Ostani doma
Praktični savjeti

Ekologija

Znate li što možemo reciklirati?

Znate li što možemo reciklirati?
Thinkstock

Jeste li znali da uzgoj jednog kilograma pamuka koristi čak 20 000 litara vode, niste, zbog toga donosimo više o tome što možemo reciklirati, pa - reciklirajte!

Zaštita okoliša postaje sve češća i neizbježna tema kao i prioritet u svim područjima života svakog ekološki osviještenog pojedinca na Zemlji. 
Potaknuti sve očitijim djelovanjem klimatskih promjena, navesti ćemo nešto od uobičajenih stvari što možemo reciklirati te s time možda započeti svoju vlastitu misiju spašavanja planeta.

Zašto ne biste započeli od vlastitog kućanstva i vlastite kante za smeće te tako napravili nešto više za ovu planetu? Osim uobičajenih, pet, staklo, papir, materijala za recikliranje, postoji još mnogo toga što možemo reciklirati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Četkice za zube su jedan od najčešće korištenih predmeta u svakom kućanstvu koji može biti recikliran! 
Stomatolozi nam preporučuju njihovu zamjenu svaka tri do četiri mjeseca, pa neka sljedeća četkica koju ćete kupiti bude od održivih materijala. 

Opušci cigareta se mogu upotrijebiti za izradu industrijskih artikala, a ostaci duhana se mogu kompostirati. Pušenje je štetno za zdravlje, ali vjerovali ili ne, može biti korisno u cestogradnji! 

Kemijske olovke i upaljači su nešto što možemo reciklirati kada ih više ne trebamo. Zanimljivo je da kada nam trebaju nemamo pri ruci, a kada ih ne trebamo nalazimo ih na svakom koraku, posebno one neispravne.

Mobilni telefoni spadaju u opasan otpad i ne smijete ih bacati zajedno s drugim komunalnim otpadom. Postoje ovlaštene tvrtke koje sakupljaju i otkupljuju nove, polovne, ispravne i neispravne mobitele, druge uređaje i ostali elektronički otpad.

Tepisi – ako planirate preuređivati stan, ne bacajte vaš stari tepih. Umjesto toga, dajte oglas i pronađite za njega novi dom. Ali, ne zaboravite da se i tepisi recikliraju. 
Reciklira se i stari namještaj, ali uz malo snalažljivosti, kreativnosti i slobodnog vremena starom komadu namještaja možete dati novi izgled

Kozmetička ambalaža je ponekad izrađena od recikliranih materijala pa provjerite svoje omiljene robne marke prije kupnje. Ako to nije, velika je vjerojatnost da u svoj organizam unosite sastojke kojima tamo nije mjesto. 

Vinski pluteni čepovi su također ono što možemo reciklirati jer, pluto nikada nije bilo više na cijeni nego danas.

Staru odjeću možete donirati, ali isto tako ona čini i veliki dio onoga što možemo reciklirati.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!