Ostani doma
Praktični savjeti

Ekologija

Znate li kako reciklirati papir?

Znate li kako reciklirati papir?
Pixabay

Papir je inače čista i lako dostupna sirovina, koje ima oko 30% u našem otpad pa je to i razlog zašto bi svi trebali znati kako reciklirati papir

Vrste papira koje se proizvode u tvornicama su: originalan ekološki papir, reciklirani papir i karton. 

Evo načina kako reciklirati papir

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Originalni ekološki papir proizvodi se bez izbjeljivanja i bojenja uz minimalan utrošak energije i vode, a proizvodi se iz 100% starog papira.   

Reciklirani papir se proizvodi iz 80-100% starog papira te nove celuloze uz dodatak kemijskih pomoćnih sirovina.

Reciklirani papir koristi se za sve kopirne aparate i što je najvažnije, 4-5 puta manje opterećuje okoliš. a vijek trajanja mu je preko 100 godina.

Reciklirani papir upotrebljava se u industriji papira, u građevinarstvu, kao izolacioni materijal, te u industriji namještaja kao zamjena za ivericu.

Nakon što se papir i kartonska ambalaža i ostali otpad prikupljeni u odgovarajuće kante za odvojeno odlaganje otpada, papirni otpad može da se reciklira najmanje 7 puta. 

Kako reciklirati papir? Papir se prvo potopi u kašastu smjesu u koju se ubacuju mjehurići zraka . To je postupak flotacije, pri kojem toksične boje s njega otpadaju i ostaju na površini, na pjeni koja se zatim odstranjuje. Tako očišćena kašasta smjesa se koristi za pravljenje recikliranog roto papira.
Zatim se taj reciklirani papir siječe na željene veličine i spreman je za upotrebu. 

Kartonska ambalaža i novine se uglavnom prave od recikliranog papira.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!