Regional / Šibenski portal

uvode reda

'Čestitke' će stizati na kućnu adresu: U grad na Jadranu stiže 200 kamera, pazite kako vozite i što radite

'Čestitke' će stizati na kućnu adresu: U grad na Jadranu stiže 200 kamera, pazite kako vozite i što radite
Hrvoje Jelavić/Pixsell

Jedna grupa će nadzirati dječja igrališta i okoliš javnih ustanova, druga grupa će biti postavljena u staroj gradskoj jezgri

Više od 200 kamera bit će postavljeno u sljedeće dvije godine na 75 lokacija u Šibeniku. Za projekt ''težak'' ukupno 18 milijuna kuna, Grad Šibenik se odlučio iz sigurnosnih i preventivnih razloga, a u suradnji s Policijskom upravom šibensko-kninskom bit će oformljene dvije sigurnosne sobe iz kojih će se nadzirati čitav sustav.

''Kamere će biti podijeljene u tri grupe. Jedna grupa će nadzirati dječja igrališta i okoliš javnih ustanova na kojima je primijećena pojačana devastacija u različitim vremenskim razdobljima. Druga grupa su kamere koje će biti postavljene u staroj gradskoj jezgri, a vezane su za prevenciju kriminaliteta. Iako grad Šibenik statistički spada u gradove s niskom stopom kriminaliteta, ovo će biti dodatna prevencija i taj dio odradit ćemo u suradnji s MUP-om. Treća grupa kamera bit će fokusirana na nadziranje prometa i prekršaje u prometu, a njih će sankcionirati policijski službenici i prometni redari. Naime, oni će pratiti prometne prekršaje i automatski slati prekršajne naloge'', najavio je šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Grad Šibenik u prvom kvartalu 2020. godine planira pokrenuti postupak javne nabave vrijedne devet milijuna kuna, a potom u 2021. godini završiti projekt ulaganjem dodatnih devet milijuna u cestovni i ulični ''big brother''.

''Riječ je o ogromnom i složenom projektu umreženom u dva centra, odnosno dvije sigurnosne sobe. Jedna će biti smještena u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj, druga u gradskoj upravi. Također, kroz projekt će biti provedena i obuka djelatnika koji će raditi na nadziranju i praćenju kamera, a koje će biti izuzetno visoke rezolucije, tako da se ne može dogoditi da se za vrijeme vremenskih nepogoda ne može raspoznati lice prekršitelja'', objašnjava Mileta.

Pristup sigurnosnim sobama bit će ograničen, a cijeli projekt Grad Šibenik odradit će po uzoru na Zagreb koji je prije nekoliko godina postavljanjem 225 kamera na frekventnim gradskim lokacijama višestruko smanjio broj prometnih prekršaja i vandalskih pohoda, a investiciju je isplatio u relativno kratkom vremenskom razdoblju, javlja Šibenski portal.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Reci što misliš!