Regional / KAportal

712 tisuća kn potrošeno na obnovu

Otkriveno gdje će smjestiti 40-ak migranata: 'Riječ je o stanovima površine od 40 do 65 m²...'

Otkriveno gdje će smjestiti 40-ak migranata: 'Riječ je o stanovima površine od 40 do 65 m²...'
Pixsell

Stanovi u koje će se u Karlovcu i Dugoj Resi useliti azilanti do sad su korišteni za program stambenog zbrinjavanja izvan područja od posebne državne skrbi

Osobe pod međunarodnom zaštitom, azilanti, stižu i u Karlovac gdje će za potrebe njihova smještaja biti opremljeno 11 stanova. Tri stana bit će adaptirana u Dugoj Resi, a čak 19 u Sisku. Za pomoć ovim ljudima na raspolaganje će se staviti i po dva stana u Bjelovaru, Daruvaru i Slavonskom Brodu, po jedan u Koprivnici i Osijeku i pet u Požegi, piše KAportal.

Iz Središnjeg državnog ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje pojasnili su da su stanovi u koje će se u Karlovcu i Dugoj Resi useliti azilanti do sad bili korišteni za program stambenog zbrinjavanja izvan područja od posebne državne skrbi.

"Riječ je o stanovima površine od 40 do 65 m² u kojima se planira smjestiti oko 40 osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom. Oni će u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova biti preseljeni iz Turske u sklopu Europskog programa preseljenja. Njihov dolazak u Republiku Hrvatsku očekuje se potkraj ljeta, a prvotno će biti smješteni u prihvatnom centru Kutina", izjavili su iz Središnjega državnog ureda.

U skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, osobe kojima je odobrena međunarodna zaštita i koje su dobile rješenje nadležnog centra za socijalnu skrb o pravu na smještaj, imaju to pravo dvije godine od dana kada im je odobrena međunarodna zaštita, a stambene jedinice za njihov smještaj osigurava Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

VEZANE VIJESTI

​Stanovi su obnovljeni, a vrijednost obnove iznosi 712.491 kunu, od čega je 312.074 kuna povučeno iz Europskog fonda AMIF (Fond za azil, migraciju i integraciju).

"U ovom trenutku u postupku je opremanje navedenih stanova potrebnim namještajem i opremom. Opremanje stanova također se financira sredstvima AMIF i to 75% kroz navedeni fond i 25% sredstvima iz državnog proračuna. Procijenjena vrijednost opremanja navedenih stanova iznosi 611.758 kuna, a točan iznos opremanja bit će poznat nakon završetka isporuke namještaja i opreme. Svi navedeni iznosi prikazani su bez PDV-a", kazali su u Središnjem državnom uredu, piše KAportal.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!