Regional / Varaždinski

ŽIVOT U DANSKOJ

Varaždinka iz Kopenhagena: 'Ne razmišljam o povratku u Hrvatsku'

Varaždinka iz Kopenhagena: 'Ne razmišljam o povratku u Hrvatsku'
Privatna arhiva

Odlazak mladih u inozemstvo česta je tema, naročito u posljednje vrijeme. U toj je statistici i ime 25-godišnje Karoline Martan koja je prije gotovo dvije godine, sasvim iznenada, otputovala u Dansku, točnije u Kopenhagen.

Karolina je usporedno s obavezama na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, radila brojne studentske poslove, a prilikom pisanja diplomskog rada sasvim slučajno pružila se prilika za odlazak u Dansku, piše Varaždinski.hr.

- Jedan od najdužih i najdražih poslova tijekom fakulteta bio je čuvanje djece, tako da sam na internetu objavila kako tražim takav posao. Pišući diplomski rad zaboravila sam već na taj oglas, no par tjedana kasnije javila mi se gospođa iz Danske kojoj se dopao moj životopis i koja me pozvala da dođem raditi kod njih. Nakon upoznavanja putem Skypea prihvatila sam ponudu – ispričala je Karolina te dodala kako je oduvijek željela putovati i upoznavati nove ljude.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U svega mjesec dana spakirala je kofere i doputovala u 'prekrasan, veliki grad na vodi', opisuje Karolina.

- U početku je sve bilo drugačije od onog na što sam bila naviknuta. Počnimo od toga kako je ovdje bicikl glavno prijevozno sredstvo. U prometu, između ostalog, sudjeluju i romobili, monocikli, ležeći bicikli, turisti na Segwayima. Oh, i bicikli na 3 kotača, sa ogromnim košarama gdje se prevozi sve, od djece i odraslih, do građevinskog materijala!

Karolina se, dodaje, morala naviknuti i na velik broj semafora koji postoje posebno za automobile, bicikliste, pješake, a ponegdje i za autobuse.

- U početku sam većinu vremena provela hodajući kraj bicikla. Upoznavajući grad, te uz malo hrabrosti, shvatiš da gotovo svi sudionici u prometu prate prometna pravila i da je sudjelovanje u prometu sasvim jednostavno i sigurno, neovisno o prijevoznom sredstvu.

Nedavna istraživanja, prepričava Karolina, pokazala su da u Danskoj ima više bicikala nego automobila, što je, kaže, jasno čim izađeš iz kuće.

Priču u cijelosti pročitajte na portalu Varaždinski.hr.

Izdvojeno

Reci što misliš!