Ostani doma
Praktični savjeti

Čišćenje kuhinje

Čišćenje pećnice limunom - prirodna sredstva za čišćenje pećnice

Čišćenje pećnice limunom - prirodna sredstva za čišćenje pećnice
Thinkstock

Kada doznate kakve sve opasne otrove kriju kemijska sredstva za čišćenje pećnice okrenuti ćete se prirodnim metodama, a jedna od njih je čišćenje pećnice limunom.

Čišćenje pećnice pri vrhu je liste kućanskih poslova koje ne volite? Imate pravo, jer kada doznate kakve sve opake otrove kriju sva ta sredstva za njezino čišćenje okrenuti ćete se prirodnim metodama, a jedna od njih je čišćenje pećnice limunom.

Namjeravate očistiti pećnicu i odstraniti stare mrlje koje su se nakupile u njoj. Ono što je uobičajeno, nije uvijek dobro pa tako, pri čišćenju nije dobro (posebno ne često) koristiti agresivne proizvode prepune kemikalija. Stoga čišćenje možete započeti s nekoliko malih prirodnih trikova.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jedan od prvih metoda je čišćenje pećnice limunom.

Probajte sol i limun

Čišćenje i dezinfekcija bez kemikalija moguća je uz pomoć soli i limuna. 
Limun narežite na kolutove te limun i sol stavite zajedno u pećnicu, u posudu s vodom. Uključite pećnicu i pričekajte da voda ispari. Pomoću ovog trika ste bez kemikalija dezinficirali prostor u kojem pečete hranu.

Drugi način za čišćenje pećnice limunom je u kombinaciji sa sodom bikarbonom,
Tu je još i alkoholni ocat (ako ga nemate, koristite limunov sok) i žica za posuđe.
Otvorena vrata od pećnice dobro pospite sodom i potom po sodi poprskajte limunov sok (može i ocat). Vidjet ćete kako nastaje reakcija i stvara se pjena. Pričekajte koju minutu da pjena nestane i da se masnoća dobro natopi pa počnite čistiti žicom. Ako se masnoća i mrlje ne skidaju, pričekajte još malo pa pokušajte ponovo.

Kada vidite kako je ovaj način dobar i kako se lako uklanja tvrdokorna masnoća, krenite na čišćenje unutrašnjosti pećnice limunom.
Za okomite stijenke pećnice koristite pastu koju ćete napraviti tako što ćete pomiješati 4-5 žlica sode bikarbone s jednakom količinom octa ili limunovog soka. 
Dobivenu pastu nanesite uz pomoć spužvice ili kore limuna koja vam je preostala nakon cijeđenja.

Nakon svakog čišćenja  treba ostaviti pećnicu nekoliko minuta otvorenom, kako bi isparili svi eventualni mirisi. Prednost čišćenja pećnice limunom je ta da su mirisi ovaj put vrlo ugodni.
Kad ste se već toliko potrudili oko čišćenja, pokušajte i održati pećnicu tako urednom. To ćete postići tako da nakon svakog pečenja prebrišete pećnicu, a mrljama doskočite tako što ćete staviti aluminijsku foliju na dno. Kad se folija zaprlja, samo ju zamijenite s drugom. Pećnica će vam tako duže ostati čista.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!