Ostani doma
Regional / Dubrovački dnevnik

tragedija u platu

Još nitko nije odgovarao za smrt trojice radnika: U hidroelektrani Dubrovnik našli mine, streljivo i bombu

Još nitko nije odgovarao za smrt trojice radnika: U hidroelektrani Dubrovnik našli mine, streljivo i bombu
Ivo Cagalj/Pixsell

Nastavlja se sanacija hidroelektrane kako bi se HE Dubrovnik doveo u pogonsko stanje

Hidroelektranu Dubrovnik u Platu, u kojoj su 10. siječnja poginula trojica radnika, pretražili su priotehničari i pronašli više eksplozivnih sredstava, od čega su dva bila u samom pogonu.

VEZANE VIJESTI

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Spremne kaznene prijave protiv najmanje pet ljudi zbog nesreće u dubrovačkoj hidroelektrani

Poginuli radnici u hidroelektrani Plat: Među 8 uhićenih su direktori, projektanti i izvođači radova

"Predmetna eksplozivna sredstva iznesena su iz kruga HE Dubrovnik te su delaborirana u cijelosti, a po mišljenju MUP-a PU Dubrovačko-neretvanske vjerojatno su zaostala iz razdoblja Domovinskog rata," odgovorili su iz HEP-a na upit Dubrovačkog dnevnika dok su iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske detaljnije pojasnili o kojim se sredstvima radi.

"U samom pogonu Hidroelektrane Dubrovnik u Platu pronađena jedna ručna bomba i jedna protupješačka antimagnetna mina. Izvan pogona, odnosno u vanjskom krugu hidroelektrane, pronađeno je jedno topničko streljivo, jedna minobacačka mina, jedna protupješadijska potezna mina u raspadnutom stanju, 9 komada streljiva u raspadnutom stanju i repni dio minobacačke mine, također u raspadnutom stanju," pojasnili su iz Policije.

S obzirom na to da je pirotehnički pregled završen pogon je, kako tvrde iz HEP-a, siguran za nastavak radova te se nastavlja sanacija hidroelektrane kako bi se HE Dubrovnik doveo u pogonsko stanje.

Podsjetimo, požar u hidroelektrani Dubrovnik dogodio se 10. siječnja, a bježeći od vatre i dima trojica djelatnika su izgubila svoje živote. Tijelo Mate Maškarića pronađeno je u odvodnom kanalu, tijelo Ivice Zvrka pronašli su mještani u blizini Cavtata na stijenama, dok se za Davorom Pozniakom tragalo tri dana, nakon čega je pronađen u sporednoj cijevi odvodnog tunela, javlja Dubrovački dnevnik.

Osam osumnjičenih za tragediju

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena osnovana sumnja da je ukupno osam hrvatskih državljana rođenih 1970., 1956., 1953., 1954., 1951., 1949., 1975., 1947. počinilo kazneno djelo iz čl. 222. st. 2. Kaznenog zakona "Teška kaznena djela protiv opće sigurnosti" u vezi s kaznenim djelom iz čl. 221. st. 1. Kaznenog zakona "Opasno izvođenje građevinskih radova" i svi oni su tijekom 11. lipnja ispitani u svojstvu osumnjičenika na području Zagreba, Splita i Dubrovnika.

Trojica osumnjičenih sumnjiče se da su kao direktori, ujedno odgovorne osobe investitora u gradnji, tijekom naručivanja i praćenja građevinskih radova obnove i sanacije Hidroelektrane Dubrovnik propustili  poduzeti zakonom predviđene radnje zbog čega građevinski radovi nisu izvedeni u skladu s relevantnim propisima i pravilima struke.

Ostalih pet osumnjičenih osoba sumnjiče se da kao projektanti i izvođači radova građevinske radove obnove i sanacije Hidroelektrane Dubrovnik nisu izvodili u skladu s tehničkim propisima i pravilima struke što je neposredno ugrozilo sigurnost uposlenika i imovine. 

Rukavini i Starmanu ukinut istražni zatvor, ne osjećaju se krivima

Dan kasnije, 2. lipnja, privedeni su osumnjičeni član Uprave HEP-a Nikola Rukavina i bivši šef HEP Proizvodnje Željko Starman i obojica su se aktivno branila pred Županijskom državnim odvjetništvom u Dubrovniku, izjavivši kako se ne osjećaju odgovornima.

Sudac istrage Županijskog suda potom je 13. lipnja prihvatio prijedlog državnog odvjetnika za određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora, zbog mogućeg utjecaja na devet svjedoka.

Rukavini i Starmanu 24. lipnja, budući da su saslušani svi relevantni svjedoci koje je predložilo Županijsko državno odvjetništvo, ukinut je istražni zatvor.

Odvjetnici Krešimir Škarica i Gordan Preglej su istaknuli kako će prvi idući korak obrane biti izvršiti uvid u cijeli spis i procijeniti relevantnost dosad izvedenih dokaza.

„Tijekom daljnje istrage bit ćemo aktivna strana u ovom kaznenom postupku, što znači da ćemo predlagati dokaze koji nam idu u prilog i osporavati one koji su dosad utvrđeni i izvedeni“, izjavio je Škarica.

„Proučit ćemo kompletan spis i u dogovoru s klijentom pripremiti obranu, odnosno predložiti materijalne dokaze i svjedoke“, rekao je Preglej.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!