Ostani doma
Regional / eMedjimurje

Rupa u općinskoj blagajni!

Iz međimurske općine nestali milijuni! Sumnja se na bivšu računovotkinju?

Iz međimurske općine nestali milijuni! Sumnja se na bivšu računovotkinju?
PIXSELL

Nagađa se da bi se moglo raditi o milijunskom iznosu, a možda i većem

U protekle četiri godine Općina Pribislavec znatno je financijski oštećena, a šteta bi mogla premašiti milijunski iznos. Situacija je možda i teža, jer su, zasad, dostupni podaci za razdoblje od 2015. godine do danas, a sumnja se da je pronevjera trajala i duže, piše eMeđimurje.

O svemu tome je, na konferenciji za novinare u petak govorila tamošnja načelnica Višnja Ivačić, rekavši da je manjak novca utvrđen nakon što je 21. srpnja sklopljen Ugovor o djelu s novom računovotkinjom Ružicom Pintar

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ona je naslijedila nedavno preminulu Aletu Reisinger, koja je od 2002. obavljala dužnost referentice za računovodstvo i financije. U kratkom vremenu nova je računovotkinja, u suradnji s pročelnicom Jedinstvenog upravnog odjela Matejom Drvoderić Topolko, utvrdila da je, u spomenutom razdobolju, novac u više navrata uplaćivan na dva žiro i jedan tekući račun njezine prethodnice.

Načelnica Ivačić rekla je da se tek oporavila od iznenadne smrti dugogodišnje djelatnice kad je stigao novi šok.

"Zbog iznenadne smrti referentice za računovodstvo i financije, koja se dogodila u srpnju ove godine, bila sam prisiljena pod hitno na Ugovor o djelu zaposliti stručnu osobu za taj segment posla, Ružicu Pintar. S pročelnicom JUO Matejom Drvoderić Topolko u kratko je vrijeme provedena analitika i uvid u financije kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja jer u JUO nitko nam nije bio stručan provoditi računovodstvene i financijske poslove doli pokojna računovotkinja", kazala je načelnica Ivačić.

Više isplata na tri osobna računa

Nakon pregleda financijske dokumentacije utvrđeno je da postoje neobjašnjive i nedovoljno obrazložene isplate iz proračunskih sredstava prema računima koji nisu bili u evidenciji, niti u krugu uobičajenih dobavljača ili obveza naše općine. Tako je tijekom 2018. i 2019. godine provedeno više isplata na tri osobna računa.

Prema saznanjima Policijske uprave međimurske, u pitanju su dva žiro računa i jedan tekući račun. Zbog sumnji u zloporabu službenog položaja i pronevjeru proračunskog novca isplatama na osobne račune bivše referentice ova je analiza proširena i na razdoblje od 2015. do 2017. godine. Utvrđeno je da je i u tim godinama postojala kontinuirana isplata koja nema nikakve osnove, što je potvrdilo sumnju da se radi o pronevjeri skrivenoj u računovodstvenoj dokumentaciji tijekom niza godina.

"Nakon što su ove višestruke provjere potvrdile sumnje da je došlo do otuđivanja proračunskog novca, sukladno mojoj odgovornosti istog sam dana kad su te spoznaje potvrđene podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu Čakovec, Ministarstvu financija – Odjelu za reviziju proračunskih sredstava, Uredu državne uprave, Uredu revizije i Policijskoj upravi Međimurskoj", kronološki je opisala tijek događaja načelnica Općine Pribislavec.

Poslove provjeravali profesionalci?

Dodala je kako zbog postupaka koji su u tijeku trenutno ne može iznositi podatke ni pretpostavke o nastaloj šteti. Ipak, ustvrdila je kako je izvjesno da je u višegodišnjem kontinuitetu nastala velika šteta. Višnja Ivačić govorila je i o tome kako je to moguće da pronevjera novca nije otkrivena prije.

"Proteklih godina ni Državna revizija, ni Ministarstvo financija, ni Općinsko vijeće, odnosno Odbor za proračun i financije iz dokumentacije koja im je predočena iz računovodstva, nisu mogli iščitati da postoji zloporaba u financijskom poslovanju. Jednako tako to nisam mogla iščitati ni ja, ni moji zamjenici jer je stručno-tehnički posao u svim našim jedinicama lokalne samouprave povjeren profesionalcima koji uživaju uobičajeno povjerenje bez kojeg bi poslovanje bilo nemoguće. Nije teško zaključiti da u sustavu kontrole, pa i stručnih tijela kao što je Državna revizija, postoje rupe u sustavu kroz koje se provlače zloporabe položaja, pa i moguće pronevjere profesionalaca u koje sustavom poslova imamo i povjerenja.

Prije nego što je izašla pred javnost, kako sama kaže ne zato da „opere“ sebe nego zbog toga što želi da institucije utvrde tijek događaja i otkriju počinitelja ili više njih, načelnica Ivačić ove je informacije u četvrtak predočila članovima Općinskog vijeća.

S obzirom na to da su računi na koje su prebačena sredstva poznati, Ivačić je pozvala institucije da što brže odrade svoj posao, utvrde razmjer štete i mogućnosti njezine nadoknade.Odgovarajući na novinarska pitanja, Ivačić je rekla kako se analizom utvrdilo da su se sredstva višekratno prebacivala na osobne račune u iznosima od tisuću do desetak tisuća kuna, s pokrićem tekućih troškova i drugih aktualnosti koje se pojavljuju u poslovanju općine tijekom godine. Iako, zbog istrage, nije željela spekulirati s visinom štete, nagađa se da bi se moglo raditi o milijunskom iznosu, a možda i većem.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!