Ostani doma
Potraga

RAT ZBOG PAŠNJAKA

Hrvatske šume bi pošumljavale, mještani bi se bavili stočarstvom. Potraga istražuje zašto su stočari ljuti na državu

Hrvatske šume bi pošumljavale, mještani bi se bavili stočarstvom. Potraga istražuje zašto su stočari ljuti na državu
Ilustracija: Matija Habljak/PIXSELL

Godinama je obitelj Kaloper istim putem vodila blago na ispašu, a onda su Hrvatske šume na put posadile nekoliko centimetara visoke boriće

Godinama je obitelj Kaloper istim putem vodila blago na ispašu, a onda su Hrvatske šume na put posadile nekoliko centimetara visoke boriće i tako im napravile blokadu. Žale se dalmatinski stočari da im se pošumljava i oko kuća i proizvodnih pogona. 

Ironično, iako od države za stoku dobivaju poticaje, ugovore za pašnjake ne mogu dobiti, a s onih koje su zaposjeli i prijavili – skidaju im se ograde. I dok stočari upozoravaju da ih, čuvanjem beskorisne šikare, Hrvatske šume žele otjerati s djedovine - iz prozvane državne tvrtke odgovaraju – riječ je o pojedincima koji uzurpiraju državno zemljište.

"Nije me nitko tražio mito, ali..."

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mario Kaloper, mladi stočar iz Trilja, uvjeren je da su Hrvatske šume posadile stabla da bi njemu otežale posao.

"Nije me nitko tražio mito, ali ako put mi presjeku, što je to drugo nego da me hoće pokoriti, hoće me slomiti! Ili da odselim ili da se pokorim, da ono što zaradim dijelim s njima. Niti ću dijeliti, niti ću vani niti ću im se pokoriti", kaže Kaloper. 

Tek je prije par dana triljski gradonačelnik poslao dopis u kojem traži očitovanje jesu li Hrvatske šume posadile drveće na čestici u vlasništvu grada Trilja bez znanja lokalnih vlasti. Odgovor se još čeka. 

Vezana vijest

Hrvatske šume

"Uvijek se javi tiha većina"

Jasna Molc, rukovoditeljica Službe za ekologiju i zaštitu šuma u Hrvatskim šumama, odabrana je ispred svoje ustanove da odgovara na pitanja.

"Imamo gotovo 700 zadovoljih korisnika s kojima nema problema. Uvijek ona tiha većina, s obzirom da Hrvatske šume gospodare s polovicom kopnenog terena, dolazi do konfliktnih situacija", kazala je Molc. 

Cijelu priču pogledajte u prilogu Silvane Menđušić:  

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!