Ostani doma
Praktični savjeti

Ekologija

Recikliranje tekstila - prednosti reciklaže tekstila

Recikliranje tekstila - prednosti reciklaže tekstila
Pinterest

Neprodana i iznošena odjeća kao i odjeća nepogodna za nošenje šalje se u pogon za recikliranje, a ta odjeća se prodaje kao sirovina industiji za recikliranje tekstila

Više od milijun tona tekstila baca se na odlagališta svake godine. Tekstil tako čini oko 3% sadržaja jedne kante za otpatke. 
Barem 50% tekstila koji se baca pogodan je za recikliranje tekstila, pa ipak, količina tekstilnog otpada koji se ponovo upotrijebi ili reciklira na godišnjoj razini vrlo je mala.

Većina tekstilnog otpada potječe iz domaćinstava,ali ipak se tekstilni otpad pojavljuje i u procesima tvorničke proizvodnje vlakana, proizvodnje odjeće te u prodajnoj industriji. 
Ponovno iskorištavanje i recikliranje tekstila ima ekološke i ekonomske dobrobiti. Ponovnim iskorištavanjem i recikliranjem tekstila smanjuje se potreba za površinama odlagališta otpada. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tekstil predstavlja ogroman problem na odlagalištima budući da se sintetički proizvodi ne razlažu.
Vuneni odjevni predmeti razlažu se, ali proizvode metan koji pridonosi globalnom zatopljavanju.

Recikliranje tekstila pridonosi balansiranju ekonomije budući da se uvozi manje materijala za naše potrebe, što opet rezultira s manje zagađenja i uštedama energije.

Većina post-potrošačkog tekstila se trenutno prikuplja preko dobrotvornih udruga pa odnesite i vašu nošenu odjeću u banku tekstila ili sličnu organizaciju.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!