Regional / KAportal

GRAĐANI U AKCIJI

Inicijativa 'Spasimo Koranu': 'Ne želimo gradnju zida kod slapa, žalit ćemo se na rješenje Županije'

Inicijativa 'Spasimo Koranu': 'Ne želimo gradnju zida kod slapa, žalit ćemo se na rješenje Županije'
KAportal

Zid će narušiti krajobraz koranske obale u središtu Karlovca pa inicijativa traži da se onemogući njegovu gradnju

Nakon što se otkrilo da će gradnji novog hotela na lijevoj obali Korane kod slapa prethoditi gradnja betonske grdosije, zida visine dva i pol metra dugog 195 metara, brojni Karlovčani angažirali su se u novoj građanskoj inicijativi pod nazivom “Spasimo Koranu”.

U svom prvom javnom obraćanju navode da će predati žalbu na rješenje Karlovačke županije jer će zid, kako upozoravaju, “narušiti krajobraz koranske obale u središtu Karlovca”, prenosi KAportal, koji je i prvi izvijestio o gradnji zida na Korani.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Od gradonačelnika Karlovca Damira Mandića i karlovačkog župana Damira Jelića te predstavničkih vlasti na lokalnoj i regionalnoj razini kao i od drugih institucija i službi zahtijevamo da se svim zakonskim sredstvima onemogući izgradnja zida na toj lokaciji. Tražimo potpunu i preciznu informaciju o namjerama investitora, da se uopće transparentnije donose rješenja i odluke vezane uz obale Korane u Karlovcu te posebno da se na preglednom mrežnom mjestu objavi sva dokumentacija vezana za ulaganja na toj vrijednoj gradskoj lokaciji, kako ona prošla, tako i važeća'', navodi inicijativa 'Spasimo Koranu'.

Također traže da se za trajno arhitektonsko i urbanističko rješenje na toj lokaciji raspiše i provede arhitektonsko-urbanistički natječaj, kao što nalaže i Generalni urbanistički plan, jer je to najbolji način ostvarenja vrsne arhitekture, uz napomenu da će organizirati prosvjedna druženja te različite umjetničke programe na lijevoj obali Korane u Karlovcu.

''Pozivamo sve građane, neformalne grupe građana i organizacije da podrže ove zahtjeve i da se priključe inicijativi kako bismo osujetili namjere dodatnog skrnavljenja prostora koji ima emotivnu, urbanističku, krajobraznu i svaku drugu vrijednost za svakog Karlovčanina. Javnost je po pitanju arhitektonskih i urbanističkih rješenja na tom mjestu ignorirana i izigrana. GI 'Spasimo Koranu' će pozorno pratiti daljnja događanja, obavještavati javnost i na njih prikladno reagirati. Smatramo da je javnost promišljeno zaobilažena u odlučivanju o toj lokaciji, kažu u Inicijativi.

Priopćenje su potpisali Društvo arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac, Pan – udruga za zaštitu okoliša i prirode, Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka i aktivisti Marin Bakić, Tatjana Basar, Ines Curman, Ivana Francisković Olrom, Denis Frančišković, Valentina Gambiroža, Peđa Gvozdić, Vladimir Lay, Darko Lisac, Dario Olrom, Brankica Petrović i Vladimir Petrović.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!