Ostani doma
Potraga

6. hrvat na Mt. Everestu

RTL-ova Potraga donosi priču Marina Celinića s krova svijeta!

RTL-ova Potraga donosi priču Marina Celinića s krova svijeta!
RTL

S brojnim knjigama i filmovima ta je avantura postala toliko popularna da ono što su nekad pokušavali samo rijetki danas svakodnevno rade stotine ljudi

Potraga donosi priču šestog hrvatskog osvajača najvišeg vrha na svijetu. Za vrijeme ekspedicije izgubio je 20 kilograma, osam samo u završnom usponu. Mario je 23. svibnja uspio i postao je šesti Hrvat na krovu svijeta!

Prije njega Mount Everest je dva puta osvojio Stipe Božić, a 2009. godine i četiri žene: Darija, Iris, Ena i Milena. No uz čeličnu volju, savršenu kondiciju i hrabrost, za uspon je potreban i velik novac. S brojnim knjigama i filmovima ta je avantura postala toliko popularna da ono što su nekad pokušavali samo rijetki danas svakodnevno rade stotine ljudi.

Vezana vijest

Mario Celinić

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Na vrh svijeta dosad se uspela samo šestero Hrvata. Prvi je Mount Everest osvojio Stipe Božić davne 1979. Deset godina poslije ponovio je uspjeh."Obično danas ljudi govore da se svatko može popesti na Mount Everest, ali on je jednako visok kao i svih ovih godina, jednako je opasan, iste su vremenske prilike i neprilike" Stipe Božić

Nakon dugih dvadeset godina pauze, to su učinile i četiri dame. Sestre Darija i Iris Bostjančić, Ena Vrbek i Milena Šijan. "Kad planina kaže da je ne- to se treba poštivati. Ako je zatvorila svoja vrata i ne da ti da priđeš, nema forsiranja. Mi nismo nadmoćniji u odnosu na prirodu. Baš ta lekcija na Everestu mi je bila očita jer je svaki dan mogao biti zadnji dan", objašnjava Milena.

Šesti Hrvat i drugi muškarac među njima je Mario Celinić. "Tko god se bavi ozbiljnije alpinizmom, uvijek ima u podsvijesti Mount Everest jer to je vrh svijeta", kaže hrvatski alpinist Mario.

Priču Marina Celinića pogledajte u ptilogu RTL Potrage:

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!