Regional / Varaždinski

ispitani svjedoci

Prijeti joj do pet godina zatvora: Majka koja je ubila svoju tek rođenu bebu puštena iz pritvora

Prijeti joj do pet godina zatvora: Majka koja je ubila svoju tek rođenu bebu puštena iz pritvora
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Slučaj mrtvog novorođenčeta pronađenog krajem veljače ove godine u obiteljskoj kući kod Ivanca šokirao je javnost

Priča o mrtvom novorođenčetu koje je u veljači pronađeno u obiteljskoj kući kod u Dubravcu kod Ivanca uzdrmala je javnost. Proteklih dana osumnjičena majka puštena je iz istražnog zatvora, budući da su svi svjedoci ispitani, javlja Varaždinski.hr.

Podsjetimo, za slučaj je policiji dojavljeno iz Opće bolnice Varaždin. Policajci su na temelju naloga Županijskog suda u Varaždinu, uz prisutnost Općinskog državnog odvjetnika, pretražili kuću i njoj pronašli mrtvo novorođenče. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ono je prevezeno na odjel patologije, a obdukcijom je bilo utvrđeno da je dijete rođeno živo. 

"U njihovu dvorištu i u kući vidjeli smo Hitnu pomoć, policiju i pogrebnike. Prvo smo pomislili da se netko ubio. Poslije smo vidjeli i mali limeni lijes", kazali su tada stanovnici Dubravca te se odmah počelo sumnjati da je riječ o čedomorstvu.

Policija je po završetku kriminalističkog istraživanja protiv 28-godišnje majke podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinu. Sumnjičilo je se za kazneno djelo usmrćenja. 

Kazneni zakon poznaje nekoliko vrsta usmrćenja. U ovome slučaju radilo bi se o tome, kako navodi Zakon, da "majka koja usmrti svoje dijete pod utjecajem opterećenja zbog trudnoće ili poroda kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".

Okrivljenica je tada zadržana u istražnom zatvoru, a proteklih dana puštena je na slobodu. Tu informaciju i službeno je Varaždinskom.hr potvrdilo Općinsko državno odvjetništvo.
 
"Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu provodi istraživanje protiv okrivljenice radi kaznenog djela iz čl. 112. st. 2. Kaznenog zakona. Istražni zatvor protiv nje bio je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u postupku. Nakon što je Općinsko državno odvjetništvo ispitalo sve svjedoke, istražni zatvor je ukinut jer više nje bilo osnova za njegovo daljnje trajanje", stoji u odgovoru. 

Proširila se i glasina da su se tijekom istrage promijenile neke činjenice vezane uz taj slučaj, odnosno da je utvrđeno kako dijete nije rođeno živo.

No Općinsko državno odvjetništvo to je odbacilo. 

"U dosadašnjem tijeku istraživanja nedvojbeno je utvrđeno da je dijete rođeno živo, dakle nisu točne neslužbene informacije koje ste dobili", odgovorili su iz Općinskog državnog odvetništva.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!