Ostani doma
Potraga

KONTROVERZNI POTEZI

U Zagrebu je oko sebe okupljao neistomišljenike, gradio mostove, a onda je preuzeo Srpsku pravoslavnu crkvu

U Zagrebu je oko sebe okupljao neistomišljenike, gradio mostove, a onda je preuzeo Srpsku pravoslavnu crkvu
RTL

Porfirije... U više je navrata govorio da se on i Zagreb vole javno

Od 2014. bio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski. Na takozvanim kružocima u Pravoslavnoj gimnaziji na Svetom Duhu – okupljao je intelektualce, s lijeva i s desna, različitih svjetonazora, a među njima i katoličke svećenike.

Cijenili su ga, bio je na glasu kao mudar čovjek širokih pogleda, spreman graditi mostove. U više je navrata govorio da se on i Zagreb vole javno.

Vezana vijest

potraga

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A onda je početkom godine promijenio ulogu i postao poglavar Srpske pravoslavne crkve. Duhove je prvo uzburkao na Cetinju, gdje se u pratnji specijalaca spustio helikopterom, a samo koji tjedan polsije, odlikovao je Miloševićeva šefa propagande.

"Biti na čelu jedne vjerske organizacije kao što je Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj gdje ste manjina i slobodno mogu reći nepoželjna manjina i biti na čelu u Srbiji gdje ste ne većina nego ste važan faktor u društvu je relevantna za procjenu njegova djelovanja", kaže povjesničar Hrvoje Klasić.

Vezana vijest

Potraga

Našim je sugovornicima zajedničko da su patrijarha osobno poznaju, iznimno ga poštuju, sudjelovali su na njegovim zagrebačkim kružocima.

O Porfiriju kroz oči onih koji su mu u Zagrebu bili bliski, pogledajte više u prilogu Silvane Menđušić.

VIDEO 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!