Regional / eMedjimurje

Krštenje mošta u vino

Ministarstvo odlučilo: Martinje postalo nematerijalno kulturno dobro!

Ministarstvo odlučilo: Martinje postalo nematerijalno kulturno dobro!
eMeđimurje

U Svetom Martinu na Muri održava se vjerski običaj u kojem župnik ili drugi svećenik, pa i biskup, tijekom Martinja blagoslivlja mlado vino.

U predvečerje najvećega svetomartinskog turističkog događaja Dani turizma 2019. u Svetom Martinu na Muri Ministarstvo kulture dostavilo je Općini Sveti Martin na Muri Rješenje o značenju proslave i obilježavanja blagdana Svetog Martina biskupa, odnosno, Martinja, piše portal eMeđimurje.  

To znači da je Martinje dobilo status nematerijalnog kulturnog dobra. Ovo je osobito razveselilo načelnika Općine, profesora Dražena Crnčeca.

Religijsko-kulturni i tradicijski događaj 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Raduje ga što je njegova općina jedina u Međimurskoj županiji u kojoj ovakav religijsko-kulturni i tradicijski događaj dobiva status kulturnog dobra. Naime, za razliku od drugih sredina koje njeguju "narodski običaj Martinja", u Svetom Martinu na Muri održava se vjerski običaj u kojem župnik ili drugi svećenik (pa i biskup) tijekom Martinja, blagoslivlja mlado vino.

Zatim "narodni biškup Martin" obavlja ceremoniju krštenja mošta u vino, što su vrlo dobro i lijepo prepoznali posjetitelji Martinja u Svetom Martinu na Muri i predstavnici Ministarstva. Tako Sveti Martin na Muri postaje kulturni, ali i kultni centar Hrvatske povezan sa svecem kojeg mi Međimurci, osim po svetosti, štujemo i kao zaštitnika dobrog vina i dobrog jela, piše eMeđimurje.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!