Ostani doma
Potraga

ISPRAVLJANJE NEPRAVDE

Iako su pobijedili na Ustavnom sudu, poljoprivrednici su i dalje nezadovoljni. Potraga istražuje kako se dijele milijarde kuna

Iako su pobijedili na Ustavnom sudu, poljoprivrednici su i dalje nezadovoljni. Potraga istražuje kako se dijele milijarde kuna
Hrvoje Jelavic/Igor Kralj/PIXSELL

Godinama dodjela milijardi kuna poticaja nije bila u skladu s Ustavom. Poljoprivrednici su ipak tek napola zadovoljni: "Tragikomično je da smo čekali pet godina!"

Agencija za plaćanje u poljoprivredi raspisuje natječaje, obrađuje prijave, donosi odluke tko će dobiti, a tko neće milijarde kuna poticaja. A ako poljoprivrednik smatra da je zakinut može se javiti – ministarstvu. Dakle, praktički istoj instituciji jer rad Agencije kontrolira upravo ministrica.

Barem je tako bilo, dok ovu priču prije nekoliko tjedana nije srušio Ustavni sud. Iako oduševljeni, za mnoge koji žive od poljoprivrede odluka je stigla prekasno, jer zahtjev za ocjenu ustavnosti podnesen je davno.

Vezana vijest

Potraga

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prije pet godina riječka je odvjetnica Katja Jajaš u ime Leader mreže koja okuplja lokalne akcijske grupe, takozvane LAG-ove u Hrvatskoj zatražila ocjenu ustavnosti Zakona o poljoprivredi. I napokon je dočekala odluku. Sporna pravila o dodjeli potpora i poticaja srušena su na Ustavnom sudu.

Prema mnogima, ispravljena je tako dugogodišnja nepravda prema hrvatskim poljoprivrednicima. Prema spornim  zakonskim odredbama nije bilo sudske kontrole odluka o dodjeli poticaja.

Europski novci dodjeljivani su sve ove godine u neskladu s hrvatskim ustavom. Kako su dosad dijelio novac, a kako će se poticaji dodjeljivati ubuduće – u video prilogu Silvane Menđušić

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!