Ostani doma
Vijesti / Promo

za prave gurmane

Istra - gastronomija o kojoj se daleko čuje

Istra - gastronomija o kojoj se daleko čuje
PROMO

Čim netko spomene Istru zamirišu tartufi, maslinovo ulje i malvazija. I baš zato nismo mogli dočekati da Istra dođe na red jer ova regija, poznata po iznimnim gastronomskim delicijama i brojnim stancijama koje ne prestaju privlačiti goste iz cijeloga svijeta, ima puno toga za ponuditi.

Razgovarali smo s Istrijanima i uspjeli iskamčiti pokoji savjet za dobar grill.

  • Začini su odlični, ali treba znati kako ih koristiti. Većina mediteranskih začinskih trava iznimno je aromatična i zato ako pripremate bijelu ribu ili pak piletinu ili puretinu, koristite samo malo domaće metvice. Sve ostalo, samo će ubiti sve okuse.
  • Već se desetljećima vode rasprave treba li meso prije grilla soliti ili ne? U Istri su nam konačno riješili taj misterij! Ako je meso mljeveno, posolite ga ranije, a meso u komadu posolite nakon.
  • Dobar alat od velike je važnosti za pripremu sjajnog grila, no u Istri nam kažu, osim onog uobičajenog, pripremite kist i ribež! Kistom umočenim u pivo ili temeljac premazujte meso dok se peče na grillu, bit će neodoljivo sočno. A ribež? Tartufi i parmezan naribani izravno na meso učinit će svoju magiju – mirisom, okusom i teksturom. Istrijani su nam šapnuli kako je biftek od boškarina najbolji izbor.

  • Svinjski ombolo. Žlomprt ili zarebnjak, kako ga zovu u Istri, savršeno je predjelo kojeg ćete lako pripremiti na grillu. Na visokoj temperaturi pecite ga dvije i pol minute sa svake strane, pustite ga da se ohladi i narežite na tanke fetice.
  • I za kraj, desert. Jeste li ikada probali štrudlu na grilu? Trebali biste! U Istri nam kažu, važne su domaće kore i jabuke. Fila mora biti bogata. Koristite sve uobičajene sastojke, ali pripremite štrudlu od jabuka na neobičan način. Protvan stavite na grill, pokrijte aluminijskom folijom ili drugim protvanom i pecite dvadesetak minuta. Meke kore, sočne jabuke i aroma dima, nešto je što ćete još dugo pamtiti. Dobar vam tek!

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!