Ostani doma
Regional / Dubrovački dnevnik

Ilegalni 'bookeri'

Opasnost usred turističke sezone: 'Sve rade na crno i na oči policije. Ne izdaju račune...'

Opasnost usred turističke sezone: 'Sve rade na crno i na oči policije. Ne izdaju račune...'
Grgo Jelavic/PIXSELL

'Ne možemo raditi svoj posao jer nam uzimaju veliki dio, a mi radimo po propisima', kazao je vlasnik jedne turističke agencije

Ilegalni "bookeri" svojim netransparentnim radom predstavljaju nelojalnu konkurenciju svim turističkim djelatnicima koji rade po propisima. Ukazuje se na to s više razina, pogotovo s razine Grada Dubrovnika, no djelovanje ilegalnih "bookera" ipak se ne može iskorijeniti.

Vlasnik jedne dubrovačke turističke agencije, čiji su podaci poznati redakciji Dubrovačkog dnevnika, ukazao je na problem s kojim se bori već duže vrijeme. Prema njegovim riječima odgovorni ne poduzimaju ništa konkretno da se to riješi, a riječ je o ilegalnim bookerima na Pilama i u Luci Gruž.

Ozbiljan problem

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Iz kruzera izlaze gosti, a oni stoje kraj graničnog prijelaza i 'bookiraju' izlete. Ti ljudi nemaju nikakvu oznaku, agenciju, firmu, ne izdaju račune... Sve rade na crno i na oči policije", kazao je turistički djelatnik za Dubrovački dnevnik koji se sa svojim kolegama obraćao za pomoć i Gradu Dubrovniku.

"Na Pilama je stara priča i tamo je još gore zbog gužve. Redovito dolazi crveni cabrio bus splitskih registracijskih oznaka ispred kojega stoje 'bookeri' i ugovaraju izlete, a gradonačelnik je rekao kako je to zabranjeno. Imam informaciju da taj autobus dolazi više puta na Pile, a plaća samo jedan dolazak. Navodno, daje mito onima koji bi ga trebali sankcionirati", sumnja vlasnik turističke agencije koji je za Dubrovački dnevnik ukazao na ozbiljan problem.

Apel putem medija

Prema njegovim riječima, agencije koje posluju legalno primorane su putem medija apelirati na stanje na Pilama i u Luci jer im to otežava rad.

"Jednostavno ne možemo raditi svoj posao jer drugi nam uzimaju veliki dio, a mi radimo po propisima. Na kolodvoru u Gružu skupina djevojaka redovito 'bookira' izlete, ne izdaju račune, a još i naplaćuju u eurima. Svako jutro su tamo kad stižu kruzeri. Moramo tome stati na kraj", govori on te dodaje kako je davno prilikom posjeta Sarajevu uočio takav način rada.

"Bio sam šokiran kako oni posluju, a sad vidim da je i kod nas isto tako. Grad je najavio strožije kontrole i sankcije, ali naplaćivanje kazni ilegalnim bookerima nije efikasna mjera jer oni i dalje rade po svome", zaključio je za Dubrovački dnevnik vlasnik turističke agencije koji je ispričao problem s ilegalnim bookerima.

Preporučujemo ti još sadržaja

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!