za prave gurmane
Istra - gastronomija o kojoj se daleko čuje
Čim netko spomene Istru zamirišu tartufi, maslinovo ulje i malvazija. I baš zato nismo mogli dočekati da Istra dođe na red jer ova regija, poznata po iznimnim gastronomskim delicijama i brojnim stancijama koje ne prestaju privlačiti goste iz cijeloga svijeta, ima puno toga za ponuditi.
Razgovarali smo s Istrijanima i uspjeli iskamčiti pokoji savjet za dobar grill.
- Začini su odlični, ali treba znati kako ih koristiti. Većina mediteranskih začinskih trava iznimno je aromatična i zato ako pripremate bijelu ribu ili pak piletinu ili puretinu, koristite samo malo domaće metvice. Sve ostalo, samo će ubiti sve okuse.
- Već se desetljećima vode rasprave treba li meso prije grilla soliti ili ne? U Istri su nam konačno riješili taj misterij! Ako je meso mljeveno, posolite ga ranije, a meso u komadu posolite nakon.
- Dobar alat od velike je važnosti za pripremu sjajnog grila, no u Istri nam kažu, osim onog uobičajenog, pripremite kist i ribež! Kistom umočenim u pivo ili temeljac premazujte meso dok se peče na grillu, bit će neodoljivo sočno. A ribež? Tartufi i parmezan naribani izravno na meso učinit će svoju magiju – mirisom, okusom i teksturom. Istrijani su nam šapnuli kako je biftek od boškarina najbolji izbor.
- Svinjski ombolo. Žlomprt ili zarebnjak, kako ga zovu u Istri, savršeno je predjelo kojeg ćete lako pripremiti na grillu. Na visokoj temperaturi pecite ga dvije i pol minute sa svake strane, pustite ga da se ohladi i narežite na tanke fetice.
- I za kraj, desert. Jeste li ikada probali štrudlu na grilu? Trebali biste! U Istri nam kažu, važne su domaće kore i jabuke. Fila mora biti bogata. Koristite sve uobičajene sastojke, ali pripremite štrudlu od jabuka na neobičan način. Protvan stavite na grill, pokrijte aluminijskom folijom ili drugim protvanom i pecite dvadesetak minuta. Meke kore, sočne jabuke i aroma dima, nešto je što ćete još dugo pamtiti. Dobar vam tek!
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Na posljednji ispraćaj došlo je više stotina ljudi, obitelj, prijatelji...
-
Šestometarski krokodil je uhvaćen dan kasnije
-
Ravnateljica kaže da je potez vjeroučiteljice neprimjeren, a ona pak ima svoje obrazloženje
-
Tabloid
Zlatko Cico Kranjčar će biti pokopan danas, 5. ožujka u 15 sati na zagrebačkom Mirogoju.
-
Show
Marica Korolija u 'Životu na vagi' pokazala svoju iskrenost, suočila se sa svojim problemima, a nakon 'Života na vagi' izašla je još jača!
-
RTL PLAY
-
Sportnet
-
Buzzara
TikTok korisnica naziva "_mm.mia" objavila je presladak video s bakom koji je prikupio preko 137 tisuća lajkova. Ova je djevojka inače iz Hrvatske, kako stoji na njenom profilu, a trenutno je u Beču. Da su bake čudo i da svatko treba čuvati svoje "starije" dokazuje njen videozapis s genijalnim plesnim pokretima:
Reci što misliš!