Regional / eZadar

vrhunac sezone

Od posljedica gripe u Zadru umrle tri osobe: 'Izbjegavajte zatvorene prostore koliko je moguće'

Od posljedica gripe u Zadru umrle tri osobe: 'Izbjegavajte zatvorene prostore koliko je moguće'
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Osobe koje su umrle od posljedice gripe već su bolovale od težih, kroničnih bolesti

Oko tri stotine prijavljenih slučajeva gripe na zadarskom području, povećan broj hospitaliziranih zbog komplikacija uzrokovanih ovom bolešću ali i tri umrle osobe. Vrhunac je sezone gripe koji će potrajati još par tjedana, javlja eZadar.

"Osobe koje su umrle od posljedice gripe već su bolovale od težih, kroničnih bolesti" , doznajemo od zadarskog epidemiologa dr Alana Medića koji ističe kako to nije razlog za paniku.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Jer ljudi su i prije umirali od gripe samo se nije detektirala na taj način. Naime, mi od ove godine u Zavodu za javno zdravstvo imamo laboratorijsku  pretragu kojom baš dokazujemo virus influence.

Znači molekularnom dijagnostikom možemo u svakom trenutku izolirati taj virus kod osoba koje su hospitalizirane i za koje se sumnja da imaju gripu. Zbog toga je ove godine i veća prijava umrlih, dokazano umrlih od gripe ne samo u Zadarskoj županiji nego i u Hrvatskoj."

Godišnje u Hrvatskoj pretpostavlja se od posljedica gripe umre između 300 i 500 osoba. Ove godine predominira soj H1N1, kao i 2009., kada je gripa bila pandemijska, a procjena je da je ovogodišnji virus 30 posto opasniji od lanjskog.

"Ja uvijek kažem gripa je ozbiljna bolest, treba je tako i shvatiti bez obzira radi li se o osobi koja već ima neku drugu bolest ili je potpuno zdrava pa je oboljela od gripe. Jer ona može napraviti posljedice i kod onih zdravijih, a kod onih koji imaju neku kroničnu bolest i značajno više."  

Gripa se prenosi kapljično pa liječnici pozivaju građane da izbjegavaju zatvorene prostore koliko god je moguće, a one koji imaju simptome da ostanu kod kuće, prenosi eZadar.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!