Ostani doma
Praktični savjeti

Ekologija i recikliranje

Znate li što je recikliranje?

Znate li što je recikliranje?
Thinkstock

Što je recikliranje? Za početak, recimo da reciklažom štedimo energiju, pomažemo očuvanju prirodnih resursa i pridonosimo smanjenju odlaganja otpada i degradacije tla.


Što je recikliranje? Recikliranje je postupak kojim se prikupljaju odbačeni proizvodi, a kojima slijedi razvrstavanje i njihovo pretvaranje u nove materijale za izradu potpuno novih proizvoda. Ti proizvodi mogu imati sličnu ili istu namjenu. U materijal za recikliranje spada sve ono što se može ponovno iskoristiti, a da se ne baci.​

Recikliranje je dakle, izdvajanje materijala iz otpada i njegovo ponovno korištenje.
Recikliranje čini sve što uključuje sakupljanje, izdvajanje, preradu i izradu novih proizvoda iz iskorištenih stvari ili materijala. 
Vrlo je važno najprije odvojiti otpad prema vrstama otpadaka. Mnoge otpadne materije se mogu ponovo iskoristiti ako su odvojeno sakupljene.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U recikliranje spada sve što se može ponovno iskoristiti, a da se ne baci. 
Za recikliranje postoje mnogi centri za reciklažu koji iskorištavaju materijal od starih stvari kako bi napravili nove.

Ali, što je recikliranje ako ga ne provodimo i u svakodnevnom životu? 
Reciklaža se može i mora primjenjivati i u svakodnevnom životu, neovisno od toga postoje li centri za reciklažu. 

Poklanjanje stvari koje se ne koriste je također oblik reciklaže. Pravljenje komposta od organskih ostataka je još jedan dobar primjer recikliranja. 
Bez uvođenja reciklaže u svakodnevni život nemoguće je zamisliti bilo kakav cjelovit sustav upravljanja otpadom, niti je moguće tako jednostavno objasniti što je recikliranje nekome tko u njemu aktivno ne sudjeluje. Sudjeluj i ti u recikliranju.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!