Ostani doma
Regional / Dubrovački dnevnik

Utemeljitelj Dubrovačkih trubadura

Preminuo je legendarni glazbenik Đelo Jusić

Preminuo je legendarni glazbenik Đelo Jusić
Grgo Jelavic/PIXSELL

U 81. godini, nakon teške bolesti, napustio nas je hrvatski skladatelj, gitarist, aranžer, dirigent...

U 81. godini, nakon teške bolesti, napustio nas je hrvatski skladatelj, gitarist, aranžer, dirigent, duh Malog raspjevanog Dubrovnika, utemeljitelj Dubrovačkih trubadura i ponosni Dubrovčanin Đelo Jusić, piše Dubrovački dnevnik

Jusić je poznat po velikim umjetničkim djelima ozbiljne i zabavne glazbe. Utemeljitelj je Dubrovačkih trubadura, a njegova poznata djela izvodili su brojni ugledni glazbenici poput Tereze Kesovije, Olivera Dragojevića, Ibrice Jusića, Frana Lasića, Iva Pattiere, Mila Hrnića. Jusić je za svoja djela osvojio brojne nagrade i priznanja na glazbenim festivalima, primjerice za skladbe 'Zagrljeni', 'Volim te, budalo mala', 'La musica di notte'.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ove godine dobio je nagradu Grada Dubrovnika za životno djelo. 

Đelo Jusić rođen je 26. siječnja 1939. godine u Dubrovniku, a upravo mu je Grad poslužio kao inspiracija za njegovo umjetničko stvaralaštvo. Skladanjem se počeo baviti 60-ih kad je osnovao Dubrovačke trubadure, a utemeljio je i Mali raspjevani Dubrovnik. I "Mali raspjevani" i "Trubaduri" postali su svojevrstan simbol Dubrovnika.

Preminuo je legendarni glazbenik Đelo Jusić

Bio je jedan od skladatelja oratorija 'Istina o gradu slobode' koji se godinama tradicionalno izvodio na Dan branitelja Dubrovnika, ali i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Kao istinska duša grada pod Srđem, Jusić je vrlo često otvoreno komentirao događaje u Gradu, uvijek pomalo nostalgičan, sa sjećanjem na neka mirnija vremena u kojima su Dubrovčani bili pravi gospari, a tradicija se njegovala više nego danas.

Poznati glazbenik umro je danas u bolnici u Zagrebu, piše Dubrovački dnevnik

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!