Ostani doma
Regional / eZadar

golemo nalazište fosila

Tužno! Jedno od geološko i paleontološki najljepših dijelova našeg otoka postaje odlagalište smeća

Tužno! Jedno od geološko i paleontološki najljepših dijelova našeg otoka postaje odlagalište smeća
eZadar / Dino Stanin/PIXSELL

Ledenik tijekom ljeta posjeti na tisuće turista, to je vrlo popularno šetalište, ali i golemo nalazište fosila

Ledenik, jedan od najljepših i geološko i paleontološki najzanimljivijih dijelova otočnog krajolika, u dijelu postaje divlje odlagalište građevinskog materijala, krupnog otpada i svakovrsnog smeća. Ledenik tijekom ljeta posjeti na tisuće turista, to je vrlo popularno šetalište, ali i golemo nalazište fosila, javlja eZadar.

Uz to, na Ledeniku se nalaze ostaci neke od najstarijih struktura suhozidne gradnje na otoku Pagu. Na Ledeniku je, upravo zbog njegovih posebnosti, snimljeno i nekoliko filmova.  Nažalost, to područje netko nagrđuje smećem. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ledenik je izuzetno geološki zanimljiv. Naime, otok Pag je nastao od kućica milijardi školjaka i kostura raznih morskih životinja i u većem dijelu je sastavljen od vapnenca, a to se upravo na Ledeniku, golemom nalazištu fosila, najbolje vidi. Geolozi navode kako je temeljna geološka struktura otoka Paga nastala prije oko 200 milijuna godina, u geološkom razdoblju jure. Oblikovanje otoka Paga je, smatraju geolozi, počelo prije oko 30 milijuna godina i smatra se kako je tada nastao i Ledenik. U to vrijeme otok Pag je bio spojen s Velebitom i nije imao oblik otoka. 

Današnji oblik otoka Paga nastao je na kraju pleistocena, posljednjeg ledenog doba, prije oko 12.000 godina. Tada se dogodila transgresija i razina mora se podigla za oko stotinu metara. Močvarno područje ( dio Pradavnog paškog jezera) u procjepu između Paga i Velebita se ispunilo morem i nastao je Velebitski kanal. To je bio završni čin u nastanku otoka kakav je danas. 

Posebnostima krajolika otoka Paga pridonijela je i bura koja stoljećima oblikuje sedimentne stijene, osobito na dijelu koji se nalazi uz Velebitski kanal. To se posebno dobro vidi upravo na Ledeniku koji je po mnogo čemu jedinstven i u svjetskim razmjerima. Ledenik je područje od vrha sv. Jurja do punte Mikule (sv. Nikole). 

Po svemu Ledenik bi trebao biti ponos Grada Paga, međutim, dio Ledenika postaje odlagalište svakovrsnog otpada. Žalosno, piše eZadar.hr.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!