Regional / Šibenski portal

Brzojav koji to nije

I Pony Express bio bi brži: šibenska gradska četvrt za poštu je na 'pet dana jahanja'

I Pony Express bio bi brži: šibenska gradska četvrt za poštu je na 'pet dana jahanja'
Shutterstock

Hrvatska pošta ima i kategoriju naselja izuzetih od obveze svakodnevne dostave

Planirate li slati brzojav nekome u poznatoj šibenskoj gradskoj četvrti Jadriji, odustanite jer će ta poruka putovati neobično, ali nimalo brzo.

Prva stanica bit će joj Zadar, zatim Šibenik pa je šalju dalje do Vodica i napokon primatelju u Jadriji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nakon što mi je umrla majka na moju adresu u Jadriji stiglo je više brzojava sućuti. Svi su stigli pet dana od dana slanja, a jedan je putovao čak osam dana. Nije mi jasno zbog čega u Hrvatskoj pošti tu uslugu uopće zovu brzojav i zašto ljudima naplaćuju uslugu koju na ispunjavaju. Oni su u Vodicama očito vidjeli da preko Šibenika stiže više brzojava i odlučili čekati da ih se nakupi više te ih tek tada uručili", kazao je čitatelj Šibenskog portala iz Jadrije.

Na internetskim stranicama Hrvatske pošte već u startu klijente upozoravaju da brzojave ne uručuju nedjeljom i blagdanom. Nadalje, uz naselja u kojima nemaju organiziranu dostavu brzojava, Hrvatska pošta ima i kategoriju naselja izuzetih od obveze svakodnevne dostave, a u nju se ubraja i šibenska gradska četvrt Jadrija. Brzojavi se u tom slučaju uručuju poštanskom dostavom najmanje jednom na tjedan.

Također, brzojavi za naselja izuzeta od obveze svakodnevne dostave prispjeli nakon odlaska poštara na redovitu dostavu, priopćavaju se primatelju telefonom, a dostavljaju se primatelju prvom sljedećom dostavom. U slučaju da primatelj nije telefonski pretplatnik ili ne želi da mu se brzojav priopći telefonom, prosljeđuju se telefonom ili telefaksom u mjerodavno distribucijsko područje radi uručenja primatelju sljedeći radni dan.

Iako je Šibenik na popisu mjesta u kojima Hrvatska pošta ima organiziranu dostavu brzojava istog dana, gradska četvrt Jadrija je izuzetak i sva pošta dostavlja se - preko Vodica.

"Dostava pošiljaka stvar je interne organizacije, a organizira se temeljem provedenih analiza tako da bude najoptimalnija za korisnike i poslovanje", odgovorili su Šibenskom portalu iz Hrvatske pošte, propustivši odgovoriti na pitanje zašto u šibenskoj gradskoj četvrti Jadriji dostava brzojava nije svakodnevna ako je Šibenik već na popisu naselja u kojima je to organizirano?

Sad kada znate sve o usluzi brzojava koja je kod Hrvatske pošte sve osim brza, a reklamira se sloganom "brzojav povezuje prednosti digitalnih tehnologija s poštanskom tradicijom", ostaje vam mogućnost slanja brzojava sa zahtjevom posebne usluge uručenja određenog dana, što ćete, naravno, platiti dodatnih 15,50 kuna.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!