Ostani doma
Potraga

SVI STREPE OD AFRIČKE SVINJSKE KUGE

Potraga donosi priču o vlasniku farme koji krši baš sva pravila: Na užas stručnjaka, pušta svinje da trče gdje god ih volja

Potraga donosi priču o vlasniku farme koji krši baš sva pravila: Na užas stručnjaka, pušta svinje da trče gdje god ih volja
RTL

Farmeri sa strepnjom osluškuju vijesti o afričkoj svinjskoj kugi koja je sad došla do gotovo svih naših susjednih zemalja

Farmeri sa strepnjom osluškuju vijesti o afričkoj svinjskoj kugi koja je sad došla do gotovo svih naših susjednih zemalja. A Potraga donosi priču o vlasniku farme koji krši baš sva pravila.

Tko god drži svinje, zna kako su propisi rigorozni kao nikad dosad zbog bolesti koja svugdje gdje se pojavi izaziva pomor. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, vlasnik farme kod Nove Gradiške ponaša se kao da se ništa od toga njega ne tiče. Pušta svinje da trče gdje god ih volja, na užas stručnjaka koji uzalud upozoravaju kako može uzrokovati katastrofu ne samo sebi, već i mnogima oko sebe. Ne samo da ignorira apele i sudske presude, već vrijeđa i prijeti. 

Zlatko Burkovac voditelj je lovišta. Lovočuvari svakodnevno obavljaju obilazak. Zaduženi su za mir u lovištu. A ovdje pored Novske već dugo nešto nije u redu. 

"Tu su domaće svinje u slobodnom ispustu", kaže voditelj lovišta Grede Kamare Zlatko Burkovac. 

A ne bi trebale biti. Slobodno pašarenje i žirenje koje je nekad u Lonjskom polju bilo dozvoljeno više nije. Da bi bile vani, svinje moraju biti ograđene. 

"Vidite da je to niska žica i bez problema tu svinja prođe. I to nije samo tu. Takvih rupa ima puno. Mi smo prijavljivali u sklopu naredbe. Imali smo više inspekcijskih nadzora nas lovaca. I to svu sve slikali, ali ništa nije poduzeto", kaže Burkovac. 

Zašto nije, pitali smo dan ranije vlasnika ovog gospodarstva.  "Neću uopće razgovarati. Dosta mi je svega i ove države i tih propalica", kazao je vlasnik farme očito neraspoložen za razgovor. 

Sljedeći dan susrećemo ga na terenu, a ponovno nije želio s nama razgovarati

Cijelu priču Sanje Čatipović pogledajte u prilogu: 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!