Ostani doma
Regional / Sib

Izmjene postojećih mjera

Odlične vijesti iz Osijeka: Sufinancirat će 50 posto bruto plaće za novozaposlenu osobu!

Odlične vijesti iz Osijeka: Sufinancirat će 50 posto bruto plaće za novozaposlenu osobu!
Davor Puklavec/PIXSELL

Glavni im je cilj stvaranje povoljnih uvjeta, poticanje konkurentnosti i porast zapošljavanja

Dosadašnjim Općim program poticanja razvoja poduzetništva na području grada Osijeka unutar područja programa "Jačanje konkurentnosti poduzetnika" bio je definiran niz mjera koje su postavljene u svojstvu poboljšanja konkurentnosti poduzetnika.

Tijekom provedbe javnih poziva kontaktiralo se s mnogim poduzetnicima, te su isti iznosili svoja razmišljanja i sugestije u svezi postojećih mjera koje su bile usmjerene ka jačanju konkurentnosti poduzetnika. Također je održano i nekoliko sastanaka s potpornim institucijama, gdje su revidirane navedene mjere, a Grad Osijek u skladu s tim objavio je Nacrt izmjena koje će biti predstavljene na sjednici Gradskog vijeća.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uzevši u obzir sve kvalitetne sugestije i komentare, te sukladno činjenici da je Proračunom Grada Osijeka za 2019. godinu osigurano ukupno 7.000.000 kuna za poticanje razvoja poduzetništva pripremljene su i predložene izmjene unutar postojećih mjera, te su ujedno uvedene i neke nove mjere.

Nove mjere

Unutar mjere "Potpore za pokretanje gospodarskih aktivnosti poduzetnika početnika" čiji je cilj povećanje broja gospodarskih subjekata i gospodarskih aktivnosti kroz potporu pri pokretanju gospodarske aktivnosti za nabavu strojeva, opreme i alata te uređenje poslovnog prostora dosadašnjom su mjerom sufinancirani troškovi u visini od 70 posto troškova (bez PDV-a), a najviše do 20.000 kuna. Izmjenom ove mjere, a sve u cilju povećanja broja gospodarskih subjekata i gospodarskih aktivnosti, dati će se povećane potpore poduzetnicima i to kroz sufinanciranje troškova u visini od 75 posto troškova (bez PDV-a), a najviše do 25.000 kuna.

Postojeća mjera "Potpore za nabavu i ugradnju strojeva i opreme" obuhvaćala je kao korisnike subjekte malog gospodarstva koji su u cijelosti u privatnom vlasništvu, sa sjedištem odnosno prebivalištem na području grada Osijeka i to one koje se bave prerađivačkom industrijom te informacijama i komunikacijama, ali je izuzimala poduzetnike brzo rastuće industrije u Osijeku, a to je ona koja se bavi IT sektorom. Sukladno tome je i izmijenjena mjera "Potpore za nabavu i ugradnju strojeva i opreme" pa je ova mjera omogućena i za tu vrstu poduzetništva što će olakšati njihovo poslovanje.

Unutar mjere "Potpore za certificiranje proizvoda i procesa" prepoznata je potreba poduzetnika za pokrićem, za njih novih troškova, vezanih uz usklađivanje poslovanja s GDPR (Europska uredba o zaštiti osobnih podataka). Sukladno tome proširen je obuhvat mjere te je ista promijenila i naziv te glasi "Potpore za certificiranje proizvoda i procesa, te usklađivanje poslovanja s GDPR (Europska uredba o zaštiti osobnih podataka)" unutar koje korisnici mogu dobiti pokriće dijela troškova u visini od 50 posto troškova (bez PDV-a), a najviše do 10.000 kuna.

Dosadašnjom mjerom "Potpore tradicijskim i umjetničkim obrtima" u cilju očuvanje i daljnji razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta nastojalo se pomoći obrtnicima tradicijskih i umjetničkih obrta sa sjedištem i prebivalištem na području grada Osijeka tako da im se kroz potporu za nabavu alata i opreme potrebne za unaprjeđenje proizvodnog procesa te uređenje poslovnog prostora, sufinanciraju dijelovi troškova u visini od 80 posto troškova (bez PDV-a), a najviše do 10.000 kuna. S obzirom da je cilj pojačati i održati rad tradicijskih i umjetničkih obrta grada Osijeka izmjenom ove mjere grad je odlučio sufinancirati dijelove troškova u visini od 75 posto troškova (bez PDV-a), a najviše do 20.000 kuna.

Širenje poslovne suradnje i novi gospodarski kontakti

Uvidom u područje izlaganja i posjete sajmovima i konferencijama uvidjela se važnost ne samo izlaganja na sajmovima nego i posjete istih kako bi poduzetnici širili poslovnu suradnju i uspostavljali nove gospodarske kontakte. Dosadašnjom Mjerom "Potpore za izlaganje na sajmovima" bilo je obuhvaćeno samo sufinanciranje izlaganja na sajmovima, dok će izmjenom ove mjere biti obuhvaćeno i sufinanciranje dijela troškova posjete sajmova i konferencija. Unutar nje davati će se potpora za sudjelovanje na domaćim i inozemnim sajmovima za pokriće troškova izložbenog prostora na sajmu, te smještaja i prijevoza izlagača na sajmu, te za posjete sajmovima i konferencijama kao posjetitelj za troškove ulaznica/kotizacija, u visini od 50 posto troškova (bez PDV-a), a najviše do 12.000 kuna za izlagače (dosadašnjom mjerom troškovi su mogli biti najviše do 8.000 kuna) i 6.000 kuna za posjetitelje (što je novost).

Također se uvodi i nova mjera "Potpore za digitalizaciju poslovanja", na inicijativu većeg broja poduzetnika s kojima su stručnjaci Grada Osijeka kontaktirali. Promocija poduzetništva i obrta, te poticanje konkurentnosti proizvoda i usluga cilj su ove mjere. Dok su korisnici subjekti malog gospodarstva koji su u cijelosti u privatnom vlasništvu, sa sjedištem odnosno prebivalištem na području grada Osijeka. Potpora u ovoj mjeri je vezana za pokriće troškova vezanih uz digitalizaciju poslovanja u visini od 50 posto troškova (bez PDV-a), a najviše do 20.000 kuna.

Kao vrlo atraktivnu zanimljivo je navesti i još jednu novu mjeru pod nazivom "Potpore za zapošljavanje". Cilj je ove mjere stvaranje povoljnih uvjeta, te poticanje gospodarskih aktivnosti, konkurentnosti i porast zapošljavanja. Korisnici su subjekti malog gospodarstva koji su u cijelosti u privatnom vlasništvu, sa sjedištem odnosno prebivalištem na području grada Osijeka. Potpora se odnosi na sufinanciranje pokrića troškova bruto II plaće u visini do 50 posto troškova, a najviše do 100.000 kuna u razdoblju od 12 mjeseci za novozaposlenu osobu, piše SiB.hr.

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!