoće li njezini vlasnici iz ove avanture izići neozlijeđeni. No, Orville i Wilbur Wright nisu se dali pokolebati. Pokrenuli su motor na svom Flyeru I, krenuli prema naprijed drndavom livadom i dignuli se u zrak. Ipak su uspjeli!

Prvi avion na motorni pogon na svom je prvom letu u zraku proveo samo 12 sekundi i prešao 37 metara. Budući da su na letu bila dva putnika, pomnožit ćemo 37 metara sa dva. Zašto? Bit će jasnije u nastavku ovog teksta. Ali 1903. prvi su putnici ukupno preletjeli 74 metra.

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Proletjelo je brzo i idućih stotinjak godina. U tom relativno kratkom vremenu avioindustrija je zabilježila rast kojega je teško opisati riječima, pa ćemo se poslužiti brojkama. Samo lani je obavljeno 39 milijuna komercijalnih letova. To je nevjerojatnih 107 tisuća svakoga dana.

A koliko ljudi ukupno prelete u godini dana? Prema podacima UN-ove agencije ICAO, 2007. je ta brojka iznosila 5 bilijuna kilometara, a rast se (uz manje turbulencije poput napada na Blizance ili globalne recesije koji su kratkoročno srezali broj letova) nastavio do kraja 2019. kad su ljudi, prema gruboj procjeni, preletjeli 6 bilijuna kilometara. To je šest tisuća milijardi kilometara. Brojka koja se dobila množenjem broja prijeđenih kilometara svakog pojedinog leta s brojem putnika na tom letu. Recimo ako na jednom letu od 1000 kilometara leti sto putnika, ukupno su preletjeli 100 tisuća kilometara. Zato smo i one prve metre braće Wright pomnožili sa dva. A koliko je šest bilijuna kilometara zapravo? To je kao da su u godini dana Zemljani 150 milijuna puta svoj planet obletjeli oko ekvatora.

Vezana vijest

croatia airlines

Nije ni čudo jer lanjska je godina bila rekordna po broju letova. Prema podacima servisa Flight Radar 24, 25. srpnja 2019. bio je najprometniji dan u povijesti kad je evidentirano 230 tisuća letova. Činilo se da ni samo nebo ne može biti granica industriji koja tako visoko leti. Samo pola godine nakon rekordnog dana, stigao je nagli rez. Najoštriji u povijesti avioindustrije. Korona kriza prizemljila je čitave flote, srezala linije, zatvorila aerodrome ili im drastično smanjila promet. 

A kad kažemo drastično, ona mislimo drastično - zračne luke u Hrvatskoj bilježe pad prometa od 80 do 90 posto. 'Nama je taj pad potražnje uzrokovao pad broja putnika od čak 67 posto u periodu od siječnja do kolovoza. Međutim ono što je još važnije za istaknuti je da je taj pad tijekom travnja, svibnja, lipnja bio od 98 do 95 posto što znači da smo praktički tri mjeseca bili bez prihoda'', kazao je Slaven Žabo, direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa za RTL-ovu Potragu prije nekoliko dana.

Može li se avioindustrija i domaća aviokompanija uopće izvući iz ove krize i koliko će trebati da se stanje vrati na ono prije pandemije možete pogledati u priči koju je donijela Potraga.  

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!