Regional / Varaždinski

SRAMOTA ZA HRVATSKU

Spomenik nulte kategorije išaran ustaškim simbolima, pogrdnim grafitima, vulgarnim slikama...

Spomenik nulte kategorije išaran ustaškim simbolima, pogrdnim grafitima, vulgarnim slikama...
Varaždinski.hr

90 posto zidova išarano je pogrdnim grafitima, ustaškim simbolima, vulgarnim slikama

Zidovi varaždinskog Starog grada išarani su pogrdnim grafitima, ustaškim simbolima, vulgarnim slikama, piše Varaždinski.hr

Ivan Mesek, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, danas je na svojoj Facebook stranici objavio vijest koja dolazi iz Šibenika, a tiče se katedrale sv. Jakova.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, na šibenskoj katedrali je preko noći osvanuo natpis 'ŠF'. Tamošnji biskup i konzervatori su doslovno šokirani što je na UNESCO-vom spomeniku osvanuo u grafiterskim krugovima popularni 'tag'.

Mesekov komentar na Facebooku prenosimo u cijelosti.

Varaždinski Stari grad išaran grafitima

- Šibenska katedrala...spomenik nulte kategorije kao i nas Stari Grad...2 slova na fasadi i ide policija van...za našu išaranu sjevernu stranu Starog Grada bi trebao onda cijeli kordon specijalaca – napisao je ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin.

Nakon ove vijesti novinari portala Varaždinski.hr otišli su pogledati u kakvom su stanju zidovi Starog Grada. Situacija je ista kao i prije nekoliko mjeseci. Štoviše, neke grafiti, barem po potpisanom datumu napravljeni su prije nekoliko dana (9. veljače), dok većina tamo stoji već neko duže vrijeme.

Uglavnom, ako se građani ili turisti šeću oko utvrde, vidjet će da je 90 posto zidova išarano pogrdnim grafitima, ustaškim simbolima, vulgarnim slikama…

Onih ostalih deset posto čine vidljivo prebojane površine, dok je veći dio prednje strane Starog Grada pošteđen.

Kada se govori o varaždinskom Starom Gradu, onda je riječ o spomeniku nulte kategorije, identičnom kao i šibenska katedrala. Dok se u Šibeniku zbog istog prekršaja u slučaj prilično manje oštećenje uključila policija, za Stari Grad situacija se ne popravlja - već postaje sve gora i gora.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!