Ostani doma
Praktični savjeti

Biciklizam

Pravilna vožnja bicikla - koja su osnovna pravila za vožnju bicikla?

Pravilna vožnja bicikla - koja su osnovna pravila za vožnju bicikla?
Vijesti.hr

Pravilna vožnja bicikla je osnova da biste uživali u njoj i da pri tome ne štetite tijelu. Slijedi nekoliko savjeta uz koje će vaša vožnja bicikla biti pravilna.

Biciklizam je jedan od ljepših sportova. Profesionalni ili samo rekreativni, nije važno. Ako se želite osjećati ugodno i dobro tijekom vožnje bicikla, ako želite vožnju bez bolova i prijevremenog osjećaja umora, trebate obratiti pažnju na nekoliko osnovnih pravila.

Pravilna vožnja bicikla je samo ona vožnja u kojoj je položaj tijela pravilan. Pravilan položaj tijela će tako učiniti da se i nakon vožnje osjećate dobro, što je vrlo važno da ne biste izgubili volju za sljedećom vožnjom i biciklizmom uopće. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pravilna vožnja bicikla podrazumijeva da položaj tijela tijekom vožnje bude ispravan, a to ćete provjeriti tako da nakon same vožnje obratite pažnju na to kako se osjećate. Ako ne osjetite bolove i opterećenje u leđima u prvih 1,5 do 2 sata vožnje, onda je vaš položaj bio pravilan, 
Najvažnije je da okvir vašeg bicikla ima odgovarajuću veličinu (o tome smo pisali u prethodnom članku), sve ostalo se vrlo jednostavno može podesiti i bez pomoći od strane servisa. 

Pravilna vožnja bicikla podrazumijeva da sjedište bicikla bude postavljeno pravilno. 

Visinu sjedišta određuje veličina okvira bicikle i ispravno se podešava na sijedeći način:
-sjednite na sjedište i petu stavite na pedalu koja se nalazi na najnižoj točci. Pri tome noga treba biti u potpunosti ispružena. Tek tada ste sigurni da ste podesili odgovarajuću visinu sjedišta. 

Nakon odgovarajućeg podešavanja sjedišta, pravilna vožnja bicikla podrazumijeva i da pravilno podesite upravljač bicikla. 
To radite tako što upravljač podižete prema gore, a podižući ga na istu visinu sa sjedištem. 
Može se desiti da upravljač bude iznad ili ispod visine sjedišta, što ovisi i od tipa vašeg bicikla. Udaljenost upravljača od sjedišta je također vrlo važna u pravilnoj vožnji bicikla.

Optimalnu udaljenost sjedišta od upravljača odrediti ćete tako da stavite lakat na vrh sjedišta i ispružite podlakticu u pravcu upravljača.
Ako je udaljenost optimalna, vrhovi prstiju ne smiju biti udaljeni  vise od 2 do 3 cm od upravljača.

Pored ovih osnovnih podešavanja bicikla prije vožnje, svakako morate poraditi na ispravnoj tehnici vožnje bicikla.
Pravilna vožnja bicikla potrebna je da biste osjetili potpuno zadovoljstvo prilikom vožnje a da pri tome ne štetite tijelu. Zato poslušajte ovih nekoliko savjeta.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!