Ostani doma
Potraga

ŽIVOT POD ŠERIJATOM

Sto udaraca bičem za bludne radnje, odsijecanje prstiju, kamenovanje - Potraga otkriva što je doista šerijatsko pravo i zašto se pogrešno tumači

Sto udaraca bičem za bludne radnje, odsijecanje prstiju, kamenovanje - Potraga otkriva što je doista šerijatsko pravo i zašto se pogrešno tumači
RTL

Kažu - islam u suštini čuva prava ljudi, osobito žena, a nametanje burki je zloupotreba i suprotno Božjoj volji

Dok su oči svijeta uperene u Afganistan i to koliko će strogu varijantu šerijatskog prava talibani primjenjivati, Potraga donosi priču o tome što je šerijatsko pravo zapravo.

Za krađu se odsijecaju prsti, za klevetu se dobiva 40, a za bludnje radnje čak 100 udaraca bičem. Tako je u više muslimanskih zemalja propisano. No, koliko često se to doista događa? Pojasnili su nam stručnjaci za islam.

Vezana vijest

avion noću

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kažu - islam u suštini čuva prava ljudi, osobito žena, a nametanje burki je zloupotreba i suprotno Božjoj volji. Baš zbog takvih zloupotreba, tvrdi nam jedan dječak - iz Irana je s obitelji pobjegao u Hrvatsku.

A mnogi baš sad pokušavaju pobjeći iz Afganistana jer oni koji su surađivali sa Zapadom za talibane su izdajice, a izdaja se prema šerijatskom pravu - kažnjava smrću.

Vezana vijest

Komičar

Posljednje dvije godine Yazdan sa svoje dvije mlađe sestre i majkom živi u Hrvatskoj. 18 mu je godina. Nudi nam čaj koji se gostima služi u Iranu. No, to je jedini običaj koji je zadržao iz zemlje u kojoj je odrastao. Uspoređuje nam svoj život sada i prije.

''Sad idem sa ženama u razred što u Iranu ne bih mogao. Muški su razdvojeni od ženskih, ne bih tamo mogao ni imati prijateljice što ovdje smijem. ja ako dođem u kratkim hlačama mogu dobiti i kaznu da sam to reklamirao. Sad su bili koncerti razni, toga u Iranu nema. Pjesma se ne može slušati u javnosti i to je zabranjeno. To je jedna zatvorena država'', ispričao je azilant Yazdan Fayyaz.

Vezana vijest

arslani

Yazdan uskoro kreće u treći razred medicinske škole. Prva dva je završio u Hrvatskoj, nakon što su njegova majka, a onda i on i sestre blizanke dobili azil u Hrvatskoj.

''Za maloljetne isto postoji kazna, ali kazna nije ni udarac ni zatvor nego položiti ispit iz tog dijela islama, npr. 10 sati ići na vjeronauk'', kazao je Fayyaz.

Policija se tamo kombijem vozi gradom i provjerava kako su ljudi obučeni, opisuje nam. Vjeru je ostavio po strani. Otac mu je bio, kaže, fanatični vjernik koji je zlostavljao cijelu obitelj.

Vezana vijest

''Kao dijete s pet godina je moja najveća briga bila da čim čujem da mama vrišti, skrivam noževe po kuhinji da je ne ubije. To mi je stvorilo sliku iz islama. Moj otac pet puta dnevno moli Boga i okreće se prema Saudijskoj Arabiji kako onda Bog dozvoli da to čini mojoj majci'', kazao je Fayyaz.

Više pogledajte u priči Sanje Četipović:

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!