Ostani doma
Potraga

ŽIVOT U KOLICIMA

Rampe i liftovi postoje, ali ne rade, pa osobe s invaliditetom riskiraju život. Potraga donosi kako im izgleda jedan običan dan

Rampe i liftovi postoje, ali ne rade, pa osobe s invaliditetom riskiraju život. Potraga donosi kako im izgleda jedan običan dan
RTL

Ne mogu u javni prijevoz, čak ni u državne institucije, ponekad ni u vlastite automobile

Nedavno je Hrvatsku šokirala snimka muškarca koji praktički riskira život, u kolicima prelazeći jednu od najprometnijih zagrebačkih ulica. Priča iza te snimke je još gora…

Da, žena koja je taj mučni prizor snimila majka je dječaka s cerebralnom paralizom. Lift na stanici postoji, no ne radi, pa je prisiljena svakog dana njega i kolica, ukupno gotovo 30 kilograma – sama nositi gore dolje. A da stvar bude gora, lift se nije pokvario, nego su ga uništili neodgovorni pojedinci. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ono što nas, kad se pojavi takva snimka, šokira - njima je svakodnevica. Ne mogu u javni prijevoz, čak ni u državne institucije, ponekad ni u vlastite automobile. Zašto više nikad nikome ne bi trebalo pasti na pamet uništiti neku rampu, lift ili parkirati na njihovo mjesto.

U invalidskim kolicima, preko jedne od najprometnijih zagrebačkih ulica. Da bi prešao Aleju Bologne, morao je riskirati život. Na drugu stranu ceste, drukčije ne može. Jer dizala u pothodnicima ne rade. 

''Gospodin kako vjerojatno, ne vjerojatno, nego nema drugačije kako odvažio se znači sam ići prijeći cestu preko četiri trake. Znači došao je tu do ruba rinzola, pogledao lijevo desno da li je slobodno i odlučio ići. znači bilo je strašno, znači ljudi koji su bili pored mene su se zgražali'', rekla je majka Dorotea Grgec

Da se jedan od vozača nije zaustavio i odgurao ga do postaje, čovjek bi, zbog visokog rubnjaka, ostao na cesti. Šokantne scene snimila je Dorotea, koja objašnjava kako dizalo postoji, ali mjesecima nije u uporabi - zbog vandalizma.

''Čak je gospodin htio i na ovaj lift pa pretpostavljam da je negdje iz smjera Španskog i Malešnica, međutim niti taj drugi lift ne radi, i onda je stajao i čekao autobus do svog mjesta'', ispričala je Grgec.

Najbliži pješački prijelaz udaljen je 800 metara, pa put preko ceste umjesto minute traje puno dulje. Nepoznatom čovjeku Dorotea nije mogla pomoći jer je bila sa sinom. Jan ima cerebralnu paralizu i također je u kolicima. 

''Jan svakodnevno ide na popodnevne terapije, znači mi svaki dan se trebamo spustiti i prijeći na drugu stranu ceste. ja njega mogu primiti i prenijeti u kolicima još mogu iako je to sve skupa oko 30 kg, ali čovjek kad je sam u invalidskim kolicima znači nema druge opcije nego napraviti, napraviti to'', kazala je Grgec. 

Dizalo još nije u funkciji, pa Dorotea, kao i sve majke s djecom, trudnice i stariji sugrađani, nemaju kako, nego stepenicama. Za održavanje dizala je zadužena HŽ Infrastruktura. A od tri lifta u Vrapču, nijedan se ne koristi.

Više pogledajte u prilogu Karle Vidović:

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!