Ostani doma
Regional / Šibenski portal

Brzojav koji to nije

I Pony Express bio bi brži: šibenska gradska četvrt za poštu je na 'pet dana jahanja'

I Pony Express bio bi brži: šibenska gradska četvrt za poštu je na 'pet dana jahanja'
Shutterstock

Hrvatska pošta ima i kategoriju naselja izuzetih od obveze svakodnevne dostave

Planirate li slati brzojav nekome u poznatoj šibenskoj gradskoj četvrti Jadriji, odustanite jer će ta poruka putovati neobično, ali nimalo brzo.

Prva stanica bit će joj Zadar, zatim Šibenik pa je šalju dalje do Vodica i napokon primatelju u Jadriji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nakon što mi je umrla majka na moju adresu u Jadriji stiglo je više brzojava sućuti. Svi su stigli pet dana od dana slanja, a jedan je putovao čak osam dana. Nije mi jasno zbog čega u Hrvatskoj pošti tu uslugu uopće zovu brzojav i zašto ljudima naplaćuju uslugu koju na ispunjavaju. Oni su u Vodicama očito vidjeli da preko Šibenika stiže više brzojava i odlučili čekati da ih se nakupi više te ih tek tada uručili", kazao je čitatelj Šibenskog portala iz Jadrije.

Na internetskim stranicama Hrvatske pošte već u startu klijente upozoravaju da brzojave ne uručuju nedjeljom i blagdanom. Nadalje, uz naselja u kojima nemaju organiziranu dostavu brzojava, Hrvatska pošta ima i kategoriju naselja izuzetih od obveze svakodnevne dostave, a u nju se ubraja i šibenska gradska četvrt Jadrija. Brzojavi se u tom slučaju uručuju poštanskom dostavom najmanje jednom na tjedan.

Također, brzojavi za naselja izuzeta od obveze svakodnevne dostave prispjeli nakon odlaska poštara na redovitu dostavu, priopćavaju se primatelju telefonom, a dostavljaju se primatelju prvom sljedećom dostavom. U slučaju da primatelj nije telefonski pretplatnik ili ne želi da mu se brzojav priopći telefonom, prosljeđuju se telefonom ili telefaksom u mjerodavno distribucijsko područje radi uručenja primatelju sljedeći radni dan.

Iako je Šibenik na popisu mjesta u kojima Hrvatska pošta ima organiziranu dostavu brzojava istog dana, gradska četvrt Jadrija je izuzetak i sva pošta dostavlja se - preko Vodica.

"Dostava pošiljaka stvar je interne organizacije, a organizira se temeljem provedenih analiza tako da bude najoptimalnija za korisnike i poslovanje", odgovorili su Šibenskom portalu iz Hrvatske pošte, propustivši odgovoriti na pitanje zašto u šibenskoj gradskoj četvrti Jadriji dostava brzojava nije svakodnevna ako je Šibenik već na popisu naselja u kojima je to organizirano?

Sad kada znate sve o usluzi brzojava koja je kod Hrvatske pošte sve osim brza, a reklamira se sloganom "brzojav povezuje prednosti digitalnih tehnologija s poštanskom tradicijom", ostaje vam mogućnost slanja brzojava sa zahtjevom posebne usluge uručenja određenog dana, što ćete, naravno, platiti dodatnih 15,50 kuna.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!