Vijesti / Promo

Najčešće prijetnje

Kako se zaštititi u digitalnom prostoru?

Kako se zaštititi u digitalnom prostoru?
PROMO

Pametni telefoni su danas postali standard, današnje statistike kažu da ih u 2018. godini koristi oko 2,5 – 3 milijarde korisnika na globalnoj razini.

Ovi uređaji imaju veliku ulogu u našem životu, a postali su više od pomoćnih uređaja i polako prešli u sferu osobnih asistenata i dobrim dijelom su čuvari našeg digitalnog identiteta – kroz njih komuniciramo s najbližima ali i putem njih kupujemo ili bankarimo. Kako raste vrijednost smartphonea za korisnike, digitalni kriminalci dobivaju sve više povoda za razne i često inovativne malverzacije s našim uređajima.

Najčešća prijetnja s kojom se svi susrećemo je curenje podataka koje čuvamo na uređajima. Najčešći okidač su mobilne aplikacije kojima sami korisnici nepažnjom daju prevelike ovlasti. Obično se radi o besplatnim aplikacijama koje rade kako i očekujemo, no šalju osobne podatke (potencijalno i poslovne) na udaljeni server gdje ih kupuju razni oglašivači ili čak cyber kriminalci. Kako bi izbjegli ovaj problem, dobro pogledajte koje aplikacije preuzimate iz app store-a, tko su njihovi „izdavači“ i kako su aplikacije ocijenjene. Nemojte davati svim aplikacijama sva dopuštenja koja se od vas traže, nego samo ona koja su nužna za normalno funkcioniranje aplikacije, ako smatrate da vas aplikacija traži previše (pristup kontaktima, SMS i email porukama), dobro razmislite zašto je to tako i je li takav pristup opravdan?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Marko Rakar je jedan od najvećih stručnjaka za digitalnu sigurnost u Hrvatskoj te savjetnik na području informatičkih sustava i korištenja računalne forenzike u identificiranju zloupotreba, korupcije i kriminala. Marko naglašava ključnu važnost edukacije korisnika kako bi se znali zaštititi. „U prvom je koraku ključno ljude uopće osvijestiti da problem postoji. Sami korisnici raznim aplikacijama daju dopuštenja koja tim aplikacijama nisu nužna za rad. Tek nakon toga možemo im dati pomoć educirajući ih o načinima zaštite u digitalnom okruženju – korisnici često podcjenjuju koliko bitnih informacija o njima je pohranjeno na mobilnom telefonu“, naglašava Rakar.

Veliki razlog za brigu su i nesigurne Wi-Fi mreže. Nitko ne želi potrošiti ogromne količine novca na plaćanje mobilnih podataka, no besplatne Wi-Fi mreže su često nesigurne. U VB je zabilježen slučaj tri političara koja su pristala biti dio eksperimenta s besplatnim Wi-Fi mrežama, a hakeri su bez većih problema preuzeli kontrolu nad njihovim društvenim mrežama, PayPal računom i VoIP razgovorima. Ovaj je problem moguće izbjeći spajanjem na na one Wi-Fi mreže koje smatrate pouzdanima. Također, nikada ih nemojte koristiti za pristup nekim povjerljivim podacima, poput m-banking aplikacija ili aplikacija koje imaju pristup vašoj kreditnoj kartici.

„Kada korisnici pristupaju aplikacijama koje imaju podatke o vašoj kreditnoj kartici, ponekad dijele te podatke putem nesigurne Wi-Fi mreže. Treba napomenuti i da web preglednici sami po sebi ne štite naše podatke. Potrebno je provjeriti u traci na kojoj piše adresa verifikaciju da je mreža sigurna te da je ime web stranice kojoj pristupamo točno upisano. Problem su i razne aplikacije koje često dolaze od nepouzdanih izvora“, napomenuo je Marko Rakar.

Jedan od načina kompromitiranja mobilnog telefona su neželjene poruke (SMS, email ili npr. whatsapp/viber) koje nude instalaciju raznih aplikacija. Kada dobijete takvu poruku svakako provjerite identitet pošiljatelja, zapitajte se da li je poruka autentična i zašto bi vam vaš prijatelj, član obitelji ili banka poslala upravo takvu uputu. Ponekad, zloćudne aplikacije se kriju i u linkovima raznih web stranica i kao mjeru opreza treba odbaciti svaki takav pokušaj instalacije.

Huawei je jedan od proizvođača koji je na svojim pametnim telefonima omogućio brojne značajke koje štite korisnike od upada hakera. Tu je Phone Manager aplikacija koja nudi razne korisne funkcionalnosti, no sa sigurnosnog aspekta najvažnija je Virus Scan opcija pomoću koje je moguće brzo saznati postoje li potencijalne prijetnje za naš sustav. Za sigurnost brinu i novi načini otključavanja koje su implementirali na svojim Mate 20 Pro uređajima. Face unlock skenira lice u 3D-u i brine kako uređaj ne bi otključali korištenjem vaše fotografije. Također, Huawei je jedan od prvih proizvođača koji je implementirao čitač otisaka prsta ispod zaslona, omogućujući pritom da ekran od ruba do ruba možete otključati bez podizanja s površine.

Marko Rakar koristi najnoviji Huawei Mate 20 pro, a dao nam je i nekoliko preporuka kako svoj telefon učiniti sigurnim: „ Uređaj svakako treba biti automatski zaključan kada nije u upotrebi, sadržaj notifikacija na zaključanom telefonu ne bi trebale biti vidljive znatiželjnim očima, a iako su Face unlock i čitanje otiska prstiju vrlo sigurne metode, ništa ne može zamijeniti kvalitetni password koji sadrži barem dvanaest znakova ili šestero ili više znamenkasti PIN za otključavanje koji nije datum rođenja ili neki drugi lagano pamtljivi broj. Osim ovih mjera opreza, svakako bih istaknuo kako Huawei pametni telefoni dolaze s najnovijim verzijama operativnog sustava Android koji su redovito mjesečno osvježavani najnovijim sigurnosnim zakrpama i novim funkcijama, ali i ugrađenim antivirusnim softverom koji pazi na instalaciju neželjenih aplikacija. Povrh svega, sav sadržaj pohranjen na Huawei telefonu, neovisno o tome da li je spremljen na samom uređaju ili naknadno dodanoj memorijskoj kartici, mogu biti enkriptirani i na taj način zaštićeni, a na novijim modelima poput Huawei Mate 20 Pro je enkripcija tvornički uključena i podešena.“

Izdvojeno

Reci što misliš!