Regional / Varaždinski

VIŠE NE SMIJE U AUSTRIJU

Otkriveno otkud je muškarac uhićen u Bleiburgu: 'Podigao je desnicu iz zezancije'

Otkriveno otkud je muškarac uhićen u Bleiburgu: 'Podigao je desnicu iz zezancije'
Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Iako su molili policiju da ga pusti, bilo je uzalud

Skup na Lojbaškom polju pored Bleiburga u znak sjećanja na ubijene vojnike postrojbi tzv. NDH protekao je bez većih incidenata, a privedena je tek jedna osoba i to zbog nacističkog pozdrava.

Kako se čini, riječ je o muškarcu upravo iz varaždinskog kraja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jedan od brojnih autobusa koji su iz Hrvatske krenuli put Bleiburga bio je i onaj u organizaciji Općine Visoko. U njemu su se, osim mještana Visokom, našli i stanovnici Varaždina, Hrašćice, Sračinca te Vinice, doznaje Varaždinski.hr od Damira Laljeka, varaždinskog gradskog vijećnika iz redova HDZ-a.

VEZANE VIJESTI

"Ove godine na komemoraciji sudjelovalo je oko 10 do 15 tisuća osoba. Program je počeo u 11 sati molitvom na mjesnom groblju u Unterloibachu. Nakon molitve krenula je procesija prema Bleiburškom polju, gdje je počela sveta misa u 12 sati. Misu je predvodio krčki biskup Ivica Petanjek. Komemoracija je završila nešto prije 14 sati. Mora se naglasiti da je kompletan događaj održan časno i dostojanstveno bez ikakvih vidljivih nacističkih obilježja ili većih izgreda", naglasio je Laljek.

Kaže da je on, kao vođa puta, posebno upozorio sve putnike da se ne ističu nikakvi nacistički simboli te da se pazi na ponašanje, no izgred se ipak dogodio.

"Jedan putnik koji je bio s nama je, više iz same zezancije, u Bleiburgu podigao desnu ruku kao znak fašističkog pozdrava i to je bilo dovoljno za austrijsku policiju da ga uhite i privedu. Prije polaska kući, interveniralo se je kod austrijske policije te se molilo da se naš sumještanin pusti kako bi se s nama vratio svojoj obitelji, ali bilo je to uzalud. Od austrijskih policajaca smo dobili obavijest da mi krenemo, a da će naš sudionik koji je uhićen u zatvoru", ispričao je Laljek.

Upozorenje je to, dodaje, svima koji misle ubuduće pohoditi komemoracije u Bleiburgu.

" S austrijskom policijom nema šale, a kazne za ovakve prekršaje su i do nekoliko tisuća eura", kaže Damir Laljek.

Dobio zabranu ulaska u Austriju

Uhićenom muškaracu  izrečena je zabrana ponovnog ulaska u Austriju, priopćila je policija u Koruškoj u nedjelju. 

„Kada iziđe iz pritvora morat će odmah napustiti Austriju“, rekao je za Austrijsku novinsku agenciju APA glasnogovornik Koruške policije Rainer Dionisio. 
 
 Koruška policija je s oko 450 pripadnika redovnih i specijalnih snaga ove godine intenzivno kontrolirala poštivanje austrijskih zakona na komemoraciji na Lojbaškom polju pored Bleiburga. 
 
U to spada i kontrola isticanja zabranjenih simbola iz razdoblja nacionalsocijalizma u koje se od ove godine ubraja i znakovlje NDH.
 
Prošle godine policija je na skupu i oko njega zbog isticanja zabranjenih simbola ili pozdrava uhitila sedmoricu sudionika. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!