Ostani doma
Vijesti / Promo

što je najpovoljnije?

5 stvari na koje morate paziti kada podižete nenamjenski kredit

5 stvari na koje morate paziti kada podižete nenamjenski kredit
PROMO

Gotovinski krediti su postali sastavni dio života ako želimo u kratkom roku doći do većeg iznosa gotovine kojim želimo urediti stan, kupiti noviji auto, otputovati na veće putovanje ili samo smanjiti postojeća zaduženja i rate kako bi lakše živjeli. No na što je sve potrebno paziti prilikom odabira nenamjenskog kredita u banci kako bi zaista prošli najpovoljnije?

Osim što za pronaći najjeftiniji kredit u banci treba izdvojiti određeno vrijeme, nakon toga još moramo u moru informacija sve dobro razumjeti i izabrati što je najpovoljnije za nas.

Isti taj kredit koji podižemo određuje koliko ćemo dobro ili loše živjeti u narednom periodu dok ga otplaćujemo. Svatko tko se odluči za podizanje brzog ili nenamjenskog kredita, uvjeren je da dobiva najbolje za sebe ali to ne mora biti uvijek tako. Događa se da kredit odaberemo jer ga je jednostavnije realizirati u matičnoj banci u kojoj primamo plaću ili da ne vidimo određene troškove poput efektivne kamatne stope ( stvarnog troška kredita ) i slično. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sve navedeno može nakon godinu do dvije dovesti do određenih poteškoća u otplati ili u konačnici težeg načina života jer vas guše obaveze koje je potrebno otplaćivati.

Upravo iz navedenih razloga nenamjenski kredit je nužno dobro proučiti, te zaista ispravno odlučiti što je najpovoljnije.

Podizanje gotovinskog kredita u banci.

Podizanje brzog kredita ili nenamjenskog kredita ovisi o nekoliko čimbenika.

Najvažnije je znati što je vaš primarni cilj, da li želite refinancirati stare kredite koji su neminovno prijašnjih godina bili skuplji kako bi uštedjeli u konačnoj otplati kredita i smanjili si postojeća zaduženja, da li želite kupiti novi auto ili  jednostavno želite preurediti stan pa vam je potrebna veća količina novaca odjednom.

Koji god odabir bio, bitno je razumjeti da postoji niz sitnica na koje treba obratiti pažnju (recimo točan iznos koji Vam je potreban ) i upravo je tu potrebno iskustvo kreditnog posrednika ukoliko želimo izabrati najbolje za sebe.

U razgovoru sa Ivanom Pokas, kreditnim posrednikom iz Optimum grupe iz Zagreba doznali smo: „mnogi nisu upoznati da je moguće na jednom mjestu dobiti informacije za gotovo sve banke u Hrvatskoj i pronaći najpovoljniji kredit za sebe a sve to bez dugotrajnog obilaženja banaka po gradu.

 Naši klijenti dobivaju točne i destilirane informacije bez skrivenih troškova te u izdvojenih sat vremena kod nas u uredu dobivaju nekoliko kompletnih izračuna i ponuda raznih banaka.

Na taj način mogu bez problema i sa sigurnošću odabrati najpovoljnije rješenje za sebe.

Uz sve to kada klijenti shvate da se ne naplaćujemo od njih već da nas plaćaju partnerske tvrtke za čije usluge posredujemo njihovo zadovoljstvo je još veće.

Cilj našeg posla je za klijente smanjiti broj „iznenađenja“, poznavati sitnice te postići da klijenti plate manje i prođu bolje. Za svoje klijente nastojimo učiniti sve što je moguće kako bi im ubrzali sam proces oko odobravanja kredita u banci te na taj način dodatno potvrdili našu korisnost u cijelom procesu.

Uostalom, preporuke naših zadovoljnih korisnika, i dovode nove klijente na naša vrata.“

Kontaktirajte OPTIMUM GRUPU

U sljedećih nekoliko savjeta ukazati ćemo na dio stvari oko kojih treba pripaziti prilikom realizacije novog kredita:

Prilikom odabira nenamjenskog kredita potrebno je pripaziti na ovih 5 stvari:

  1. Saznajte sve troškove i detalje

Raspitajte se koje sve troškove trebate platiti, da li plaćate javnog bilježnika i u kojem iznosu, da li je potrebno prebaciti primanja u banku u kojoj podižete kredit te da li imate kakve posljedice ukoliko kroz određeno vrijeme prebacite plaću u neku drugu banku, provjerite koji Vam je stvarni trošak kredita koji podižete ( EKS) te da li morate imati osiguranje uz navedeni kredit.

  1. Saznajte koja Vam je sve dokumentacija potrebna

Često je u popisu dokumentacije navedena samo osnovna dokumentacija koja je potrebna prilikom podizanja kredita. Razlog tome je, jer jednostavno nije moguće napisati svu dokumentaciju obzirom da je svaki klijent specifičan i treba dio dokumentacije koja se tiče njega osobno.

Kao primjer navesti ćemo kako banke u zadnje vrijeme traže promet po računu za zadnja 3 mjeseca obzirom da je HROK ( Hrvatski registar obveza po kreditima ) privremeno prestao sa radom.

Određene banke u tim prometima gledaju iskorišteni limit po tekućem računu te on u ne smije biti iskorišten više od 80% dok nekima pak ne smeta niti da je limit iskorišten u cijelosti. U navedenim prometima može se pojaviti određena obveza za koju Vam treba potvrda koje nema na osnovnom popisu dokumentacije te ju je naravno potrebno priložiti.

  1. Osiguranja u kreditu

Mnoge banke su ukinule osiguranje kredita kao osnovni instrument osiguranja dok ga neke banke još uvijek koriste.

Klijenti često pitaju da li uzeti osiguranje ili ne. Kako se u gotovinskom kreditu traže obično dvije vrste osiguranja (CPI ili klasično životno osiguranje ) bitno je naglasiti razlike.

CPI je vrsta osiguranja koja klijenta štiti od gubitka posla ili dugotrajnog bolovanja te mu podmiruje u određenim slučajevima obično 6 ili 12 mjesečnih rata kredita ovisno o visini premije osiguranja i samoj polici.

Važno je naglasiti kako ova vrsta osiguranja nije štednog karaktera i da se uplaćeni novac ne vraća nakon otplate kredita.

S druge strane klasično životno osiguranje ima puno veća pokrića kada govorimo o samoj polici i štednog je karaktera što bi značilo da nakon isplate kredita navedeni novac dobijete nazad ali nemate pokrića za bolovanje ili gubitak posla.

Tu je važno procijeniti koju vrstu osiguranja uzeti.

Recimo ako radite u državnoj firmi, mlađi ste i mala je šansa za bolovanje možda je bolja opcija klasična štednja koja Vam se vraća dok recimo ako radite u manjoj firmi i postoji mogućnost gubitka posla nije loša prva opcija.

U današnje vrijeme često primjećujemo koliko je prva opcija osiguranja potrebna kada se nažalost takva situacija dogodi ali opet ta je odluka isključivo na samim klijentima a na nama da im objasnimo prednosti svake police, govori nam Ivana Pokas.

Kada govorimo o uštedama i odabiru osiguranja koji ionako morate uzeti CPI osiguranje ćete npr. na iznos kredita od 225.000,00 HRK platiti u nekim bankama 10.350,00 HRK a možda Vam zapravo navedena polica nije potrebna već možete platiti štednju 2.250,00 HRK i tako uštedjeti odmah u početku otplate kredita 8.100,00 HRK. A što je najbolje na kraju još i vratiti ušteđeni iznos kroz policu životnog osiguranja.

4.Prijenos primanja

Ukoliko sve postojeće kredite zatvarate i ne ostaje Vam ništa više u otplati uvijek je bolje napraviti prijenos primanja u banku u kojoj podižete kredit jer ćete u konačnici dobiti povoljniju kamatu i uštedjeti u konačnoj otplati kredita.

Ako pak imate stambeni kredit ili neki drugi veći kredit sa dužom otplatom tražite banku koja ne uvjetuje prijenos primanja jer će Vam banka u kojoj imate navedeni kredit vrlo vjerojatno povećati kamatu te bi mogli proći nepovoljnije.

5.Uzmite kreditnog posrednika da vas vodi u cijelom procesu

Kreditni posrednik je odlično rješenje kod odabira Vašeg nenamjenskog kredita jer uz sve već navedeno postoji još niz sitnica zbog kojih predmet može biti odbijen a možda je baš ta banka najbolja opcija za Vas

Za kraj:

Lakše je obaviti jedan razgovor u uredu s kreditnim posrednikom, izdvojiti sat vremena za rješenje svog problema i upoznati se sa svojim mogućnostima nego obilaziti banke po gradu, zar ne ?

Uz pomoć tvrtki poput OPTIMUM GRUPE cijeli proces oko traženja gotovinskog ili brzog kredita, je znatno jednostavniji i brži s uspješnijim rezultatima.

U svakom slučaju – uvijek možete nazvati i dogovoriti sastanak bez daljnje obaveze.

Na ovaj način brzi ili nenamjenski kredit može biti jednostavno i ispravno odabran te odobren već unutar dva do tri dana od predaje potpune dokumentacije a klijent može biti zadovoljan brzinom i dobivenim kreditom.

Reci što misliš!