Ostani doma
Potraga

SUŽIVOT SA ŠLEPERIMA

Majke s kolicima zaobilaze kamione. Potraga istražuje kako izgleda život uz staru cestu kojom neprestano prolaze šleperi

Majke s kolicima zaobilaze kamione. Potraga istražuje kako izgleda život uz staru cestu kojom neprestano prolaze šleperi
RTL

Mještani se ipak nadaju da će kada jednom bude do kraja gotova ipak nešto lakše disati

Zagorska općina Hum na Sutli nadaleko je poznata po svojoj staklarskoj industriji. Samo dvije najveće tvrtke zapošljavaju 1300 ljudi, okreću milijarde kuna. Tvornice su automatizirane i robotizirane. No ceste... Ceste je vrijeme davno pregazilo.

Velik dio nema ni nogostup, pa majke s dječjim kolicima doslovce zaobilaze bezbrojne šlepere na kolniku, roditelji stariju djecu ne puštaju samu. Preklinju da im se pomogne dok se ne dogodi tragedija. No birokracija i sudovi za ljudske sudbine ne mare. Nisu oni jedini koji imaju problem s prometnim kaosom. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od sirovine do finalnog proizvoda koji se izvozi na globalno tržište. Staklene boce mnogih popularnih pića, proizvode se u ovim kalupima. Direktor Darko Ranogajec, pokazuje nam pogon i objašnjava kako je prije dvadesetak godina tvornica zapošljavala 100 tinjak ljudi, danas ima 760 radnika. No, nismo ovdje zbog tvornice koja dobro radi i to u tri smjene, već zbog drugog problema.

''Drugi je činjenica da se staklarska industrija ovdje razvila 1860-te ili u 19-tom stoljeću, da se infrastruktura radila u 20. stoljeću, a te tvornice koje ovdje posluju su već u 21 stoljeću čak i malo dalje po opremi koju posjeduju i po veličini zaposlenih koji obitavaju na tako malom prostoru kao što je Hum na Sutli'', rekao je Darko Ranogajec, direktor tvrtke Omco Croatia.

Vezana vijest

Potraga, žičara


U malom zagorskom mjestu zaposleno je 2500 ljudi. Ovdje je smješteno nekoliko tvornica. A prometna infrastruktura, naglašavaju ih ne prati. Istom cestom, koja prolazi kroz mjesto, voze šleperi i hodaju pješaci. 

Priču o općini u kojoj stanovnici muku muče s prometnim kaosom pogledajte u prilogu Sanje Čatipović:

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!