Ostani doma
Praktični savjeti

Ekologija

Recikliranje stiropora - mjesta za reciklažu stiropora

Recikliranje stiropora - mjesta za reciklažu stiropora
www.pixabay.com

Svi poznajemo materijal u koji su često pakirane razne lomljive stvari poput posuđa ili elektroničkih uređaja poput računala, a koliko poznajemo recikliranje stiropora

Recikliranje je postupak kojim se prikupljaju odbačeni proizvodi, a kojima slijedi razvrstavanje i njihovo pretvaranje u nove materijale za izradu potpuno novih proizvoda. Ti proizvodi mogu imati sličnu ili istu namjenu. U materijal za recikliranje spada sve ono što se može ponovno iskoristiti, a da se ne baci. Takvo je i recikliranje stiropora.

Stiropor je vrlo popularan i raširen naziv za ekspandirani polistiren (EPS). To je termo-izolacijski materijal koji ima svoja karakteristična fizikalno-kemijskih svojstava. 
Vrlo je važno da se stiropor može 100% reciklirati. Važno je znati i da stiropor ne pospješuje rast mikroorganizama, ne truli, ne stvara plijesni, ne raspada se. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S obzirom na to da zauzima jako veliki prostor, vrlo mali dio ide na recikliranje stiropora.
Gledajući njegovu namjenu, ljudi često u svojim kućanstvima imaju manje količine stiropora koje je potrebno pravilno zbrinuti jer ga nikako nije prihvatljivo odlagati u miješani komunalni otpad. Stiropor se također, ne smije se odlagati niti u kontejnere za PET ambalažu.

Recikliranje stiropora ima višestruku namjenu, koristi se za ponovnu proizvodnju raznih ambalažnih pakiranja te velikim dijelom u građevinarstvu, za proizvodnju termo žbuka i lakih betona. 
Vrlo je važno da se recikliranje stiropora radi prvenstveno zbog očuvanja životne sredine, a s druge strane to je dio stiropora koji se neće morati ponovno proizvesti od osnovnih sirovina.

Stiropor je potrebno na pravilan način zbrinuti kako ne bi došlo do onečišćenja okoliša. Njegovim pravilnim zbrinjavanjem možemo pridonijeti smanjenju otpada i čišćem okolišu. 
Ako ne znate gdje se vrši recikliranje stiropora, reći ćemo vam da svi građani imaju mogućnost donijeti stiropor u reciklažna dvorišta gdje ga besplatno mogu zbrinuti, kao i razne druge vrste otpada (otpadni papir, drvo, metal, staklo, plastika, tekstil, glomazni otpad, elektronički otpad poput hladnjaka i perilica, otpadne gume, akumulatori i baterije, problematični otpad poput boja, lakova i sredstva za čišćenje, građevinski otpad).

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!