Ostani doma
Regional / Šibenski portal

TKO JE PUNKAJ GUPTA?

Indijski bogataš otkrio što će učiniti s hrvatskim drugoligašem: 'Plan je igranje europskih natjecanja!'

Indijski bogataš otkrio što će učiniti s hrvatskim drugoligašem: 'Plan je igranje europskih natjecanja!'
Šibenski portal, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Osnovne djelatnosti mojih kompanija su nafta i prirodni plin koje vadimo u istočnoj i zapadnoj Africi, otkrio je Punkaj Gupta

Indijski investitor i poslovni čovjek Punkaj Gupta, financijski partner Paramount grupe koja je od četvrtka zapravo vlasnik HNK Šibenik, stigao je u Šibenik. Riječ je o biznismenu čija je osnovna djelatnost vađenje plina i nafte, a bio je i u najvišim strukturama vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju željeza, čelika i bakra.

Inače, riječ je o magistru ekonomije koji je studirao u New Delhiju, a naknadno je studirao i diplomirao na prestižnoj London School of Economics. Gupta je intervju dao Šibenskom portalu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zašto ste kupili HNK Šibenik?

Lako je pitanje, ali ću opisati okolnosti koje su dovele do kupnje. Ja sam iz Indije, živim u Dubaiju i investiram svoj novac u Europi. Prvo sam krenuo s Ujedinjenim kraljevstvom, potom Španjolskom, Italijom i Luksemburgom. U zadnjih pet godina smo se jako proširili u Španjolskoj gdje sam u vlasništvu medijske kompanije. U Italiji, točnije u Milanu, imam dvije tvrtke. Prva se bavi modom, a druga se bavi vezama s Ujedinjenim narodima i Europskom unijom. Upravo zbog toga smo se pitali gdje bi mogla biti naša sljedeća investicijska oaza. Tako smo putovali u Skopje i okolne zemlje kako bismo razumjeli tržište. I onda smo se preko prijatelja i obitelji upoznali s obitelji Plenča i odlučili da ćemo ulagati u Šibenik. Nogometni klub je planirana investicija, ali moram reći da smo već počeli s planiranim ulaganjima u nekretnine i poljoprivrednu proizvodnju. No, kupnja nogometnog kluba se događa u isto vrijeme.

Dakle, vrlo brzo ćete ulagati u Šibenik i u nekim drugim sferama, osim nogometa?

Da, svakako. Razmišljamo dugoročno i tek smo ‘targetirali’ nogomet. Ali naša proizvodna linija je zapravo poljoprivreda gdje će moja kompanija ulagati novac.

Koja je vaša osnovna djelatnost, odnosno ‘core business’?

Osnovne djelatnosti mojih kompanija su nafta i prirodni plin koje vadimo u istočnoj i zapadnoj Africi, ali i u Kanadi i SAD-u. Također, moje tvrtke se bave i rudarstvom u Egiptu, Keniji, Meksiku i mnogim drugim državama. Moje tvrtke se, dakle, bave prirodnim izvorima energije.

Jeste li upoznati sa situacijom u hrvatskom nogometu, ali i u klubu na Šubićevcu?

Naravno da sam upoznat s vašim nogometom. Drugi ste na svijetu i svih ostalih 190 zemalja na svijetu bi htjelo biti na toj poziciji. Biti dijelom ovakve investicije je zapravo ispunjenje mojih snova. Vrlo smo uzbuđeni kao obitelj i kao grupa ljudi koji se bave biznisom. Usvojit ćemo vašu kulturu, ponašanje i Šibenik će biti kao svi ostali hrvatski nogometni klubovi.

Kritičari kažu kako je Gradsko vijeće prodalo 90 godina tradicije za cijenu jednog automobila niže srednje klase. Što vi kažete na to?

Tih 90 godina nitko nikad neće ukrasti. Dio sam kompanije koja se neprekidno bavi biznisom preko 90 godina. Kad se predstavljam u Šibeniku, ja sam Punkaj Gupta, dio Paramount kompanije koja nema ništa s tih 90 godina tradicije. Mi ćemo stvoriti novo naslijeđe. Nadalje, moram reći da ja ne prisvajam klub, već klub prisvaja mene kao što Grad Šibenik mene prisvaja, a na ja njega. I to mi je vrlo drago jer je Gradsko vijeće izabralo baš mene.

Upoznati ste s činjenicom da je HNK Šibenik trenutačno u drugoj ligi… A što su vaši glavni ciljevi?

Prva liga je naš cilj. Vjerujem da moramo reorganizirati objekte i dodati više nogometne kultura koja je u srcima ljudi. Nisu važni samo igrači i pobjede, važni su i navijači kojima moramo pružiti više…

Što će se dogoditi s objektima? Najviše povika na posljednjem Gradskom vijeću bilo je upravo oko njihova korištenja. Naime, imate pravo nesmetanog korištenja 23 godine i možete ih koristiti kako hoćete. Što ćete napraviti s Crnicom i Ljubicom?

Kao prvo, ne želim nikome ništa reducirati. Objekti su tu i pitanje je kako ih možemo obnoviti, dodati im vrijednost… Ima mnogo načina kako ih možemo modernizirati tako da igrač koji igra za nas, trenira za nas, može biti ponosan na svoj stadion. Kada je on zadovoljan, bolje će igrati. Ako im nećete dati sve uvjete, kako od njih možete tražiti sto posto?

To znači da ćete uložiti svoj novac u objekte i upravnu zgradu?

Naravno. U suradnji s Gradom ćemo dodati na njihovoj vrijednosti. To je dio našeg i gradskog plana.

Što će se dogoditi s omladinskim pogonom u Šibeniku? Mnogi se plaše kako ćete ga zanemariti i nije im jasna činjenica da će Grad i dalje davati novac za taj pogon…  

Zadnjih pet ili šest mjeseci intenzivno razmišljamo o tome. Najlakši put za ohrabrivanje djece da igraju nogomet, da se bave sportom, je da iz svog omladinskog pogona stvorite ekipu. I od njih napravite internacionalne profesionalce. Svakako će omladinski pogon biti jedan od naših kamena temeljaca i 300 djece će nastaviti trenirati. Kad sam govorio o objektima za seniore, to se isto odnosi i na djecu koja će također imati bolje uvjete za treniranje.

Klub na Šubićevcu je sada organiziran. No, zasigurno će se događati neke rošade. Tko će voditi klub u budućnosti?

Ja sam biznismen i važno je kako ćemo organizirati klub. Vodit će ga obitelj Plenča i određeni profesionalci. Ekipa koja je trenutačno u klubu će također biti dio našeg zajedničkog tima.

Prema sadašnjem ugovoru, nakon pet godina možete preimenovati klub i ne izgubiti tri milijuna kuna kolika je bankovna garancija. Hoćete li mijenjati ime kluba?  

Zašto bih to učinio? Ovo je grad Šibenik, a klub se zove također Šibenik. To mi nikad nije ni palo na pamet. Kad gledate u svijetu, ime se nikad ne mijenja. Jedino ako dovedete velikog sponzora, ali onda dodajete ime, a nikako ga ne mijenjate. Ime Šibenik je veliki brend koji je kreiran u zadnjih 90 godina i zašto bismo se toga odrekli?

Vaša kompanija će, prema ugovoru, vratiti kredite za koji su garantirali Grad Šibenik i Vodovod? Riječ je o nekih pet milijuna kuna…

Mi smo razgovarali o tome. Riječ je o prošlom trošku čega smo svjesni. Taj trošak je u knjigama i na njega gledamo kao na investiciju. Dug mora biti vraćen.

Rekli ste da vam je cilj prva liga, ali hoćemo li Šibenik gledati i u europskim natjecanjima?

Naravno, a za takvu razinu natjecanja moraju igrati dobro. Naš poslovni plan je da HNK Šibenik bude veći, jači i moćniji i u taj plan sigurno spada igranje europskih natjecanja, piše Šibenski portal

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!