Ostani doma
Regional / KAportal

BJEŽAO POLICIJI

Rekordna kazna! Srbinu potvrđeno osam godina zatvora za krijumčarenje migranata

Rekordna kazna! Srbinu potvrđeno osam godina zatvora za krijumčarenje migranata
KAportal.hr

U kiši metaka Marinković je zaustavio vozilo 150 metara dalje i pobjegao u šumu. U kombiju je ostavio 30 ljudi, među kojima je bilo ozlijeđenih.

Vrhovni sud RH potvrdio je kaznu od osam godina zatvora Nebojši Marinkoviću koju mu je izrekao Županijski sud u Karlovcu te je tako ovaj Nišanin postao krijumčar migranata s rekordnom kaznom izrečenom u Republici Hrvatskoj za to kazneno djelo, piše KAportal.

On je prošle godine u svibnju švercajući migrante i bježeći pred policijskom ophodnjom, probio policijsku blokadu kod Donjeg Srba. Tada je policija otvorila vatru na njegovo vozilo i pritom ranila 12-godišnju djevojčicu i dječaka koji su bili u kombiju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

VEZANE VIJESTI:

U kiši metaka Marinković je zaustavio vozilo 150 metara dalje i pobjegao u šumu, ostavivši u kombiju 30 ljudi, među kojima je bilo ozlijeđenih. Uhićen je nakon dva dana te se od tada nalazi u zatvoru. Prije prvostupanjske presude sutkinja Županijskog suda u Karlovcu Elma Kaleb Mamić provela je i rekonstrukciju na mjestu događaja. Vrhovni sud smatra da je utvrdila sve relevantne činjenice te donijela odgovarajuću presudu.

Kaznom će se ojačati povjerenje građana u pravni poredak

"Kazna će i utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istodobno ojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je optuženik prouzrokovao žrtvama", navedeno je u obrazloženju presude.

Optuženikovo postupanje je nečovječno i ponižavajuće

Vrhovni sud Republike Hrvatske, kao drugostupanjski sud, u cijelosti prihvaća argumentaciju prvostupanjskog suda da se inkriminirano postupanje optuženika može okarakterizirati nečovječnim i ponižavajućim s obzirom na činjenicu "da je u skučenom prostoru bio naguran veliki broj osoba, njih trideset, uključujući žene i malodobnu djecu,. Bili su zgurani u zagušljivom prostoru bez svježeg zraka, bez sjedala, prozora i ventilacije. Usto, optuženik je upravljao vozilom velikom brzinom bježeći pred policijom zbog čega je, prema iskazu svjedoka Z. H., nekoliko puta skrenuo s kolnika, što je oštetilo i pneumatik na vozilu i dovelo do tjelesnog ozljeđivanja ljudi u kombiju", kaže se u presudi, piše KAportal.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!