Ostani doma
Regional / Dubrovački dnevnik

Tijekom prosinca

U Dubrovniku po pijane vozače dolazi besplatni taksi: 'Ako piješ ne vozi, samo nazovi'

U Dubrovniku po pijane vozače dolazi besplatni taksi: 'Ako piješ ne vozi, samo nazovi'
Pixabay

Pilot projekt će se provoditi tijekom četiri vikenda u prosincu, a mogao bi se proširiti i izvan Dubrovnika


Sve je veći broj vozača kojima se mijenjaju stavovi prema konzumiranju alkohola i vožnji. Kod jednih zasigurno zbog zakonskih zabrana, a kod drugih zbog visokih kazni za vožnju pod utjecajem alkohola, posebice nakon stupanja novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Naravno još uvijek ima onih koji se "zabune" i malo popiju, iako su napustili dom automobilom. Rješenje za povratak kući može biti višestruko, kako bi se izbjegla mogućnost nesreće ili kazne.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jedno rješenje može biti vratiti se kući javnim prijevozom, a vozilo pokupiti sutradan. Drugo moguće rješenje je dati nekom prijatelju iz društva, a koji nije pio, da vozi kući. Jedno od rješenja je i pješice što može biti dugotrajno i neugodno.

S početkom prosinca 2019. postoji i novi način, Udruge Sigurnost u prometu i Plavog taxija Dubrovnik, a to je pilot projekt 'Ako piješ ne vozi, samo nazovi'. Radi se o projektu u kojem sudjeluju dva volontera s dva službena automobila Plavog taxija, koji dežuraju vikendom subotom na nedjelju i na poziv u vremenu od ponoći do 2 sata prevoze pripite vozače kućama.

Ovaj pilot projekt će se provoditi tijekom četiri vikenda u mjesecu prosincu te ukoliko pokaže dobre rezultate isti će se proširiti i van samog Grada Dubrovnika kroz cijelu godinu.

Cilj navedenog projekta je ukazati na štetnost upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola pogotovo u ono pred blagdansko doba godine, kako bi se izbjegle prometne nesreće sa uzrokom vožnje pod utjecajem alkohola, posebice one najteže sa smrtnim ishodom", naveo je predsjednik Udruge Sigurnost u prometu Dubrovnik Denis Pavela.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!